Zari
ohodnotit

Velká láska Balzaca [TV minisérie]

Wielka miłość Balzaca

Další název:
Le Grand amour de Balzac
Země:
Rok:
1973
Délka:
52 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Velká láska Balzaca
Hraběnka Ewelina Hańska - Rzewuska žije se svým o 25 let starším manželem poklidný život na rozlehlé rodinné usedlosti. Je vášnivou čtenářkou a velkou obdivovatelkou francouzského spisovatele Honoré de Balzaca a proto mu jednoho dne napíše obdivný dopis. Později se oba osobně setkávají ve švýcarském letovisku a slavný spisovatel je fascinován krásou a osobnosti vznešené polské dámy.

Po návratu do Paříže ji zahrne mnoha milostnými dopisy, z nichž jeden skončí v rukách hraběnčina manžela Waclawa. Ani to však nezabrání tomu, aby se Honoré a Ewelina znovu setkali a stali se milenci. Tráví spolu Vánoce ve Švýcarsku, ale protože Honoré odmítá nastoupit vojenskou službu, je hned po návratu do Francie zajat a uvězněn. Na svobodu se dostává jen díky jedné ze svých vlivných přítelkyň, o které nemá nikdy nouzi. Prožívá i vášnivý románek s mladou a krásnou komtesou Sárou Guidoni-Visconti a když se to Ewelina dozví, s krvácejícím srdcem ukončuje jejich vztah. Brzy nato Balzaca opouští i Sára, která mezitím zjistila, že Honoré je sice slavný, ale zadlužený až po uši. Z těch mu, alespoň načas, pomůže vydání jeho Lidské komedie. Osamělý Balzac se pohrouží do tvrdé práce, z níž ho vyburcuje až zpráva o skonu Ewelinina muže. Po dlouhých osmi letech se v Petrohradu opět setkává se svou bývalou láskou a nabízí jí sňatek.

Ewelina jej však odmítá. Nebrání však tomu, aby Balzac pozval ji, její dceru Annu a Annina ženicha do Paříže. Zde se jejich vztah obnoví v plné síle a Ewelina souhlasí stát se Balzacovou ženou. Vše však zhatí další ze spisovatelových milenek, která ukradne staré kompromitující dopisy, v nichž se Ewelina přiznává k dávnému těhotenství a narození mrtvého dítěte.

Balzac dopisy odkoupí a spálí, ale ponížená Ewelina prchá z Paříže domů. Uplyne dalších šest let, v nichž se slavnému romanopisci daří stále hůř. Jeho dluhy narůstají a navíc jej zrazuje i zdraví. Upadá do těžkých depresí a útěchu hledá v cestě na Ukrajinu, za svou láskou Ewelinou. Ta si uvědomuje jeho beznadějný zdravotní stav a vše mu odpouští. Souhlasí i se svatbou, která se má konat v Paříži. Po necelých pěti měsících soužití s milovanou ženou však Honoré de Balzac umírá.


Autor: green-tea

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fran Perea

Perea Fran

Oddychový čas pre sudcu

Oddychový čas pre sudcu
Oddychový čas pre sudcu

Naposled navštívené:
Fran Perea

Perea Fran

Oddychový čas pre sudcu

Oddychový čas pre sudcu
Oddychový čas pre sudcu