Úsměv Mony Lisy (2003)

Úsměv Mony Lisy (Mona Lisa Smile)
68.6 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Mona Lisa Smile

Další název: Úsmev Mony Lízy

    Žánr: romantický / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 29.1.2004        
    Délka: 115 min.
„Příběh ženy, která měla velké srdce a tvrdou hlavu.“
Na podzim roku 1953 nastupuje na prestižní dívčí školu v Nové Anglii mladá profesorka Katherine Watsonová, aby tu učila historii umění. První přednáška skončí fiaskem, když se nechá vyvést z míry studentkami, které už znají celá skripta. Na další zvolí nový přístup, šokuje dívky obrazem Mrtvola a vyprovokuje je k diskusi. Je zklamána jejich konzervativními názory. Nedokáže pochopit, že pro většinu dívek jsou snubní prsten a výhodné vdavky mnohem důležitější než vzdělání. Když se snaží přinutit je k aktivnějšímu přístupu a nezávislému myšlení, dostane se do konfliktu nejen s přísnou rektorkou, ale také s některými studentkami, zejména s arogantní Betty Warenovou. Ta nejprve zaviní propuštění školní sestry lesbičky Amandy za to, že Giselle poskytla antikoncepci, a poté vyhlásí otevřenou válku Katherine. Když dívky pozvou učitelku do studentského spolku a ona jim otevřeně vypráví o svém životě a názorech, zneužije Betty informace k štvavému článku.

Zdroj: Nova

režie:
Mike Newell
 
 
hraje:
Julia Roberts (Katherine Ann Watsonová), Julia Stiles (Joan Brandwynová), Kirsten Dunst (Betty Warrenová), Marcia Gay Harden (Nancy Abbeyová), Dominic West (Bill Dunbar), Maggie Gyllenhaal (Giselle Levyová), Juliet Stevenson (Amanda Armstrongová), Ginnifer Goodwin (Constance Bakerová), Topher Grace (Tommy Donegal), John Slattery (Paul Moore), Jordan Bridges (Spencer Jones), Marian Seldes (rektorka Jocelyn Carrová), Terence Rigby (dr. Edward Staunton), Laura Allen (Susan Dellacorteová), Taylor Roberts (Louise), Ebon Moss-Bachrach (Charlie Stewart), Kristen Connolly (studentka), Lily Rabe (studentka), Krysten Ritter (studentka historie), Kevin Anton (student (neuveden)), Gabrielle Salinger, Donna Mitchell (paní Warrenová), Jean Burns
 
 
scénář:
Lawrence Konner, Mark Rosenthal
 
 
kamera:
Anastas N. Michos
 
 
hudba:
Rachel Portman, Randall Poster (supervize)
 
 
kostýmy:
Michael Dennison, Lara Greene
 
 
střih:
Mick Audsley
 
 
zvuk:
T. J. O'Mara
 
 
produkce:
Elaine Goldsmith-Thomas, Deborah Schindler, Paul Schiff
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
dabing:
Sylva Turbová (paní Warrenová (CZ dabing))
 
 
zpěv:
Perry Como ("Hoop-De-Doo"), Celine Dion ("Bewitched"), Kelly Rowland ("I'm Beginning to See the Light"), Macy Gray ("Santa Baby"), Lisa Stansfield ("I've Got the World on a String")
 
 
zvláštní efekty:
Jonathan C. Brotherhood (koordinátor)
 
 
II. kamera:
Danny Moder
 
 
II. režie:
Paul Schiff
 
 
koproducent:
Richard Baratta
 
 
vizuální efekty:
Marcus Alexander, Drew Jones
 
 
masky:
Richard Dean, Christine Leiter
 
 
výprava:
Jane Musky
 
 
výkonný producent:
Joe Roth
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.