Duben
ohodnotit

Válka Roseových

The War of the Roses

Další název:
Vojna Roseovcov (SK)
Rok:
1989
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1991
„Civilizovaný rozvod je absolutně nemožný! ... Rozvodové klání na život a na smrt.“
Popis / Obsah / Info k filmu Válka Roseových
Barbara a Oliver Roseovi jsou dokonale šťastní. Mají dvě děti, velký dům, všechno je krásné, ale najednou si Barbara usmyslí, že se chce rozvést! Olivera nechce už v životě vidět a nechce mu nechat ani kousek jejich krásného domu. Oliver sice Barbaru miluje, ale tohle si přeci nemůže nechat líbit! A tak se snaží zbavit jeden druhého. Vzájemně si likvidují auta, zabíjejí domácí zvířata a není jim cizí ani fyzické násilí. Ale to je teprve začátek černé komedie, která vám ukáže, jak může dopadnout třeba právě to vaše manželství.


Popis / Obsah / Info k filmu Válka Roseových
Gavin je rozvodový právník a jednomu klientovi vypráví příběh svých známých, manželů Barbary a Olivera Roseových. Ti se spolu seznámili při aukci, kdy se přetahovali o stejný předmět. Oliver studoval na právech, Barbara tělocvik. Po čase se vzali, narodily se jim dvě děti. Oliver budoval svou praxi a Barbara se věnovala domácnosti. Barbaře se už rok líbil jeden dům a chtěla ho koupit. Když majitelka domu zemřela, její dcera ho Roseovým prodala. Po šesti letech se stal Oliver společníkem firmy a Barbara se starala o krásný dům, který dokonale upravila a zařídila. Začala uvažovat o vlastním podnikání – vyráběla by paštiku, kterou jí všichni chválí. Oliver s tím souhlasil a sehnal Susan, paní na péči o dům, když bude Barbara zaneprázdněna. Barbara chtěla, aby jí Oliver přečetl smlouvy, ale on na to zapomněl. Stal se z něj samolibý chlap – hlavně poté, co začal pracovat pro budoucího senátora...

Jednou se Oliverovi udělalo velmi špatně, vypadalo to na infarkt, ale v nemocnici zjistili vysoké podráždění zažívacího traktu. Barbara za ním do nemocnice nepřijela, a když se Oliver vrátil domů, nebyla ani tam. Přišla později a pohádali se spolu. V noci mu Barbara řekla, že za ním do nemocnice jela, ale cestou si představila, že je mrtvý, a cítila se šťastná, protože by byla volná. Řekla mu také, že chce požádat o rozvod, protože ho nesnáší. Sešli se pak u jejího právníka, kde se Barbara vzdala svých alimentů a podílu na Oliverově firmě. Chtěla ale, aby jí zůstal dům s veškerým vybavením. Oliver nesouhlasil. Poradil se s Gavinem, který mu našel zákon, podle něhož může dál bydlet ve svém domě a Barbara ho nemůže vyhnat. Oliver Barbaře nabídl mimosoudní vyrovnání, pokud se vzdá domu. Ta odmítla, a tak rozdělili dům na část její, Oliverovu a neutrální. Jednou v noci Oliver omylem přejel Barbařinu kočku. Když to Barbara zjistila, zablokovala Oliverovi dveře v sauně, když byl uvnitř. Od té chvíle si začali dělat spoustu drsných naschválů, které vyústily až ve velkou tragédii...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Válka Roseových
Jak trefně poznamenala jedna anglická filmová recenzentka, je Válka Roseových snad nejpochmurnějším portrétem manželského soužití od dob Bergmanových Scén z manželského života. Populární americký herec Danny DeVito, který předtím režíroval jediný film, se v něm s překvapivou suverenitou vyjádřil k věčnému tématu vztahu obou pohlaví. S výrazným hereckým přispěním obou hlavních představitelů Michaela Douglase a Kathleen Turnerové vykreslil vývoj jednoho normálního manželského svazku, který od počátečního okouzlení začíná postupně nabývat obludně děsivých forem a zastaví se až u groteskně tragického konce. DeVitův snímek zaslouženě sklidil úspěch u diváků i u převážné většiny odborné kritiky, která ocenila zejména jeho odvahu podívat se v rámci hollywoodské kinematografie zpříma a bez bázně na složitě předivo rodinných vztahů, jež jsou divákům většinou předkládány v mnohem uhlazenější a stravitelnější podobě. ]akoby si by1 vědom určitého rizika, odlehčuje sám Danny DeVito depresivní pohled na manželství Barbary a 0livera Roseových svojí hereckou kreací v roli právníka, který jejich příběh vypráví svému novému klientovi a snaží se přitom zachovat náležitý odstup a humorný nadhled nad událostmi, při nichž slabším povahám tuhne krev v žilách.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Oliver Rose je zděšený. Právě nedopatřením přejel kočku své ženy. Nepříjemná příhoda, která se špatně kamufluje i v normálním manželství. Tohle manželství ale rozhodně normální není. Barbara s Oliverem se rozvádějí - po 17 letech, kdy úspěšný právník a krásná blondýnka platili za ideální pár. A protože se oba odmítají vystěhovat ze svého nádherného domu, zůstávají pod jednou střechou, každý na svém, přesně ohraničeném území. Roztomilý domov ze všeho nejvíc připomíná minové pole. Atmosféra je napjatá, jeden pohyb, slovo navíc - a dojde k explozi.
Proč se mu tenhle malér musel stát právě ted'? Oliver je přesvědčen, že jeho náhodná srážka s chlupatým čtvernožcem bude vykládána jako zlovolný akt proti Barbařině citovému životu. Každý pokus o vysvětlení je předem odsouzen k nezdaru, a proto Oliver takticky mlčí, byť je po kočce sháňka.
Druhý den nabírá válka (díky politice uvolňování) zajímavý obrat. Barbara prosí svého muže o rozhovor - při svíčkách, červeném víně a lahůdkové masové paštice. V okamžiku, kdy Oliver s požitkem polkne první sousto, sdělí mu Barbara medovým hlasem, odkud že je ta mimořádná delikatesa - z jeho oblíbeného psa...
Danny DeVito, malý jedovatý trpaslík z filmu Honba za diamantem, zůstává jako režisér věrný žánru, který se v Hollywoodu vyskytuje pouze ojediněle, černé komedii. Jeho úspěšný režijní debut se jmenoval Vyhod' maminku z vlaku; zřídka kdy předtím vyjadřoval titul filmu přesněji, oč v příběhu jde. Také název jeho druhé komedie Válka Roseových (s podtitulem ...dokud nás smrt nerozdělí) už nemůže být výstižnější.
Přesto ale může být jen málokdo připraven na stále vzrůstající chaos dosahující až absurdních rozměrů a na šokující závěr. Válka Roseových, to je nesmírně vtipná a kousavá obžaloba státem požehnaného svazku dvou lidí. Jsou to ďábelské scény z manželského života.
„Nedávno jsem znovu začal kouřit. Chcete vědět proč?" Právní zástupce Gavin D'Amato (Danny DeVito) se zasní a začne svému klientovi zlověstně vyprávět příběh Roseových, příběh dvou krásných mladých lidí, kteří se seznámili za přímo idylických okolností. Klasická love story, i když tehdy lilo jako z konve a místem jejich prvního rozhovoru byl - hřbitov. Ale D'Amato pokračuje a z hloubi duše vyděšený klient je stále menší a menší. Historie Roseových se totiž stává manželským horrorem, zběsilým soubojem zlomyslností, záludností a špinavých triků.
„Základní poučka mého otce zněla: Když je láska slepá, manželství je potom jako záchvat mrtvice. A civilizovaný rozvod je rozporem sám o sobě."
Kdo tuhle válku Roseových uvidí, může mu jen stěží odporovat. Autor byl přirozeně přesvědčen, že to, co si Oliver s Barbarou provádějí, by se v normálním životě (doufejme) nemohlo nikdy stát. I když, kdo už si může být u Dannyho DeVita něčím jist.
r Cinema 1991/1/14

Autor/Zdroj: r/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Rýna

14:15 - 14:45

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

14:30 - 15:20

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

4 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10