Ve dvou se to lépe táhne (1928)

Ve dvou se to lépe táhne
62.5 %
 
 

Další název: The Going's Better with Two

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 11.9.1928        
    Délka: 126 min.
„Příhody dvou bohémů na toulkách po venkově“
"Ve dvou se to lépe táhne" byl film v režii Svatopluka Innemanna natočený podle knihy Z. M. Kuděje. Podkladem filmu jsou bohémské dobrodružství Jaroslava Haška a Z. M. Kuděje, které scénář svedl do jednoho celku, což bylo dosti těžké a čímž také poněkud trpěl film, který neměl rovnoměrně rozdělenou akci. Režisér Innemann, který měl již dobré jméno jako veseloherní režisér, nešel tehdy v tomto filmu vpřed.

Podařilo se mu několik dobrých scén, velmi dobrá scéna je s opilými zvířaty, ale chyboval tím, že připustil do veselohry příliš grotekní prvky, takže její linie nebyla jednotná. To ovšem souvisí s volbou hlavních herců, Járy Kohouta a Ference Futuristy. Kohout, který zde hraje Jaroslava Haška, má ve filmu tvář velmi podobnou Haškově tváři a snaží se Haška zahrát pietně. Ferenc Futurista příliš přeháněl a neustále zabíhal do grotesky, což bylo snadnější na divadle než ve filmu.

Velmi dobrou figurku vytvořil opět Jindřich Plachta. Tady bylo na místě upozornění, že by bylo na čase, aby se tomuto neobyčejně talentovanému herci dala příležitost sehrát vetší role. Ostatní herci byli vcelku dobří, Víchova kamera tentokrát překvapila nedostatečností invence.  Autor: Asmodej

režie:
Svatopluk Innemann
 
 
hraje:
Ferenc Futurista (Matěj Kuděj), Jára Kohout (Jaroslav Hašek), Josef Novák (Čechoameričan milionář Pitlík), Bronislava Livia (Pitlíkova neteř Norma), Mario Karas (podvodný nápadník Ludvík), Rudolf Nížkovský (továrník), Slávka Tauberová (továrníkova dcera), Josef Kobík (hospodský), Josef Loskot (karbaník), Alois Dvorský (hladový penzista), Ada Karlovský (komorník), Jindřich Plachta (starosta města), František Černý (člen městské rady), Vladimír Slavínský (člen městské rady), Přemysl Pražský (policejní komisař), Václav Pecián (četník), Jindřich Fiala (žalářník), Josef Zezulka (strážník), Vojta Merten (hospodský v čapce), Fanda Mrázek (podomek ve vile), Antonín Šolc (člen městské rady)
 
 
námět:
Zdeněk Matěj Kuděj (humoreska Ve dvou se to lépe táhne)
 
 
scénář:
Svatopluk Innemann, František Horký
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.