Ve stínu hor (1940)

Ve stínu hor (Im Schatten des Berges)
70 %
 
 

Im Schatten des Berges

    Žánr: dobrodružný / drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 85 min., 2529 metrů
"Ve stínu hory." Kdesi v Alpách, pod jejich nebezečně vábivými vrcholy, krčí se maličká vesnice. V ní je celý svět v malé, svět se svými vášněmi a svody, s mužnými ctnostmi i sobectvím, s dramaty lásky a obětavosti, se slzami radosti i bolu. nad tou vesničkou se tyčí hora, jejíž vrchol po tzv. "Čertově stěně" nikdo dosud neslezl, ale která stále láká k jejímu zdolání. Kraj je často navštěvován odvážnými a ctižádostivými turisty i horolezci , kteří se o horu pokouší, ale místní hřbitov jim byl výstrahou. Několik mužů z vesnice utvořili za vedení místního učitele horskou hlídku na záchranu nešťastníků. Všichni jsou spjati kamarádstvím, stejným smyslem pro obětavost a pro vzájemnou podporu. Ale toto souručenství dostane trhlinu, když si učitelova snoubenka na něm vynutí slib, že z hlídky vystoupí.

Pro dívčin klid tak učiní. Jenže přátelé z hlídky si myslí, že příčinou je jeho strach a začali jím pohrdat, ale on se v jejich očích rehabilituje tím, když za okolností zvlášť nebezpečných zdolá nepřístupný vrchol. Souběžně se zde rozvíjí dvě rodinná dramata, ševce a jeho statečné ženy a mladého řezbáře, který zapomíná na povinnosti ke své ženě pro vesnickou svůdnici. V režii Aloise Johannese Lippla, uplatňuje se ve filmu především přírodní prostředí, pro oko diváka obratně nasnímáno, pak jsou zde přesvědčivě zařazené horolezecké scény a také výběr vesnických typů, které jsou povahově soustředěně prokresleny, a to nejen postavy mužské.

Jmenujme některé: Atilla Hörbiger jako učitel, Arnulf Schröder jak švec a Richard Häussler jako záletný řezbář. Pak tu máme Viktorii von Balasco jako milující, ale ve svém strachu umíněnou snoubenku a manželku, Hansi Knoteckovou co by vášnivou vesnickou krasavici a především pak Franzisku Kinzovou, hrající filmovou sestru Hansi Knoteckové.  Autor: Asmodej

režie:
Alois Johannes Lippl
 
 
hraje:
Attila Hörbiger (Andres Aichwalder), Hansi Knoteck (Margret Murhauptová), Franziska Kinz (Anna, Margrets Schwester), Viktoria von Ballasko (Veronika Zumtobelová), Winnie Markus (Hedwig Brügglerová), Heinrich Heilinger (Dr. Hufnagel), Arnulf Schröder (Florian Bründl), Richard Häussler (Aloys Zumtobel), Eduard Köck (Thaddäus Grill), Hans Schulz (Lukas Grill), Otto Wenke (průvodce Rochus), Elise Aulinger (Johanna Schloißniggová), Willy Rösner (Peter Brüggler), Ludwig Kerscher (Bruno Pirk), Ludwig Schmid-Wildy (Adam Gupf), Theodolinde Müller (Agnes Fluidererová), Heinrich Hauser (Johann Einöder), Rudolf Stadler (Sebastian Fluiderer), Irene Kohl (Barbara Gupfová), Willy Schultes (Vinzenz Schloißnigg), Wolfgang Schröder (Kaspar Bründl), Erich Teibler (Melchior Bründl), Klaus Schröder (Balthasar), Peter Benedikt (Stefan), Anita Düwell (servírka), Ernst Elsigan (horolezec), Siegfried Liebing (horolezec), Stuart Josef Lutz (horolezec), Herbert Kurth (horolezec), Artur Burdan (Alexander Trauttensdorf)
 
 
scénář:
Alois Johannes Lippl, Rudo Ritter, Josef Friedrich Perkonig
 
 
kamera:
Oskar Schnirch, Klaus von Rautenfeld
 
 
hudba:
Karl List
 
 
kostýmy:
Maria Pommer-Uhlig
 
 
střih:
Johanna Schmidt
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Ernst Rechenmacher
 
 
výtvarník:
Gerbert Hochreiter, Walter Schlick, Julius von Borsody
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Fritz Koch, Stuart Josef Lutz, Alfred Tscheuschner
 
 
asistent režie:
Georg A. Profé
 
 
asistent kamery:
Bernhard Hellmund, Klaus von Rautenfeld, Karl Kirchner
 
 
fotograf:
Alexander Schmoll
 
 
vedoucí výroby:
Karl Schulz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.