Duben
ohodnotit

V trestném území

Další název:
In the Penalty Area
Žánr:
Rok:
1950
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
12.1.1951
Popis / Obsah / Info k filmu V trestném území
POZOR SPOILER

Nadporučík Kalousek je doma s rodinou, když mu volají, aby nastoupil za nemocného kolegu. A chvíli poté je v Sadové ulici nalezen mrtvý muž. V domě, před kterým je nalezen, jej nikdo nezná. Jenže Kalousek má postřeh a viděl nezvyklé zaváhání mladé dívky Věry. Proto ji ještě jednou vyhledá, ale ona se neustále vytáčí a lže. Policie teprve později zjistí, že mrtvý se jmenuje Jan Cimr. V jeho bytě naleznou usvědčující dopis, že ho Věra znala. Ta to po nátlaku přiznává a také to, že byla v kině s přítelem Jarkou. Ten o Janovi věděl. Jarka onen osudný večer najednou z rande prudce odběhl, prý na směnu. Kalousek s kolegou prokáží jeho nevinu a podporučík jde pátrat na stadion. Zde zjistí, že docházelo k hádkám mezi Cimrem a dalšími pány. Je nalezena i jeho snoubenka Vlasta Havlová. Na strážnici přichází správce stadionu, ten měl vyřídit vzkaz od prokuristy Kroupy, aby přijel do Sadové ulice, že jej tam Kroupa čeká. Tento vzkaz se jeví pátračům jako velmi důležitý. Až na drobnost, že jej Kroupa zapře. U výslechu je i Melichar, který měl s Cimrem něco s penězi. Kroupa je pod tlakem a přiznává že v Sadové byl, ale nevraždil. Předtím uplácel muže, který měl zařídit abych jejich hráči nehráli fotbalový zápas naplno, ale nechali je vyhrát pět ku jedné. Nebo šest, jak tvrdí Melichar. Nakonec je v případu šest zatčených. Kriminalisté nechají otisknout falešný článek v novinách. Vrah na to naletí. Muži zákona jej obstoupí a on se pokusí o útěk…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu V trestném území
V Sadové ulici byl zavražděn tajemník fotbalového klubu A. C. Olympie Cimr. Nadporučík SNB Kalousek se ujme pátrání a po čase odhalí se svými spolupracovníky všechny okolnosti případu. Cimr slíbil místopředsedovi klubu F. A. K. Kroupovi, že jeho mužstvo nechá F. A. K. vyhrát 5:1. Kroupa za výhru nabídl 105 000 korun pro Cimra, jednatele Melichara a hráče. Předem zaplatil 100 000 korun, zbytek později vložil do obálky spolu se štvavým článkem proti sjednocené tělovýchově. V kavárně Stadion pak předal obálku Cimrovi. Rozhovor obou funkcionářů vyslechl vrátný v kavárně Vošahlík. Domníval se, že v obálce je sto tisíc a proto vylákal Cimra do Sadové ulice, kde ho zabil. Když zjistil, že v obálce předpokládaná vysoká částka peněz není, rozhodl se obohatit jinak. Navrhovaný výsledek zápasu v obálce přepsal na 6:1, aby získal na sázkách první cenu - sto tisíc korun. Dopis pak hodil do schránky Melicharovi. Po skončeném zápase 6:1 poslal Vošahlík pro výhru svou známou a ta dovedla příslušníky SNB k vrahovi.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu V trestném území
Detektivní drama z doby těsně před sjednocením naší tělovýchovy. Kriminalisté vyšetřují vraždu funkcionáře fotbalového klubu, úplatky a manipulaci s výsledky zápasů.

Březina Václav/Lexikon českého filmu

Z řady českých filmů vyrobených v minulém roce přichází do kin dílo lehčího filmového žánru, které bychom mohli označiti názvem "sportovní detektivka". Je tu všechno, co požaduje divák od napínavého filmu: Až do posledních metrů je udržován v nejistotě o tom, kdo je vrahem, sleduje pátrací methody členů SNB, probírá s nimi okruh podezřelých osob a sdílí do značné míry i různé omyly pátracích orgánů než přijdou na správnou stopu. Pátrání po totožnosti oběti a po vrahovi zavede diváka do zákulisí profesionálních footballových klubů, jak vypadalo ještě v r. 1947, tedy v době, do niž je položen děj filmu. Celý filmový příběh je dobře postaven, má rychlý spád a upoutá plně zájem obecenstva. To by nám ovšem dnes již nestačilo, poněvadž cílem filmu nesmí býti jen to aby příjemně podráždil nervy diváků.
Hodnota filmu "V trestném území" spočívá v tom, že nám odhaluje špinavé praktiky tzv. sportovních funkcionářů, ve skutečnosti obyčejných kšeftařů, kteří si za předmět svého obchodu zvolili právě sport, přitahující diváky a vynášející peníze. Film ukazuje, že v profesionálním sportu, jak se pěstoval u nás a jak dosud bují v kapitalistických zemích, nejde o sportovní výkon, nýbrž o peníze. Poctiví hráči a funkcionáři byli soustavně otravováni nekalými machinacemi sportovních spekulantů a zápolení na hřišti se zvrhalo v předem smluvenou komedii. V zápletce filmu hraje důležitou úlohu také reklamní tipovací soutěž které kdysi u nás pořádaly některé noviny. Film tyto zjevy ostře kritisuje a ukazuje na kriminálním případu, kam se až mohlo dojít v zbahnělých poměrech obchodničení ve sportovním životě.
Vezmeme-li na tento film měřítko, které se kdysi kladlo na filmovou detektivku, můžeme říci, že film "V trestném území" se zásadně liší od kriminálních filmů kapitalistických produkcí tím. že má svou myšlenkovou hodnotu a zdravou tendenci. Nezastíráme si ovšem, že jeho kritika ztratila svou aktuálnost a užitečnost, poněvadž v československém sportu jsme se s kšeftařením předválečného stylu definitivně vypořádali. Potřebujeme dnes sportovní filmy, které by ukazovaly novou cestu, po níž jde naše tělesná výchova a soustředily se na problémy, jež jsou ještě dnes v našem aportu aktuální. Ale i když připustíme oprávněnost námětu filmu "V trestném území", chtěli bychom v něm vidět jasněji naznačenu cestu, která vede z toho bahna, jež nám film líčí. Toho se však dostává divákovi jen velmi poskrovnu, poněvadž hlavní pozornost autorů je upřena na kriminální zápletku a na vylíčení zjevů negativních. S tím také souvisí nesprávně pojatá postava detektiva, která odpovídá spíše představám čtenáře brakové literatury než skutečnosti. Nemůžeme proto považovati tento film za přiklad nového druhu filmové tvorby, o jakou usilujeme, přiznáváme mu však zásluhu o to, že pobaví diváka bez nevkusů a škody.
Režisér Hubáček, který dokázal své schopnosti již v krátkých filmech, zvládl svůj první úkol v prvním dlouhém hraném filmu velmi dobře. Můžeme se těšit až zkusí své síly na vážnějším úkolu. Herecké výkony jsou vyrovnané a svědčí o poctivé práci všech umělců. Také fotografie filmu je dílem mladého kameramana, který se dobře osvědčil. Rychlíkova hudba odpovídá stylu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

13 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

12:00 - 12:50

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

23 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

13 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190558
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376585
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10