U snědeného krámu (1933)

U snědeného krámu
78.8 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.11.1933        
    Délka: 97 min.
„Pro dobrotu na žebrotu v tragickém příběhu laskavého majitele staropražského obchůdku podle románu Ignáta Hermanna“
Hlavní postavou příběhu je Martin Žemla, laskavý a mírný človíček, kterému se po letech těžké dřiny podaří získat vlastní krámek. Jeho sousedka Šustrová vycítí příležitost a obratně ho vmanévruje do svatby se svou dcerou Pavlínou. Rozmazlené a sobecké dívce však kupec není dost dobrý, a tak mu hned po svatbě sdělí, že ho nemá ráda a pošle ho spát do malého pokojíku za krámem. Navíc se svou matkou začnou krámek nestydatě vyjídat. Nejsou ale jediné, protože dobrák Žemla se nechává zneužívat také některými zákazníky, například rytmistrem Kyllianem, který se sem chodí jen najíst a napít na dluh, přičemž nemíní nikdy platit. Když vdova onemocní, využije Pavlína situace a pod záminkou návštěv v nemocnici se schází se svým milencem. Po matčině návratu začne Pavlína manžela lákat do ložnice, ten však odmítne a vzápětí se dozví, že je jeho žena těhotná. Ke všemu je krám na mizině a to všechno je už i na dobráka Žemlu moc…

Film byl oceněn zlatou medailí časopisu Prager-Film-Kurier, kterou získal Martin Frič za režii a bílou stuhou časopisu Český filmový zpravodaj, kterou dostal Vlasta Burian za roli Kalliana.

TV Prima

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Vlasta Burian (rytmistr Kyllian), František Smolík (Martin Žemla), Antonie Nedošinská (Kateřina Šustrová), Ela Poznerová (Pavlína), Alexander Třebovský (Madras), Ella Nollová (Randová), Čeněk Šlégl (Plagowitz, bývalý důstojník), Gustav Hilmar (strážník), Vladimír Smíchovský (strážník), Milka Balek-Brodská (sousedka), Béďa Pražský (mládenec na svatbě), Darja Hajská (družička), Bajo-trio (sebe), Ronsburgerová (Píšková), Čechová (sousedka), Anna Vávrová (sousedka), Rozmarová (číšnice), Terezie Třebovská (domovnice), Josef Oliak (soused), Karel Schleichert (soused), Josef Sládek (soused), Karel Český (soused), Karolína Vávrová (sousedka)
 
 
námět:
Ignát Herrmann (román U snědeného krámu)
 
 
scénář:
Václav Wasserman
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
hudba:
Karel Hašler, Miloš Smatek
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
kostýmy:
Josef Matěj Gottlieb
 
 
střih:
Martin Frič
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Kabelík
 
 
zpěv:
Bajo-trio, Vlasta Burian
 
 
text písně:
Karel Hašler
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.