Duben
ohodnotit

Útěk ze Sobiboru [TV film]

Escape from Sobibor

Další název:
Útěk z pekla Sobibor
Rok:
1987
Délka:
143 minut

Komentáře k filmu Útěk ze Sobiboru

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 4
cicis
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.4.2009
Táto závažná historická   udalosť je veľmi povrchne a   diletantsky spracovaná bez   dôkladného preštudovania   života v nacistických   koncentračných táboroch.V   pracovných likvidovali   tzv.nepoužiteľných, vo   vyhladzovacích všetkých bez   rozdielu za radom.V tábore   žili iba kápovia a   zabezpečovatelia chodu komôr   a krematória z radov   vazňov.Vo filme sa ráno   verejne popravuje , a večer   sa vazni voľne prechádzajú   so ženami vodiac sa za   ruky,čo je absurdné.V   každom tábore boli nielen   rodiny od seba izolované ,ale   aj muži od žien.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2010
Skvělé drama o vyhlazovacím   táboře v Polsku,jeto skvěle   natočeno a herecké výkony   jsou na dobré   úrovni.Zvláště zde vyniká   Rutger Hauer,je to skvělé   válečné drama.
sakro
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.12.2010
pohled do dílny naivní kinematografie
Je obrovská škoda, že do   této kategorie musel upadnout   právě tento film. Jack Gold   už měl v době natáčení   své hvězdné režisérské   roky za sebou, vždyť jeho   poslední opravdu skvělý   film Dotek Medúzy pochází z   roku 1978, pak už šla jeho   tvorba jen z kopce. Nedokážu   si vysvětlit tak vysoké   hodnocení tohoto snímku.   Přidat bych se k němu mohl   snad jen tehdy, pokud bych   hodnotil pouze námět a jeho   poselství, které chtěli   účastníci povstání   sdělit světu. Hodnotím-li   však film jako takový, tzn.   formu, kterou mělo být toto   poselství sděleno, pak si   musím jen zoufat. Sobibor   patřil do roku 1943 ne k   největším, ale určitě k   nejkrutějším vyhlazovacím   koncentračním táborům. K   tomuto poznání vám   postačí jen trochu studia   dané tématiky. Když však   sledujete film, zcela   postrádáte jakýkoliv   náznak to, že vězni po   všech stránkách naprosto   nelidsky trpěli. Tady jsou   všichni relativně slušně   oblečeni, od pohledu silní   ,zdraví a odhodlaní.   Naprosto mi v táboře   chyběli ti nekonečným   strádáním zlomení lidé,   pro které bylo největším   cílem přežití   následujícího dne. Ti na   kost vyhublí a otrhaní lidé   bez jiskry v oku, zcela   vyhaslí a odevzdaní, kterým   z pohledu čiší absolutní   beznaděj. Nechce se mi   věřit, že by všichni ti   autoři knih popisujících   život ve východopolských   likvidačních táborech   zkreslovali fakta a osobní   prožitky lidí, o kterých   píší. Spíš to opravdu   bude problém tohoto filmu.   Tady totiž tvůrci zcela   prvoplánově ukázali krutost   tábora několika brutálními   scénami a i ty přizpůsobili   svým potřebám. Třeba   pohled mladého hocha na   židy, kteří jsou zavíráni   do plynové komory, během   několika okamžiků   přichází srdceryvný řev a   hned vzápětí stoupá z   komína nad touto komorou dým   ze spalovaných těl. To je   přece absolutní nesmysl.   Celý ten proces měl svůj   přesný technologický   postup, byl poměrně   zdlouhavý a nesmírně   psychicky i fyzicky náročný   na práci členů   Sonderkommanda. Pro mě je   film prostě naivní a   bohužel zlikvidoval naprosto   skvělou předlohu. Ten, kdo o   tématu něco ví, mi musí   dát za pravdu a ten, kdo se   chce něco dozvědět, bude   zahlcen naprosto zkresleným   pohledem na celou   problematiku. Myslím, že   celý problém je v tom, že   film natočili britští   tvůrci a přitom právě   angličané byli po celou dobu   války problému holocaustu   tak vzdáleni, že jej ze   zpětného pohledu nemohou   pochopit.
raindog
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2012
Naivní kritici?
Dovolím si reagovat na   předchozí kritiky   uživatelů, kteří tvrdí   že film je naivní,   diletantsky a povrchně   zpracovaný….
Ano   částečně mají pravdu,   protože kdyby někdo toto   téma zpracoval naprosto   reálně,tak by se každý   normální člověk   pozvracel.
Pokud budu   hledat zásadní nedostatky   oproti realitě vyhlazovacích   táborů, tak mě napadá   okamžitá likvidace (až na   výjimky)celého transportu a   opravdu zdravě vypadající,   dobře oblečené a najezené   vězně v pracovní části   tábora. Mají dokonce i   neostříhané vlasy což je   opravdu nesmysl.
V   táborech nežili „iba   kápovia a zabezpečovatelia   chodu komôr a krematoria“   ale i spousta dalších lidí   odsouzených k likvidaci   otrockou prací. To že se   vězni schází a vodí za   ruce se ženami není taky   vrámci koncentračních či   vyhlazovacích táborů až   tak nezvyklé. Například v   Terezínské části Březinky   žily pohromadě celé rodiny   a zařídili si ilegální   školu. V Mauthausenu byl pro   kápa a prominentní vězně   dokonce i bordel!!! K tomu aby   hráli a tancovali byli často   nuceni i nácky. Navíc lidé   co přežili většinou   popisují že dělali vše pro   to aby se odpoutali od   reality…….
A   poslední věc: I Britové   osvobodili několik   koncentračních   táborů(např.   Bergen-Belsen), takže o   holocaustu pravděpodobně   také nějaké informace   mají.

Moje   hodnocení zní: Dobrý film s   hrůzou zcenzurovanou do   snesitelného stavu, kterému   na kvalitě ubírá televizní   výprava a „ochotnické“   herecké výkony některých   představitelů.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih50050minih50050Twilight sága: Nový měsíc (2009) 
The Twilight Saga: New Moon n
minih28961minih28961Putování s dinosaury (1999) [TV seriál] 
Walking with Dinosaurs n
minih37490minih37490Gladiátorky (2004) 
Gladiatress n
minih42014minih42014Rusové přicházejí! Rusové přicházejí! (1966) 
The Russians Are Coming the Russians Are Coming n
minih37106minih37106Časožrouti (1995) [TV film] 
The Langoliers n
minih42377minih42377Proroctví: Zrada (2005) [Video] 
The Prophecy: Forsaken n
minih65213minih65213Sladký kal (2006) 
Adama Meshuga'at n
minih16661minih16661Poslední zůstává (1996) 
Last Man Standing n
minih36901minih36901Kráčející skála (2004) 
Walking Tall n
minih22670minih22670Vodní svět (1995) 
Waterworld n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10