Duben
ohodnotit

Velké naděje

Great Expectations

Další název:
Velké očekávání
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
30.4.1998
„Svou první lásku našel ve ztraceném ráji - i se zlomeným srdcem ji dokázal milovat. Ethan Hawke a Gwyneth Paltrowová v hollywoodské love story podle Charlese Dickense.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velké naděje
V malém městě na Floridě žije osmiletý Finn Bell se svou sestrou Maggie a "strýčkem" Joem. Malý ctižádostivý umělec Finn si užívá svůj jednoduchý život protloukající se rodiny tím, že si maluje pestré obrázky mořského pobřeží. Finnova cesta do dospělosti začíná šokujícím objevením nebezpečného vězně. S touto zkušeností se dostává do chátrajícího stavení bohaté slečny Nory Dinsmoorové, která přišla o rozum, když ji snoubenec opustil přímo před oltářem. Zde potkává Estellu, neteř slečny Nory, a komplikovaná love story začíná.
Po letech z chudého chlapce vyrůstá úspěšný bohatý umělec, na své životní pouti se opět setkává s dospělou Estellou, která ho v dětství zradila. Ale život a jeho velké náhody mají pro Finna více překvapení a on se na cestě životem stává ztracenám ve svých "velkých naděních"...

Volné zpracování klasického románu Charlese Dickense. Přerod chlapce v muže a působení povah tří jedinců, kteří navždy ovlivní jeho život. Přes překvapivé vzájemné působení těchto povah zaujme film jedinečností a současným pohledem na velké životní shody.
Gwyneth Paltrow (Emma), Ethan Hawke (Přežít) a Rober de Niro v roli záhadného zločince.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velké naděje
“Ethan Hawke a Gwyneth Paltrow září” (Peter Travers, Rolling Stone) v tomto romantickém příběhu o touze a vášni natočeném na motivy nadčasového románu Charlese Dickense. Ve chvíli, kdy mladý Finn poprvé spatřil Estellu, našel svou životní inspiraci…a posedlost. Navzdory varování, že mu jen zlomí srdce, si přísahá získat její lásku. O mnoho let později se nadějný malíř Finn díky tajemnému patronovi vydává do New Yorku, kde se s chladnou a překrásnou Estellou znovu shledává. Estella mu stojí modelem a Finovy nejtajnější sny se možná dočkají naplnění — a společně s nimi i jeho nejtemnější obavy! Ve vedlejších rolích této “love story, kterou musíte vidět” (National News Syndicate), se představují Anne Bancroft a Robert De Niro. Velké naděje přinášejí svěží portrét dvou lidí z úplně odlišných světů, kteří jsou spojeni osudem a jejichž duše jsou si navzájem souzeny.
Distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Velké naděje
Jen jeden pohled Finnovi stačil, aby se úplně zbláznil do krásné a chladné Estelly. Stala se jeho inspirací a nekonečnou posedlostí…

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Atraktivní a provokující, do moderní doby zasazená adaptace klasického románu Charlese Dickense, je příběhem ambiciozního mladého umělce (Ethan Hawke) na cestě za úspěchem a uznáním. Jeho osobní svět dozná dramatických změn poté, co do jeho života zcela neočekávaně a neúprosně vstoupí trojice neznámých lidí - nebezpečný trestanec (Robert De Niro), ledová kráska (Gwyneth Paltrowová) a bohatá, excentrická stará dáma (Anne Bancroftová).

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Velké naděje
Vypravěč příběhu, Finnegan Bell, zažije v dětství osudové setkání s trestancem, jemuž pomůže při útěku. Později se setkává s podivínskou a bohatou slečnou Dinsmorovou a v jejím zpustlém panském sídle pozná svou první a jedinou lásku, půvabnou, leč svéhlavou Estellu. S podporou neznámého mecenáše přichází Finnegan jako mladý muž do New Yorku, kde má možnost vystavovat svá výtvarná díla. Získává slávu i peníze, ale jeho opětovné setkání s milovanou dívkou končí nezdarem. Mladík zjistí, že jeho mecenášem byl po celou dobu trestanec, jemuž kdysi pomohl. Muž pronásledovaný lidmi z mafie, však zemře v jeho náručí. Finnegan stráví několik let ve Francii; po návratu na Floridu se znovu setká s Estellou. Zdá se, že vztah obou zmoudřelých lidí konečně dojde naplnění….

Autor/Zdroj: /Cinema


Jsou příběhy, které vámi projedou jako nůž rozměklým máslem a rozdělí vaši bytost na dvě souměrně antagonistické, ale přesto integrální součásti. A je na vás, zda podlehnete nekontrolovatelnému atavistickému romantismu nebo intelektuálnímu zděšení, a v temném kinosále po delší době opět uchopíte svoji partnerku za ruku (nebo za co) či z této pomatené fikce raději z posledních sil uprchnete (navzdory ceně vstupenky) do bezpečí stejně chaotického světa. Jsou filmy, které nám, subtilním schizofrenikům, nabízejí alternativní interpretace - a já jsem se (po jistém váhání) jen rozhodl, že vám pro tentokrát odvyprávím obě. Všechno začalo tím, že se po Davidu Leanovi (1946) ještě našli filmoví odvážlivci, kteří opět oprášili a razantně aktualizovali Dickensovy Velké naděje...

Pan Dickens by se možná divil, ale protože to byl moudrý muž, jen by se shovívavě usmíval. Neboť příběhy o naplněné a odpírané lásce jsou věčné a jejich mezní polohy se často tak prolínají, že někdy nepoznáte, jestli happy end nastává ve chvíli, kdy hrdina konečně doklopýtá k oltáři nebo dostane kopačky. Velkorysý klasik by určitě pochopil i právo senzitivního scenáristy Mitche Glazera vyprávět jeho příběh tak, "jak si ho pamatuje a nikoli tak, jak se stal". Konec konců nejde o to dodržet jména a posloupnost zápletky, ale o to, že (tak jako mnozí před vámi) interpretujete vlastními slovy věčný příběh Romea a Julie. Tak, jak to s velkorysým mexickým nadhledem a temperamentem učinil i režisér Alfonso Cuarón, který realismus Dickensovy předlohy transponoval do "magického" realismu své filmové vize..

Mister Charles John Huffman Dickens by ale také možná zažaloval hollywoodského plagiátora, vydávajícího se za scenáristu, Mitche Glazera, který přepsal jeho text hodně nahrubo ořezanou zednickou tužkou. Glazer, "terminátor remaků" a modelový prznič starých dobrých viktoriánských časů, mixuje jako barman z přístavní špeluňky klasiku s odérem rybiny přímořského floridského zapadáku a rtěnkou obtaženou pohlednicí z Manhattanu. Ideálně se v této devastaci doplňuje se svým mexickým komplicem Alfonsem Cuarónem, který si s lahví laciné tequily pod režijním křeslem nakonec dodal odvahy, a inspirován sentimentálními prvky Dickensova kritického realismu rozcupoval jeho Velké naděje do večerníčkovské kreace o tom, jak komplikovaně také můžou jít Jeníček s Mařenkou do lesa.

Komorní "ich forma" desetiletého sirotka Finna Bella začíná v době, kterou poznamenaly dvě události. Střetnutí s uprchlým trestancem Lustigem (standardní Robert De Niro) - a setkání s jeho osudovou "dětskou" láskou Estellou. V sugestivně tlející kulise pseudobenátského paláce (malířské kreace výtvarné kamery Emmanuela Lubezkiho) ovšem ještě žije extravagantní milionářka Ms. Dinsmoorová (monstrózní Anne Bancroftová), která do své pomsty zahrnuje celou mužskou generaci (od nevinných adolescentů až po vyhaslé geronty, kteří již dávno zapomněli čím a jak vlastně ženám ubližovali). Kamenná fontána byla jediným svědkem jejich polibku, na newyorském Manhattanu (kam Finna odeslal neznámý mecenáš, aby tam udělal díru do uměleckého světa) se poprvé milovali - ale vzorná žákyně "vysoké školy" Ms. Dinsmoorové Estella dobře věděla, že nejdříve ze všeho musí Finnovi dokonale zlomit srdce...

Finnegan Bell je invalidním mutantem původního Dickensova Pipa a Ethan Hawke (Bílý Tesák 2) v jeho dospělé podobě rozhodně nepřekračuje výkon o mnoho neznámějšího a zajímavějšího dětského protagonisty Jeremyho Jamese Kissnera. Svého Finna tak modeluje v seriálovém stylu zlaté mládeže z Beverly Hills, která své kalifornské fígle teď zkouší na Floridě. Robert De Niro, který vás svým nástupem z mořské mělčiny možná překvapí, je ve své trestanecké kreaci přesvědčivější tam, kde v ní probleskují reminiscence na Mys hrůzy, zatímco jako charismatický gangster "jede" jen na poloviční výkon. Poznamenaná Anne Bancroftová kouří, tančí a intrikuje proti všem mizerným chlapům s vitalitou restaurované zasloužilé megastar, která chytila v posledním kole druhý dech - a nevinně intimní pohled pod sukně dospívající Gwyneth Paltrowové překvapivě rozhýbe i otupělé hormony těch, kteří tuhle topografii mají již dávno důvěrně zmapovanou.

Velké naděje - silnější v prologu a slabší v pointě, jsou o věčné nostalgii z malých životních etud, potvrzením omšelých pravd typu: kdo si počká, ten se dočká, pohlazením po vstřícně otevřené duši všech, kteří rádi věří snům.

Hollywoodská destrukční četa ve složení Cuarón-Glazer zvítězila a převálcovala bezbranného Dickense stylem, kterým před časem jistý australský dobrodruh jménem Baz Luhrmann inzultoval Shakespearova Romea a Julii. Pro bolavá a zlomená srdce jsou Velké naděje lepší nežli pacemaker. Je to film pro Jekylla i Hydea, kteří k sobě ostatně nemají tak daleko. Nezáleží tolik na tom, kterého si dočasně vyberete, ale kým byste chtěli opravdu být. Za jistých okolností totiž může kontrolovaná schizofrenie vést k nové integritě.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

17 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

17:15 - 18:10

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

2 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10