Válka skončila (1966)

Válka skončila (La Guerre est finie)
93.3 %
 
 

La Guerre est finie

Další název: Kriget är slut; The War Is Over

    Žánr: drama
    Země: Francie / Švédsko
    Délka: 121 min.
Občanská válka ve Španělsku skončila před třiceti lety. Zatímco ilegální aktivisté bojují proti Frankově režimu, dostává se pařížský prostředník mezi madridským podzemím a exilovým vedením do krize.
Rozhodne se zanechat boje, který mu připadá v té době již naprosto nesmysluplný a nepotřebný. Vedení však chce, aby se vrátil do Madridu. Když se Diego vydává do Španělska, vydává se za ním jeho milenka, aby ho varovala, že policie zná jeho identitu.
Na Frankův nátlak nebyl film přijatý na MFF v Cannes. Přesto získává četné pocty mj. Cenu španělských novinářů a odbornou kritikou je vřele přijat.
zpr. / curil  Autor: curil

režie:
Alain Resnais
 
 
hraje:
Yves Montand (Diego Mora), Ingrid Thulin (Marianne), Geneviève Bujold (Nadine Sallanches), Jean Dasté (šéf tajné služby), Dominique Rozan (Jude), Jean-François Rémi (Juan), Marie Mergey (Madame Lopez), Jacques Wallet (policista CRS), Michel Piccoli (inspektor celní správy), Anouk Ferjac (Marie Jude), Roland Monod (Antoine), Pierre Decazes (zřízenec SNCF), Paul Crauchet (Roberto), Claire Duhamel (žena v restauračním voze), Antoine Bourseiller (muž v restauračním voze), Françoise Bertin (Carmen), Jorge Semprún (vypravěč), Lyne Chardonnet, Marcel Cuvelier (inspektor), Yvette Etiévant (Yvette, Ramonova žena), René-Jean Chauffard (tulák), Jacques Rispal (Manolo), Jean Bolo (policista)
 
 
scénář:
Jorge Semprún
 
 
kamera:
Sacha Vierny
 
 
hudba:
Giovanni Fusco
 
 
kostýmy:
Madeleine Lafon, Marie Martine
 
 
střih:
Eric Pluet, Ziva Postec
 
 
zvuk:
Antoine Bonfanti
 
 
výprava:
Jacques Saulnier
 
 
producent:
Giséle Rebillon, Anatole Dauman, Catherine Winter
 
 
asistent střihu:
Hadassa Misrahi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.