V pokušení (1938)

V pokušení
69.1 %
 
 
    Žánr: melodrama / milostný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3.2.1939        
    Délka: 78 min.
POZOR, SPOILER

Kamarádky Eva a Inka bydlí spolu. Jedné neděle přichází inženýr Jenda, mládenec Evy. Měli jet spolu na výlet, ale on přišel říci, že nemůže. Jde totiž na schůzku kvůli práci k továrníkovi Malcovi. Ten má dceru Mary. Ta je proti přijetí Jendovu, ale pak názor změní. Navíc Jenda padne panu továrníkovi do oka, a roční smlouva je ihned podepsána.

Eva velkou radost nemá, Jenda totiž dle smlouvy musí odcestovat až do Bolívie. Takže se ocitá na zaoceánském parníku a Eva zůstává doma. V nouzi se má obrátit na Jendova bratra. Již na lodi se zdá, jako by se Mary Jendovi dvořila. Šťastně přeplují moře a Jenda začíná pracovat. Mary vydává příkaz zadržovat jeho poštu.

Jsou Vánoce a Eva musí k lékaři. Ten zjistí, že bude matkou. Eva je nervózní, protože Jenda stále neodpovídá na dopis. Dítě už je na světě a dopis od Jendy nikde. Eva si bere batole a přijíždí k Jendovu bratrovi. Ten jest zdejším knězem a Evu vřele uvítá. A ona si začíná pomalu zvykat.

Jenda je přemluven, aby v práci pokračoval i přes roční smlouvu. Tak tedy zůstává, protože mu Eva nepíše. Netuší, že je mu pošta zadržována.

Eva šla panu faráři pro pivo, když je ta pouť a k ní taneční zábava. Zde se do Evy začne navážet podnapilý mladík, ale místní chasník Karel Kubát se jí zastane. Následně jí píše dopis a jeho dosavadní děvče to docela štve. Jeho list však končí v plamenech.

Také farář píše dopis, a to svému bratrovi, ve kterém mu vyčítá jeho chování k Evě. Když za ním přijde Karlovo děvče s tím, že jí slíbil sňatek a nyní chodí s Evou, rozhodne se kněz zasáhnout. Ti dva jsou mezitím ve skalách. Neví, že sem jde Jendův bratr a že je hledá. Když je najde, dochází k pranici.

Jenda dostává dopis od bratra a rychle odjíždí. Továrník přikazuje Mary, aby vyzvěděla, kde dopisy zmizely. Ona je všechny pak předá Jendovi a vyzná se ze své lásky k němu. Továrník Karla chce a žádá jej, aby se vrátil i s rodinou.

Karel sděluje své milé, že Eva má to dítě s farářem. Ta to pochopitelně roznese po celé vsi. Pak se chlapi v hospodě smluví a jdou dělat před faru rotyku. Eva béře své dítě a prchá do skal. Má nejhorší úmysly, ale farář je naštěstí zde. I Jenda se blíží kosmickou rychlostí. Jen přijde-li včas.  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Jiří Dohnal (ing. Jan Svoboda), Ladislav Boháč (farář Pavel Svoboda, Janův bratr), Marie Glázrová (Eva Skálová, Janova snoubenka), Vlasta Hrubá (Inka, Evina přítelkyně), Jaroslav Marvan (továrník Kolár), Nataša Gollová (Mary, Kolárova dcera), Vilém Pfeiffer (Karel Kubát), Miloš Šubrt (hostinský, Kubátův otec), Helena Bušová (služka v hostinci Marta), Eman Fiala (vesnický blázen Frantík zvaný Hopsátko), Vladimír Šmeral (chasník Emil), Vilém Pruner (ctitel Mary Artur Stránský), Jan Černý (lékař v porodnici), Božena Schejbalová (komorná), Jarmila Holmová (sekretářka Mary Kolárové), Alois Dvorský (kostelník), Marie Ježková (kostelníkova žena), Richard A. Strejka (chasník), Emanuel Kovařík (chasník), Leopold Horešovský (listonoš), Milka Balek-Brodská (venkovská klepna), Ladislav Janeček (Petr, Svobodův spolupracovník)
 
 
námět:
Marie Křížová (román Velké pokušení)
 
 
scénář:
Karel Steklý
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Miloš Smatek
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Jan Kohout, Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
asistent režie:
Antonín Kubový
 
 
vedoucí výroby:
Eduard Kehm
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.