Válka mezi muži a ženami (1972)

Válka mezi muži a ženami (The War Between Men and Women)
74 %
 
 

The War Between Men and Women

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 94 min.
„Milostná komedie o jednom netradičním seznámení a lásce na druhý pohled“
Newyorský kreslíř Peter Wilson ve svých knihách s cynickým humorem zesměšňuje ženy a dle vlastních slov nenávidí ženské, co člověku vnucují svou účast, psy, co vám olížou ruku jen po jídle, a také děti obecně. Jednoho dne ale v čekárně u očního lékaře s rozkapanýma očima doslova narazí na Terry Kozlenkovou, idealistickou rozvedenou matku tří dětí a majitelku věčně štěkajícího psíka. Ti dva by se měli nenávidět a zpočátku to tak i vypadá, při dalším náhodném setkání ale přeskočí nevysvětlitelná jiskra...

Film Válka mezi muži a ženami režiséra Melvilla Shavelsona sice patří k méně známým položkám filmografie Jacka Lemmona, představuje jej ale ve vrcholné formě. V postavě Petera Wilsona, kreslíře, který postupně přichází o zrak, dostal dostatek prostoru k uplatnění nejen svého neobyčejného komického talentu, ale i vážnějších hereckých poloh. Snímek je také zajímavý animovanými sekvencemi, vycházejícími z tvorby Jamese Thurbera, který byl reálným předobrazem Lemmonovy postavy.

režie:
Melville Shavelson
 
 
hraje:
Jack Lemmon (Peter Edward Wilson), Barbara Harris (Theresa Alice Kozlenková), Jason Robards (Stephen Kozlenko), Herb Edelman (Howard Mann), Lisa Gerritsen (Linda Kozlenková), Moosie Drier (David Kozlenko), Severn Darden (dr. Harris), Lisa Eilbacher (Caroline Kozlenková), Lucille Meredith (paní Schenkerová), Ruth McDevitt (stará žena), Joey Faye (poslíček), Alan DeWitt, John Zaremba (ministr), Bill Hickman, Joyce Brothers, Danny Arnold (manhattenský policista), Kathryn Janssen (svatebčanka)
 
 
námět:
James Thurber (spisy)
 
 
scénář:
Melville Shavelson
 
 
kamera:
Charles F. Wheeler
 
 
hudba:
Marvin Hamlisch
 
 
střih:
Frank Bracht
 
 
producent:
Danny Arnold
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.