V kruhu koruny (2012) [TV minisérie]

V kruhu koruny (The Hollow Crown)
79 %
 
 

The Hollow Crown

    Žánr: drama / historický
    Země: Velká Británie
    Délka: 142 min.
„Než koruna pozná mír, tisíce hlav svou krví zemi poskvrní. Filmová adaptace divadelní hry Williama Shakespeara.“
Britská minisérie z produkce BBC zpracovává Shakespearovu druhou historickou tetralogii věnovanou anglickým panovníkům a tvořenou dramaty Richard II., Jindřich IV. (1. díl), Jindřich IV. (2. díl) a Jindřich V. Minisérie, na jejíž produkci se podílel i oscarový režisér Sam Mendes (Americká krása), vznikla jako součást Kulturní olympiády, hlavního doprovodného programu LOH 2012 v Londýně. Jednotlivé hry jsou zpracovány navýsost filmovým způsobem, aniž by se zpronevěřily původnímu divadelnímu textu. Ke špičkové úrovni realizace, která je u britské televizní tvorby samozřejmostí, patří i hvězdné herecké obsazení. Jednotlivé anglické vladaře ztvárnili Ben Whishaw, Jeremy Irons a Tom Hiddleston, dalších rolí se zhostili John Hurt, David Suchet, Patrick Stewart, Geraldine Chaplinová, Julie Waltersová, Rory Kinnear, Clémence Poésyová, Simon Russell Beale a další. Celý cyklus uvedeme v původním znění s českými titulky renomovaného překladatele a předního znalce Shakespearova díla Jiřího Joska.

Richard II. je historická hra Williama Shakespeara napsaná kolem roku 1595. Děj je založený na životě anglického krále Richarda II. (vládl v letech 1377–1399). První foliové vydání z roku 1623 hru řadí mezi historické, ale ve starším Early texts of Shakespeare’s works z roku 1597 je nazývána tragédií. Jedná se o příběh pádu Richarda, marnotratného krále věřícího v božské předurčení své královské pozice, a vzestupu Jindřicha Bolingbroka, který reprezentuje pojetí krále, jehož předurčuje nejen krev, ale i intelekt a politická obratnost.

V anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Richard Eyre, Rupert Goold, Thea Sharrock
 
 
hraje:
Simon Russell Beale (Falstaff), Tom Hiddleston (Princ Hal), Tom Georgeson (Bardolph), James Laurenson (Westmoreland), Julie Walters (Quickly), Alun Armstrong (Northumberland), Will Attenborough (Gloucester), Conrad Asquith (Bracy), Ian Conningham (Peto), David Dawson (Poins), Drew Dillon (Drawer), Michelle Dockery (Kate Percyová), Henry Faber (Lancaster), John Heffernan (Francis), Jeremy Irons (Jindřich IV), Paul Ritter (Pistol), Maxine Peake, Dominic Rowan (Coleville), Matthew Tennyson (Clarence), Julian Seager (Hercules), Jimm Stark, Edward Akrout (Louis), David Bradley (zahradník), Joe Armstrong, Richard Bremmer, Tom Brooke, John Ashton (šerif), Daniel Boyd, Geraldine Chaplin (Alice), David Bamber (Shallow), Richard Clothier, Peter De Jersey (Lord Ross), Nigel Cooke (Biskup), Lindsay Duncan, Jd Roth-round, Lee Adach, Jordan McCurrach (mladý voják), Daniel Stisen
 
 
námět:
William Shakespeare (divadelní hry Richard II., Jindřich IV. (1. část), Jindřich IV. (2. část) a Jindřich V.)
 
 
scénář:
Richard Eyre, Rupert Goold, Ben Power, Thea Sharrock
 
 
zvláštní efekty:
Chris Reynolds, Alastair Vardy
 
 
spolupráce:
Martin Roller
 
 
kaskadér:
Gary Kane
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.