Duben
ohodnotit

Upíři

Vampires

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
107 minut
„Upíři se chystají zničit lidstvo.“
Popis / Obsah / Info k filmu Upíři
Od chvíle, kdy upíři drasticky rozbili jeho šťastné dětství, když nejprve dostali jeho otce a poté také jeho matku, zasvětil Jack život nenávisti a pomstě. Dnes je z něj zahořklý muž, fanatický lovec upírů, který v čele sehraného týmu pracuje jako námezdný žoldák najatý Vatikánem. Hledá skrýše a tajná hnízda upírů, která pak bez lítosti likviduje. Když po zničení jednoho takového upírského doupěte jeho tým oslavuje další úspěšný zákrok, objeví se nečekaný soupeř - mocný upír Jan Valek, který Jackův tým během krátké chvíle zlikviduje. Zachrání se jen Jack a jeho parťák Tony Montoya. Jejich vatikánský zaměstnavatel, kardinál Alba, varuje Jacka před zaslepenou pomstou a žádá ho, aby sestavil nový tým. Současně mu pošle na zaučenou mladého, nezkušeného kněze Adama Guiteaua. Jack s Tonym však nedbají příkazů svých chlebodárců a jsou odhodláni Valeka dostihnout a vlákat do pasti, za pomoci návnady, kterou má být prostitutka Katrin. Ukazuje se, že Valek je víc než nebezpečným soupeřem. Upírem se stal ve 14. století v temných uličkách Prahy a nyní je nadosah proměny, která by z něj udělala nejmocnějšího z upírů. Potřebuje získat starý náboženský artefakt, s jehož pomocí by dokázal snášet denní světlo.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Upíři
Na zemi se jako mor rozšířil rod nemrtvých, kteří určují osud každého, s kým se potkají. Budoucnost lidstva je nyní v rukou Jacka Crowa, nejlepšího ničitele upírů, který musí zastavit Mistra, jež se snaží pro sebe a celou legii nemrtvých dosáhnout něčeho, co jim umožní ovládnout svět: schopnosti pohybovat se na denním světle.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


OBRAZ: Použitá předloha je perfektní kvality, ale jinak tento titul vykazuje téměř nejlajdáčtější digitalizaci, jakou jsem od jinak v tomto směru vesměs bezproblémové Columbie viděl. V kontrastních a prosluněných exteriérech je obraz brilantní, ale v trochu tmavším nebo světelně decentnějším prostředí se většinou začnou okamžitě projevovat artefakty, nejčastěji formou blokovaní (nebo map, jestli se vám tohle označení zamlouvá lépe).
ZVUK: Na v podstatě béčkový film (rozpočet 20 milionů) je tato 5.1 zvuková stopa až ohromujícím způsobem působivá. Tak atmosférický a plastický zvukový doprovod se ani u nejnovějších fllmů neslyší často. Dynamika, prostorovost, rozsah a zvláště využití typicky carpenterovské hudby (tentokrát s westernovými prvky) jsou ukázkové. Zvuk prostě exceluje, i když se na plátně (respektive obrazovce) zrovna nic spektakulárního neděje.
EXTRA MATERIÁLY: Poměrně bohaté. Nejzajímavější je asi Carpenterův komentář, který se sice soustředí výhradně na technickou stránku a celkem slušně zprostředkuje představu, jak vlastně takové natáčení vypadá a co je při něm pro režiséra nejdůležitější (totiž nasvícení a posloupnost střihů a nikoliv ideový obsah).
SHRNUTO A PODTRŽENO:Tuto westernovou variaci Johna Carpentera na upírské téma, která má však daleko do kvality jeho starších filmů, bych radil si spíš půjčit než koupit.
Obraz: anaformní widescren 2,35:1
Zvuk: Dolby Digital 5.1 (anglický a španělský)
Titulky: 9 jazykových verzí včetně české
Jiří Brenner Premiere 2000/9/104

Autor/Zdroj: Brenner Jiří/DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Upíři
James Woods masakruje upíry v režii Jotina Carpentera
Že upíři jsou proklatě nebezpečné potvory, věděl moc dobře Blade i profesor van Helsing a ví to též Jack Crowe, který si z lovu upírů udělal slušnou živnost. Se svými muži projíždí Texas a za pomocí stříbra a jiných osvědče-ných metod čistí území od nemrtvých šmejdů. Jeho cílem je ale zlikvidovat prapůvodce upíří nákazy, jejich vůdce, středověkého českého kacíře Jana Valeka (= Válka), kterého církev kdysi podrobila rituálu, vyhánějícím temné sí-ly. Bohužel se to celé poněkud zvrtlo a upír byl na světě. Naštěstí nebo bohužel má Válek stále několik Achillových pat, jako například fatální alergii na slunce. Není tedy divu, že
hledá jistou vzácnou relikvii, aby proces vlast-ní démonizace dotáhl až do konce. A poleví jen na chvíli, aby oplatil Croweovi a jeho po-mocníkům jejich masakrální nájezdy.
Je samozřejmě jasné, že nakonec oba na-jdou to, po čem nejvíc toužili, a že je nemine patřičně hustá finální bitka. Trocha osvědče-ných klišé není příliš na škodu, bohužel ale mají Upíři jednu pořádnou vadu na kráse. John Carpenter si vybudoval velmi působivou atmosféru a rozjel slibný příběh, který ale ne-dokázal ukočírovat. A tak zpočátku přitažlivý snímek ztrácí ke konci na zajímavosti a nepo-mohou tomu ani výborný James Woods v roli hlavního upírobijce ani jeho protivník Thomas lan Griffith. Což je docela škoda, protože Upíři mohli být klidně dotaženi až do nadprů-měru.

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Rýna

14:15 - 14:45

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

13:45 - 14:30

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

56 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190565
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376591
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10