Útok! (1956)

Útok! (Attack!)
68.9 %
 
 

Attack!

    Žánr: válečný / akční / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 107 min.
Film režiséra Roberta Aldriche, v hlavních rolích Jack Palance, Eddie Albert, Lee Marvin, Robert Strauss, Richard Jaeckel, Peter Van Eyck, Strother Martin.
Snímek se odehrává v době bitvy v Ardenách v roce 1944. Na pochodu přes Belgii je hlavní hrdina Jack Palance čím dál víc znechucen okolkováním a všeobecnou zbabělostí svého velitele. Tyto zhoubné nedostatky v osobním charakteru jeho nadřízeného již vedly k težkým ztrátám. Snímek sleduje Palanceův postupně narůstající hněv, hrůzu a nakonec i téměř šílenství, když se snaží zachránit to, co zbylo z jeho oddílu pěchoty, jakýmikoli prostředky, s důrazem na ty nepříliš čestné.
Palance v jednom ze svých nejlepších výkonů vyjadřuje všechno zoufalství a znechucení poctivého vojáka, který musí bojovat se silami privilegií a vlivu. Jak se zdá, velitelův otec má ve Státech obrovský politický vliv, takže nadřízení zbabělého muže záměrně přehlížejí mnohé jeho nedostatky jako vojenského velitele a jsou slepí k zjevné zbabělosti a morálním nedostatkům člověka, který je neschopen velet.
Příběh se odehrává na pozadí slavné akce z roku 1944, kdy se Němcům podařil překvapivě úspěšný protiútok a obranné vzepětí ve chvíli, kdy se Spojenci přiblížili k velkým německým městům. Jsou v něm některé výborně aranžované bitvy i líčení napjatého vyčkávání mezi prudkými vojenskými přepady. Lee Marvin, tvrdý a silný jako vždycky, a Robert Strauss a Richard Jaeckel, oba v dobré formě, vyjadřují vojenský profesionalismus vojáků, kteří se snaží plnit své povinnosti, ale cítí, že skutečný nepřítel na ně nejde z německé strany, ale shora, z jejich vlastního velení - právě toho velení, u kterého hledají bezpečí, podporu a morální povzbuzení.
zprac./ curil  Autor: curil

režie:
Robert Aldrich
 
 
hraje:
Jack Palance (por. Joe Costa), Eddie Albert (kapt. Erskine Cooney), Lee Marvin (por. plk. Clyde Bartlett), Robert Strauss (Bernstein), Richard Jaeckel (vojín Snowder), Buddy Ebsen (Tolliver), Jon Shepodd (kaplan John Jackson), Peter van Eyck (SS kpt (v titulcích jako Peter Van Eyck)), James Goodwin (Ricks), Steven Geray (Otto, německý voják), Jud Taylor (Jacob R. Abramowitz), Louis Mercier (Brouise), Henry Rowland (němec s dalekohledem), Strother Martin (seržant Ingersol), William Smithers (poručík Harold 'Harry' Woodruff), Bing Russell (medik), Mike Ragan, Leonard Bremen
 
 
námět:
Norman Brooks (hra "Fragile Fox")
 
 
scénář:
James Poe
 
 
kamera:
Joseph F. Biroc
 
 
hudba:
Frank De Vol
 
 
střih:
Michael Luciano
 
 
zvuk:
Jack Solomon, Robert A. Reich
 
 
výtvarník:
William Glasgow
 
 
dabing:
Jiří Štěpnička (poručík Joe Costa (Nova)), Martin Stránský (poručík Joe Costa (ČT)), Jiří Prager (kapitán Erskine Cooney (ČT)), Lukáš Hlavica (podplukovník Clyde Bartlett (ČT + MGM)), Martin Zahálka (Bernstein (ČT)), Pavel Tesař (vojín Snowder (ČT)), Jaromír Meduna (Tolliver (ČT)), Petr Gelnar (kaplan John Jackson (ČT)), Jindřich Hinke ((ČT)), Petr Burian ((ČT)), Marcel Rošetzký ((ČT)), Jiří Krejčí ((ČT)), Zdeněk Hruška (poručík Harold Woodruff (ČT)), Libor Terš (poručík Joe Costa (MGM)), Ladislav Cigánek ((MGM)), Jiří Plachý ((MGM))
 
 
zvláštní efekty:
Dave Koehler
 
 
masky:
Robert J. Schiffer
 
 
producent:
Robert Aldrich
 
 
kaskadér:
Loren Janes, Bob Rose
 
 
překlad:
Pavel Medek ((ČT))
 
 
režie českého znění:
Mikuláš Pánek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.