Velká láska Balzaca (1973) [TV minisérie]

Obrázek není k dispozici.
75 %
 
 

Wielka miłość Balzaca

Další název: Le Grand amour de Balzac

    Žánr: historický / životopisný
    Země: Polsko / Francie
    Délka: 52 min.
Hraběnka Ewelina Hańska - Rzewuska žije se svým o 25 let starším manželem poklidný život na rozlehlé rodinné usedlosti. Je vášnivou čtenářkou a velkou obdivovatelkou francouzského spisovatele Honoré de Balzaca a proto mu jednoho dne napíše obdivný dopis. Později se oba osobně setkávají ve švýcarském letovisku a slavný spisovatel je fascinován krásou a osobnosti vznešené polské dámy.

Po návratu do Paříže ji zahrne mnoha milostnými dopisy, z nichž jeden skončí v rukách hraběnčina manžela Waclawa. Ani to však nezabrání tomu, aby se Honoré a Ewelina znovu setkali a stali se milenci. Tráví spolu Vánoce ve Švýcarsku, ale protože Honoré odmítá nastoupit vojenskou službu, je hned po návratu do Francie zajat a uvězněn. Na svobodu se dostává jen díky jedné ze svých vlivných přítelkyň, o které nemá nikdy nouzi. Prožívá i vášnivý románek s mladou a krásnou komtesou Sárou Guidoni-Visconti a když se to Ewelina dozví, s krvácejícím srdcem ukončuje jejich vztah. Brzy nato Balzaca opouští i Sára, která mezitím zjistila, že Honoré je sice slavný, ale zadlužený až po uši. Z těch mu, alespoň načas, pomůže vydání jeho Lidské komedie. Osamělý Balzac se pohrouží do tvrdé práce, z níž ho vyburcuje až zpráva o skonu Ewelinina muže. Po dlouhých osmi letech se v Petrohradu opět setkává se svou bývalou láskou a nabízí jí sňatek.

Ewelina jej však odmítá. Nebrání však tomu, aby Balzac pozval ji, její dceru Annu a Annina ženicha do Paříže. Zde se jejich vztah obnoví v plné síle a Ewelina souhlasí stát se Balzacovou ženou. Vše však zhatí další ze spisovatelových milenek, která ukradne staré kompromitující dopisy, v nichž se Ewelina přiznává k dávnému těhotenství a narození mrtvého dítěte.

Balzac dopisy odkoupí a spálí, ale ponížená Ewelina prchá z Paříže domů. Uplyne dalších šest let, v nichž se slavnému romanopisci daří stále hůř. Jeho dluhy narůstají a navíc jej zrazuje i zdraví. Upadá do těžkých depresí a útěchu hledá v cestě na Ukrajinu, za svou láskou Ewelinou. Ta si uvědomuje jeho beznadějný zdravotní stav a vše mu odpouští. Souhlasí i se svatbou, která se má konat v Paříži. Po necelých pěti měsících soužití s milovanou ženou však Honoré de Balzac umírá.  Autor: green-tea

režie:
Wojciech Solarz
 
 
hraje:
Beata Tyszkiewicz (hraběnka Ewelina Hańska), Kazimierz Wilamowski, Szczepan Baczyński (hrabě Załuski), Pierre Meyrand (Honoré de Balzac), Danièle Ajoret (Laura, Balzacova sestra), Anna Borowiec, Edmund Fetting, Anouk Ferjac (markýza de Castries), Julia Dancourt (Zulma Carraudová), Ewa Wiśniewska (komtesa Sara Guidoni-Visconti), Zdzisław Mrożewski (Wacław Hański), Janusz Kłosiński (Baron Rotschild), Mieczysław Voit (doktor Nacquart), Kazimierz Rudzki (hrabě Klemens von Metternich), Renée Faure (Balzacova matka), Maria Wachowiak (George Sand), Wiesława Mazurkiewicz (hraběnka Branicka), Aleksandra Slaska (hraběnka Potocka), Zenon Burzynski
 
 
scénář:
Yves Jamiaque, Jerzy Stefan Stawiński
 
 
kamera:
Wiesław Rutowicz
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
střih:
Daniela Cieplinska
 
 
výprava:
Tadeusz Kosarewicz, Halina Dobrowolska, Wiesława Chojkowska
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.