Ukradený diamant (1972)

Ukradený diamant (The Hot Rock)
64.8 %
 
 

The Hot Rock

    Žánr: komedie / akční / krimi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 105 min.
„Afgánistán, banánistán.“ Kouzelné heslo k dosažení vstupu do banky a získání cenného diamantu.
Zkušený lupič John Dortmunder (Robert Redford) je právě propuštěn z vězení. Už před věznicí na něj čeká jeho švagr Kelp (George Segal) s nabídkou báječného kšeftu. Má na zakázku Dr. Amusa (Moses Gunn) pro jeho lid v jedné africké zemi z brooklynského muzea ukrást vzácný saharský diamant, který má pro Afričany velkou kultovní cenu a byl za koloniální doby ukraden. John a Kelp se spojí s dalšími dvěma kumpány Murchem (Ron Leibman) a Greenbergem (Paul Sand) a připraví si pečlivý plán.
Ale věci jdou špatně a při akci je Greenberg chycen. Ještě před tím však stačí diamant spolknout. Zbytek bandy tedy připravuje nový plán na osvobození Greenberga z věznice. To se jim podaří. Ovšem Greenberg už u sebe diamant nemá, těsně před převozem do věznice jej ukryl na policejní stanici. Za pomoci vrtulníku a výbušnin je tedy připravena třetí akce – přepadení policejní stanice. Ale diamant už v cele není! O jeho úkrytu se dozvěděl Greenbergův otec (Zero Mostel) a uložil jej v bance. Nezbývá tedy, než naplánovat vyloupení banky.
A tak s pomocí hypnotizérky je Dortmunder schopen získal přístup k bezpečnostní schránce v bance. Po úspěšném znovuzískání diamantu Dortmunder odchází ve chvíli, kdy otec Greenberg s Dr. Amusou do banky vejdou.
Dortmunder i s diamantem vleze do auta ke svým kumpánům a vítá ho strhující jásot.

Jednou za scén je i kroužení vrtulníku přes Manhattan, kdy se dva protagonisté snaží dostat na policejní stanici. Během tohoto záznamu letí velmi blízko World Trade Center, které je zrovna ve výstavbě. Během vysílání filmu v roce 2005 nesměla TV stanice TBS tuto sekvenci vysílat.

Soundrek k filmu je od Quinciho Jonese (producent alba Michaela Jacksona - Thriller).  Autor: Vanessa2

režie:
Peter Yates
 
 
hraje:
Robert Redford (Dortmunder), George Segal (Kelp), Ron Leibman (Murch), Paul Sand (Greenberg), Moses Gunn (Dr. Amusa), William Redfield (poručík Hoover), Topo Swope (Sis), Charlotte Rae (Murchova matka), Harry Bellaver (barman Rollo), Seth Allen (hippie), Christopher Guest (policista), Zero Mostel (Abe Greenberg), Arnold Williams (vězeň), Graham Jarvis (Warden), Robert Levine (policista na stanici), Lee Wallace (Dr. Strauss), Robert Weil (Albert), Lynne Gordon (Miasmo), Fred Cook (Otto), Ed Bernard (policista), Charles White (policista), Mark Dawson (ochranka muzea), Gilbert Lewis (ochranka muzea), George Bartenieff (ochranka muzea), Burt Richards (policejní důstojník)
 
 
námět:
Donald E. Westlake (román)
 
 
scénář:
William Goldman
 
 
kamera:
Edward R. Brown
 
 
hudba:
Quincy Jones
 
 
kostýmy:
Ruth Morley
 
 
střih:
Frank P. Keller, Fred W. Berger
 
 
zvuk:
James Sabat, Theodore Soderberg, Robert Rogow
 
 
zvláštní efekty:
Ira Anderson
 
 
koordinátor kaskadérů:
Carey Loftin
 
 
masky:
Irving Buchman
 
 
výprava:
John Robert Lloyd
 
 
producent:
Hal Landers, Bobby Roberts
 
 
casting:
Alixe Gordin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.