Duben
ohodnotit

Učedník kouzelníka Čáryfuka [TV hra]

Další název:
Učedník čaroděje Čáryfuka
Žánr:
Rok:
1969
Délka:
73 minut, (45 + 28)
„O tom, jak vzal Honzíka do učení odborník na slovo vzatý“
Popis / Obsah / Info k filmu Učedník kouzelníka Čáryfuka
POZOR SPOILER

Kouzelník Čáryfuk již má svá léta, proto mu visí u dveří papír, na kterém je psáno, že hledá učedníka. A hnedlinko se jeden z vesnických chasníků najde.

Za Čáryfukem přichází bába, aby ji omladil. Jenže to on neumí. A v tom sem přichází onen vesnický chasník Frantík, aby se ucházel o místo učedníka. Ale neuspěje, neb sní omlazovací kaši a je z něj mimino. Také přichází Honzík s pytlem mouky. Prý ho posílá pantáta, aby u kouzelníka zařídil, že má být pytel stále plný. Kouzelník Honzu bere za společníka a přání mu splní. Jenže mlynář i jeho žena jsou tak lakotní, že se o kouzlo stále plného pytle vlastní chamtivostí připraví. Ale vynadají Honzovi, který za to vrací k Čáryfukovi. Zde se učí a učí, i když kouzelník spí. Což dělá skoro stále.

Nu, čas uplynul a Honza dělá závěrečnou tovaryšskou zkoušku. Vstupné na ni je tři žabí chlupy. A skutečně přijdou mládenci ze vsi a jeden z nich tvrdí, že vstupné má. Jenže je usvědčen ze lži.

Honza pak jde do světa na zkušenou. Je přepaden a spoután vesnickými chasníky. Nakonec vše dopadne tak, že on je volný a oni spoutáni, mimo jednoho, kterého bere Honza ssebou jako pomocníka. Na koštěti se dostanou do jednoho království, kde pomohou princezně, což se však nelíbí jejímu otci, rytíři Fridlínovi. Stejně jako dlouhý nos přičarovaný jeho manželce Kunhutě.

Pak dostává Honza zprávu, že je Čáryfuk nemocen. Ihned se vrací zpět a po návratu zjistí, co že to má kouzelník za nemoc. Honza musí ihned zahájit „léčbu“ a zkusit „zlou nemoc“ vystrnadit z čarodějova příbytku. Kdo by to byl řekl, že se nakonec s „nemocí“ spřátelí.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Učedník kouzelníka Čáryfuka
Na motivy knížky Antonína Zhoře vznikla dvoudílná televizní hříčka o tom, je se Honzík učil čarodějnickému řemeslu. Měl štěstí na učitele, a tak s pomocí kouzelníka Čáryfuka udělal brzy tovaryšskou zkoušku. O tom, jak se pak Honzík vydal do světa na zaučenou a svého kouzelnického vzdělání dovedl dobře využít, i tom, jak se vrátil zpět za Čáryfukem a společně si zařídili velkočarodějnictví, je podívaná plná kouzel a legrace.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Učedník kouzelníka Čáryfuka
Do cyklu Pohádka pro pamětníky jsme vybrali dvoudílnou pohádkovou hříčku na motivy knížky A. Zhoře o tom, jak se Honzík učil čarodějnickému řemeslu. Měl štěstí na učitele – kouzelníka Čáryfuka! Pohádkový příběh natočila v roce 1969 podle scénáře K. Kuršové režisérka V. Janečková, která do hlavních rolí učedníka Honzíka a kouzelníka Čáryfuka obsadila J. Hanzlíka a J. Grusse.
1. díl
V dnešní první epizodě čaroděj Čáryfuk (J. Gruss) vypsal konkurz na svého učedníka. Navštíví ho babka (N. Gollová) a chce omladit. Jenže, jeden z mládenců, Frantík (M. Stehlík), který četl čarodějův vzkaz a přišel se hlásit do učení, i přes zákaz snědl omlazovací kaši pro babku a proměnil se v miminko. Další přichází sirotek Honza (J. Hanzlík), jenž přinesl pytel mouky s prosbou, aby ji čaroděj očaroval. U kouzelníka Honza poznává, že to čarodějnictví je tuze pěkné řemeslo. A ráno nese mlynáři kouzelný pytel, ze kterého mouky neubývá. Jenže mlynář a jeho žena jsou hamižní a nedbají varování…
2. díl
V dnešní druhé epizodě se veselý mládenec Honzík (J. Hanzlík), který se vyučil u dobromyslného Čáryfuka (J. Gruss), vydává do světa, aby svým uměním pomáhal lidem. Když po své cestě světem usne, tak ho kluci svážou. Ale Frantík (M. Stehlík) ostatní uspí, a když osvobodí Honzíka, odchází s ním do světa. Tedy letí – na koštěti. Honza totiž chce pomáhat tam, kde jsou lidé smutní. A koště je zavede na věž, kde žije uplakaná princezna Majolenka (E. Hrušková). Miluje jiného rytíře, než chtějí rodiče, a Honza jí půjčí koště, aby za ním mohla odletět…

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10