Duben
ohodnotit

Údolí stínů

We Were Soldiers

Další název:
Údolie tieňov; Wir waren Helden; Bylismy zolnierzami; The Lost Patrol; We Were Soldiers Once... and Young
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
15.8.2002
„O odvaze a přátelství, které mají cenu vlastního života.“

Obsah filmu Údolí stínů

 
V roce 1964 byl plukovník Hal Moore, hluboce věřící katolík a veterán korejské války, převelen k nové divizi letecké kavalerie ve Fort Benning. Zatímco vede se zkušeným seržantem Basilem Pumleyem tvrdý výcvik nováčků, jeho žena Julia s pěti dětmi se zabydlují a seznamují s rodinami ostatních důstojníků. V roce 1965 je jednotka vyslána do Vietnamu a vysazena v údolí Ia Drang, kde má za úkol zajistit území pro přistávací zónu. Nikdo v tu chvíli netuší, že poblíž je v kopci ukryto velení vietnamských jednotek a tábor nepřátelské divize se čtyřmi tisíci muži. V prvním střetu je jednotka zaskočena prudkým náporem Vietnamců a jedna z čet je...
 
Související odkaz
 
Údolí stínů

Válka ve Vietnamu je pro Američany stále velké téma. Snímek Údolí stínů zachycuje její začátky. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Randall WallaceRandall Wallace  
hraje:
Mel GibsonMel Gibson.....plukovník Hal Moore [46]   
Madeleine StoweMadeleine Stowe.....Julie Mooreová [43]   
Greg KinnearGreg Kinnear.....major Bruce Crandall [38]   
Sam ElliottSam Elliott.....seržant Basil Plumley [57]   
Chris KleinChris Klein.....poručík Jack Georghegan [23]   
Keri RussellKeri Russell.....Barbara Geoghegan [26]   
Barry PepperBarry Pepper.....Joe Galloway [32]   
Ryan HurstRyan Hurst.....seržant Ernie Savage [25]   
Marc BlucasMarc Blucas.....velitel čety Henry Herrick [30]   
Jon HammJon Hamm.....kapitán Matt Dillon [31]   
Clark GreggClark Gregg.....kapitán Tim Metsker [40]   
Desmond HarringtonDesmond Harrington.....Bill Beck [25]   
Blake HeronBlake Heron.....Galen Bungum [20]   
Dylan WalshDylan Walsh.....kapitán Bob Edwards [38]   
Michael TomlinsonMichael Tomlinson.....plukovník Brown   
Jsu GarciaJsu Garcia.....kapitán Tony Nadal [38]   
scénář:
Randall WallaceRandall Wallace  
námět:
Harold G. MooreHarold G. Moore  
Joseph L. GallowayJoseph L. Galloway.....kniha We Were Soldiers Once… and Young (1992, Kdysi jsme byli vojáci… a mladí) [60]   
hudba:
Nick Glennie-SmithNick Glennie-Smith  
kamera:
Dean SemlerDean Semler  
David B. NowellDavid B. Nowell.....letecké záběry   
střih:
William HoyWilliam Hoy  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Údolí stínů >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.7.2021
Film natočený na základě autobiografie   generálporučíka ve výslužbě Harolda G.   Moorea a knihy válečného zpravodaje Josepha L.   Gallowaye, kteří se skutečné bitvy   zúčastnili. Oba autoři se na snímku podíleli   jako odborní poradci. Bitva u la Drang v   Centrální vysočině byla prvním velkým   střetem mezi armádou USA a Severního Vietnamu,   přinesla velké ztráty na životech a materiálu   především proto, že Američané neměli   představu o početním stavu nepřátelského   vojska a svým následným rozsahem a množstvím   nasazené techniky se dostala do povědomí   americké společnosti
Přes poněkud standardní   začátek se přesouváme do Vietnamu. Boje jsou   znázorněny velmi naturalisticky, zajímavý je   pohled ze strany protivníka – severovietnamské   armády. Skvěle je znázorněno nasazení   helikoptér (ve vietnamské válce v takovém   rozsahu poprvé), které v bitvě utrpěly   značné ztráty, a bojová taktika. Původní   obavy, jak film vyzní vzhledem k tomu, že je   natočený komplet na území Spojených států,   vzaly záhy za své a byl jsem vtažený do děje.   Jedná o velmi silný film.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2020
Strhující válečné drama zachycující   samotný počátek války ve Vietnamu. Natočeno   docela osobitým odosobněným téměř   dokumentačním způsobem, který filmu dodává   velikou míru přesvědčivosti a autenticity ale   asi ne každému vyhovuje. Nadstavbou je herecké   osazení kde zaujmou vedle hvězdného Mela   Gibsona především Greg Kinnear a Barry Pepper.   Z mého pohledu se tomuto filmu dají vytknout jen   drobnosti. Jde rozhodně o hodně nadprůměrný   válečný film k jehož velkým přednostem   patří že postrádá obvyklý hollywoodský   patos provázející většinu amerických   válečných snímků.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.8.2015
Ako sa šíri spravodlivosť, tá naša jediná správna
Zrejme najhorší vojnový film, ktorý som videl.   Mel Gibson mi prišiel ako pohoďák, ale pri   tomto filme som mal pocit akoby stratil   akúkoľvek súdnosť. Ja nemám problém, keď sa   natočí patriotistický film a s prímesou takej   tej mini propagandy, či tlačenia na city, ale   čo je moc, to je moc. Toľko patetickosti,   brnkania na city, falošnosti, výpočitavosti,   propagandy a doslova slizkosti a neúprimnosti len   tak nevidieť. Odporné scény, či odporné   ukážky pokrytectva a demagógie. Vzorný otec sa   modlí s deťmi, matky spolu prežívajú ťažké   chvíľky, neuveriteľné kecy o tom, že ak sa   nejaká krajina búri, treba tam ísť urobiť   poriadok, ženám umierajú muži, vo vojne a v   krajine, kde ich nikto nechce, kde oni zomierajú,   lebo sú vojaci a dá sa povedať votrelci, ale   už zabudajú, že tam sú z ich strany polievaní   civilisti (ženy a deti) napalmom. Otrasné kecy o   tom, aké je rozumné a hrdinské umierať za   krajinu a skôr išlo o to, že skôr za rozmary   politických špičiek. Vojak pri umnieraní   väčšinou kričí úplne niečo iné, ako to,   že mu bolo cťou umrieť za svoju krajinu. Mel   gibson sa postaví a hovorí, vyhýbajte sa   guľkám, a on stojí nad všetkými a samozrejme   je nedotknuteľný. Geniálne stratégie, že   hodíme vojakov presne medzi nepriateľských   vojakov. Scény boja príšerné a neuveriteľné.   Tie pózy grimasy horšie ako z béčiek á la   80s. Nevychovaná manželka, ktorá keby vedela o   čom je roznos pošty, tak si nikdy nedovoľuje   takú drzosť. Príšerná postava fotografa,   ktorý medzi foteniami svojich hrdinov mohol aj   doniesť nejaké fotky vyhladených dedín, aby   tam doma mali reálnejšiu predstavu o tej z ich   pohľadu povinnej vojne. Najbrutálnejšie a   najcynickejšie klišé, keď sa Moore modlí k   Bohu, aby mu pomohol vyhladiť čo najviac   nepriateľov, ono kde je 5. prikázanie:   Nezabiješ!? Tento film je desivý. Nie akože   zlý, ale ide z neho des, mrazí to glorifikovanie   importu demokracie v podobe plošného kropenia   nevinných napalmom. Tá desivá predstava, že   iba moja spravodlivosť je tá jediná správna,   iba moja viera je tá jediná správna, iba ja   viem ako má vyzerať vaša spoločnosť, a tak   vám to tam jednoducho priveziem, či už po   dobrom alebo zlom
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.3.2014
Velmi zdařile natočeno. Některé scény   "berou". Dobrá hudba. Velmi dobrý   snímek. xx012072312627/13250+++++++++
Prvních   pět minut je hodně hustých, a asi proto pak   následuje půlhodinové seznamování s   aktéry.Ale jinak souhlas s mým šest let starým   komentem.

20180315
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.10.2013
Válečný film - pomalu pro děti
Opravdu jsem čekal víc, kvůli Malovi, krásné   Stoweové a příběhu o bitvě la Drang, ale   režisér je příliš slabý, myslím tím pana   Wallace. Bitva v údolí la Drang je hrozně   známá, zvlášť v Americe, ale tento režisér   to pohřbil. Začátek nic neříkající, pak   dlouhý keci, pak se zas nic neděje. Když už   přišel na řadu boj, tak to taky nebylo nějak   efektivní. Bojové efekty mi spíš připomínaly   starou hru Call of Duty, než zkutečnou válku.   Režiséři válečných trháků, Vojina Ryana a   Černého jestřába - Spielberga a Scotta by z   tohohle námětu vyždímali zkutečnou válku se   zkutečnými emocemi, výbuchy granátů, bomb,   výstřely z pušek, umírání, řev a další.   Pod Wallacem je snímek nevěrohodný a hrozně   amaterský, pak s postavama jsem se nedokázal   seznámit, poněvadž od některých jsem ani   nezjistil, jak se jmenujou, když ve filmu nebyli   jmenováni.
Tento film svou prdkvalitou hodnotím   na stejnou úroveň, jako Mellickovu červenou   linii. Oba dva válečné filmy jsou ty nejhorší   z válečných snímků. Svou trapností slabým   pojetím války by se na to dokázali dívat i   pětileté děti.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2013
Povedený válečný snímek z Vietnamu.Skvělá   napínavá válečná bitva a dojemné emoce   čekajících manželek na to který z jejich   mužů padl.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2011
První velká bitva,vlastně ta úvodní   "Amíků"ve Vietnamu a s mým   oblíbencem M.Gibsonem,ač je tam hodně   "vlastenectví a hrdinství"americkejch   hochů mně to nevadilo a líbilo se mně jak je   to natočeno+slušné bitevní scény.Další   "Nam" co se vydařil!
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.8.2011
Dobře natočený válečný film - výborné   efekty, zvuk. Gibson podal normální průměrný   výkon a ukazuje americké vlastenectví a   vojenství. Že je to podle skutečné události   dokazuje zbytečnost válek..
Phreaker
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.8.2011
Jsem rád, že film neřeší jen jednu stranu,   ale že se snaží nějakým způsobem zobrazit i   vojáky Vietcongu a jejich osobnosti. Ovšem   problém filmu spočívá ve vykreslení postav,   které je téměř nulové a divák tak nemá   možnost vybudovat si k nějaké z nich větší   vztah. Větší část bitev je dělaná hlavně   na efekt a to mě hlavně ve třetí čtvrtině   filmu poněkud nudilo. I přesto všechno, ale   považuji Údolí stínů za celkem podařený   film.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2011
Gibsonův herecký výkon mi připadal skvělý,   ale pomyslím-li si na všechny historické   souvislosti a aroganci mezinárodní moci, hlava   mi to nebere, že soudy nesoudí válečné   zločine, které vyprodukuje vlajkopruhová země.   Vtrhnou, kam se jim zamane a šíří demokracii   po svém.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24822minih24822Vyžilý Boudník (1990) 
n
minih64993minih64993Únos: 48 hodin v ohrožení (2010) [TV film] 
Elopement n
minih36993minih36993The Mole People (1956) 
The Mole People n
minih45880minih45880Otázka života a smrti (1946) 
A Matter of Life and Death n
minih12856minih12856Moonraker (1979) 
Moonraker n
minih10854minih10854Krvavá máma (1969) 
Bloody Mama n
minih43679minih43679X - Nestvůra z vesmíru (1967) 
Uchû daikaijû Girara n
minih44338minih44338Ráno budeme moudřejší (1977) [TV inscenace] 
Ráno budeme moudřejší n
minih39424minih39424Smetanový svět (2003) [TV film] 
n
minih79999minih79999Příšera (2011) 
Creature: Terror has Teeth n


Hodnocení:n12345678910
Údolí stínů (2002)Údolí stínů (2002)Údolí stínů (2002)Údolí stínů (2002)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann