Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Velké závody
V roce 1908 v New Yorku vyzve profesor Fate Velkého Leslieho na automobilový závod z New Yorku do Paříže. Fate a jeho asistent Max nasadí svůj černý Hannibal 8 proti bílému Leslieho speciálu. Na startovní čáře nastraží Fate na ostatní závodníky pasti a zničí jejich auta, kromě Leslieho a steamera Maggie DuBoisové, feministické reportérky newyorských novin...

Písně (text, hudba) zpěv:

He Shouldn't-a Hadn't-a Oughtn't-a Swang on Me - (Johnny Mercer, Henry Mancini) Dorothy Provine
The Sweetheart Tree - (Johnny Mercer, Henry Mancini) Natalie Wood


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Velké závody
Velký Leslie je všemi obdivovaný dobrodruh a kaskadér. Je také velký nadšenec automobilismu a považuje automobil za symbol pokroku. Proto navrhne významné americké automobilce, jejíž vozy považuje za nejlepší na světě, aby mu vyrobila speciální vůz na závod, jaký se ještě nikdy v historii nekonal. Z New Yorku do Paříže. Chce tak dokázat, že americké automobily nemají na světě rovnocennou konkurenci.

Profesor Fate by se také velice rád stal obdivovaným, ale veškeré jeho pokusy vždy skončí naprostým fiaskem. Když už sám není schopen dosáhnou obdivuhodných výkonů a rekordů, snaží se alespoň škodit Velkému Lesliemu. Ale ať udělá cokoliv proti němu, nakonec se jeho škodolibé činy vždy obrátí proti jemu samotnému. Vymyslí a postaví si vlastní vůz. Závod z New Yorku do Paříže bere jako velkou příležitost konečně porazit tolik nenáviděného rivala.

Slečna Maggie Dubois je emancipovaná mladá dáma, která velmi touží stát se novinářkou. Je ochotna pro to udělal v podstatě cokoli. Velice ráda by se zúčastnila závodu, aby mohla posílat do newyorských novin Sentinel čerstvé informace přímo ze závodu. Majitel novin nechce o něčem takovém ani slyšet. Nedovede si představit, že by pro jeho noviny pracovala žena. Naštěstí pro Maggie, je manželka pana majitele stejného smýšlení jako ona, a díky její pomoci se může Maggie zúčastnit závodu ve svém vlastním voze. Původně sice chtěla jet s Velkým Lesliem nebo profesorem Fatem, ale oba dva ji jednoznačně odmítli.

Hned na začátku závodu odpadne většina zúčastněných. O to se postaral profesorův spolupracovník Maximilian. Ve svém nadšení si ovšem nevšiml, že poškodil také vlastní auto, takže cestou ztratí motor. Tuto drobnou závadu se podaří opravit a druhý den již pokračují v soutěži. Dále pokračuje také Velký Leslie a slečna Maggie. Ta ale zvolila na tak náročnou cestu zcela nevhodný vůz, a proto v poušti odpadne. Naštěstí jela na prvním místě. Profesor Fate ji ponechá svému osudu. Galantní Leslie nabídne pomoc, z čehož má pramalou radost jeho spolucestující Hezekiah. Jednu noc závodníci stráví v městečku Boracho. Ani zde profesor nehraje fér, ukradne zásoby benzinu a zbytek zničí. Leslie a Hezekiah jsou nuceni za pomocí koňského spřežení dojet do nejbližší železniční stanice, kde chtějí doplnit zásoby benzinu. Aby bylo palivo na místě již při jejich příjezdu, použijí poštovního holuba k doručení objednávky. Slečna Maggie se totiž v noci ukryla ve voze profesora. Když byla odhalena, bez lítosti ji vysadili v poušti. Pokud ji Leslie dopraví k vlaku, je ochotna výměnou za tuto službu poskytnout poštovního holuba. To také učiní, ale již po několikáté poruší dohodu, a místo, aby odcestovala vlakem sama, podaří se jí do vlaku nalákat Hezekiaha. Ten je proti své vůli donucen na nějaký čas rozloučit se svým přítelem.

Na Aljašce závodníci vzdorují ukrutné zimě a medvědům, a aby nezmrzli, musí přespávat všichni pod jednou dekou. Do Ruska doplují na ledové kře. Zde se opět setkají Leslie a Hezekiah.

Velice důležitou zastávkou pro závodníky je Potzdorf, hlavní město Carpanie. Místní spiklenci využijí toho, že profesor Fate je dokonale podobný korunnímu princi Fredericku Hoepnickovi. Prince uvězní a profesora donutí, aby se nechal korunovat a poté abdikoval. Všichni závodníci musí spojit své síly, aby prekérní situaci vyřešili a mohli pokračovat v závodě. Ovšem ani zde neodolá profesor pokušení, a využije svého dočasného postavení, a nechá Velkého Leslieho uvěznit. Vše nakonec končí velkou šlehačkovou bitvou a závodníci opouštějí Potzdorf. Nyní už jim nic nebrání pokračovat v závodě až do Paříže.


Autor: Out-Of-Way

Popis / Obsah / Info k filmu Velké závody
Profesor Fate a Big Leslie jsou již dlouhé roky soupeři ve všech možných soubojích ať už ve vodě, na zemi, nebo ve vzduchu. A když se Fate uchyloval k nekalým praktikám a různým naschválům, vždycky zatím vyhrál Leslie.
Jednoho dne americký časopis Sentinel vyhlásil automobilový závod New York - Paříž. To bylo pro Fateho velké vyzvání na souboj s Lesliem. Závod okamžitě velkou popularitu, tak velkou, že ani reportérce Du Bois nebylo povoleno závod komentovat, natož se jej učastnit. Byla odmítnuta. Nepomohla ani přímluva Big Leslieho. Jenže Du Bois byla tak neustupná, že nakonec redakce svolila a povolila jí posílat reportáže.
Great Race neboli Velký závod byl v roce 1908 odstartován. Fate jako vždy v černém, tak jako jeho automobil Hannibal 8, oproti Lesliemu, který startoval celý v bílém i s bílým vozem Leslie Special.
Současně ze startem začaly i intriky Fateho a kupodivu i Magie Du Bois. Ta to ale udělala ze zištných důvodů, protože usoudila, že když pojede dál s Lesliem, bude mít čerstvé zprávy z trati, a jednak chtěla získat srdce Leslieho.
První zástavkou byl meěstečko Borache, kde se tankovalo a kde byli závodníci přivítáni originálním způsobem – zinscenovaným přepadením indiány. Večer poté zakončilo vystoupení královny západu Lily Olay a velkolepou rvačkou s jejím milým Texas Jackem. Toho poštval Fate proti Lesliemu a sám si natankoval a odjel, počitaje se zdržením Leslieho po rvačce.
A Leslie skutečně vyjel až ráno.
To už ale intriky profesora Fateho nabraly na síle. Ať už to bylo uprostřed Aljašky, nebo na urvané ledové kře. Dokonce se Fate uchýlil i k únosu – odvezl si Magie. Závod takto pokračoval napříč kontinenty, až závodníci dorazili na dvůr Frederika Hapnika, kterýřžto byl korunním princem Karpanie. Tady chtěl Fate využít dokonalé podoby s princem, ale moc si nepomohl. Princovi odpůrci, kteří chtěli získat v zemi moc, unesli prince a Fateho dosadili místo něj. Hned nato byl Leslie zatčen gardou. Kupodivu ho z vězení dostal Max, který potřeboval Fateho. Leslie mu pomohl potlačit palácovou vzpouru. Po korunovaci prince mohl závod pokračovat.
Závodníci se konečně ocitli ve Francii. Leslie vezl Magie a za nimi jel Fate s Maxem opatrně je sledujíc. Leslie během závodu začínal uznávat emancipovanou Magie, ale ta zase naopka přestala věřit. A zatímco se dohadovali, objevila se Effeilova věž, cíl závodu a tudíž i Paříž.
Při spatření cíle závodu se Leslie rozhodl, že ukáže, že Magie skutečně miluje tím, že závod prohraje. A skutečně zpomalil.
Fate byl až radostí nepříčetný , že konečně Leslieho porazil, ovšem jen do té doby, než pochopil, co jeho odvěký sok učinil. Ovšem takové vítězství muž profesorova formátu nemůže přijmout, a tak Fatemu nezbylo nic jiného, než vyzvat Leslieho na další závod. Tentokrát rozhodujíccí??

Zajímovosti filmu bylo natáčení dortové šlehačkové bitvy. Pro tuto scénu, která se natáčela kolem osmi dní bylo vyrobeno přes 2300 dortů. Sám Lemonn, který hrál profesora Fateho, musel vydržet přes 70 zásahů dortem. Jeho protivníka Big Leslieho si zahrál Tony Curtis
Blake Edwards režíroval film podle skutečné události – 12 února 1908 startoval z New Yorku závod do Paříže, kam závodníci dorazili 30 července téhož roku. Vítěz tohoto závodu ujel za 170 dní přes 22 000 mil. Exteriéry filmu se natáčely v Kentucky, Vídni, Paříži a v Salcburku a neposlední řadě i v Kalifornii.

Tony Curtis a Jack Lemmon si mimo tento film spolu zahráli ve filmu Někdo to rád horké. Magie Du Bois hrála Nathalie Wood, v roli Maxe se objevil Falk, kterého později proslavil Colombo.
autor a zdroj - Manicfilmdat a jeho archív


Autor: Edward52

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10