Jeden svět
ohodnotit

U snědeného krámu

Žánr:
Rok:
1933
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1933
„Pro dobrotu na žebrotu v tragickém příběhu laskavého majitele staropražského obchůdku podle románu Ignáta Hermanna“
Popis / Obsah / Info k filmu U snědeného krámu
"U snědeného krámu" - nejlepší román Ignáta Herrmanna byl natočen jako dárek k jeho osmdesátým narozeninám. Je to příběh ze života pražského lidu z šedesátých let devatenáctého století a bylo ke cti režiséra i výtvarného vedení, že příběh dovedli zasadit i náladově do tohoto prostředí české Prahy, v té době ještě hodně maloměšťácké. Ve Václavské ulici si zařídil snaživý a podnikavý kupec Martin Žemla kupecký krám. V témže domě bydlí i paní Šustrová, vdova po c.k. úředníkovi, rozhodne se, že by to byla dobrá partie pro její dceru, která má plnou hlavu myšlenek na hezké oficíry.

A tak láká milého a hodného Martina Žemlu, až ho nakonec uláká. A hned o svatební noci se dozví Žemla od hezké Pavlínky, že ho nemiluje, a aby si jen šel do krámu. A kupec, životem zakřiknutý, o sen lásky okradený, jde. Paní Šustrová doslova vyjídá krám a dceruška si vesele chodí za milenci. A současně krám i vypíjí rytmistr Kylián, pensista, který vysedává celý den v krámě u slivovičky, kterou tahle vyžírka samozřejmě neplatí, a vesele si dobírá babky z Václavské ulice. Pro dobráka Žemlu zůstává jeho chladná žena stále slečnou, a když mu tchýně oznámí "radostnou novinu", že Pavlína bude matkou, je to pro Žemlu příliš silný otřes, než aby jej mohl snést.

Hlavní roli ztvárnil František Smolík s celou pasivitou důvěřivého, zaskočeného a pak ze studu mlčky trpícího mladého muže. Ve filmu je ovšem zatlačován do pozadí pijáckými výkony Vlasty Buriana jako Kiliána, zřejmě s úmyslem režie, využít pro úspěch filmu u obecenstva jeho popularity. Toho bylo dosaženo, ovšem vzácné vnitřní literární hodnotě Harmannova díla tím bylo trošku ublíženo. Jak nebývalo v českých filmech zvykem, tentokrát se to povedlo, že všechny tři ženské postavy byly vytvořeny v přesných líniích svých charakterů. Ela Poznerová jako chladná, bezcitná, vypočítavá a záletná Pavlína (zrovna u této herečky se naskýtá otázka, proč nebyla filmem víc využita), Antonie Nedošínská jako prohlédavá matka, obratně osnující námluvy své dcery, podle potřeby usměvavá, úlisná a k slzám (krokodýlím) rozcitlivělá a pak tu máme Ellu Nollovou, nejsympatičtější postavu filmu, která zde podala herecký výkon vysoké úrovně v lidské prostotě výrazu. Víchova kamera, uklidňující i v rušných obrazech, byla významným kladem filmu. V hudbě Karel Hašler nechal místy vhodně zaznít ohlas svých pražských písniček. "U snědeného krámu" byl dobrý český film.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu U snědeného krámu
POZOR SPOILER!!!

Na Václavskou ulici přibyl nový obchodník. Sluje Martin Žemla a za služebnou má starou Randovou. Jako první zákazník přijde dítě a jako druhý vysloužilý voják, rytmistr Kyllian. Ten se ihned začne napájet slivovicí, což Randová nevidí ráda. Nahoře v domě bydlí vdova Kateřina Šustrová s dcerou Pavlínou. Ta je tak trochu poběhlice. Matka Šustrová usoudí, že by nebylo marné získat Martina do rodiny a začne spřádat sítě. Pozve jej na jakousi venkovní veselici, kam se Martin dostaví. Pak doprovází obě dámy domů, a to ne jen jednou. A začnou se šířit řeči. Jednoho dne, na svatou Kateřinu, má Šustrová starší svátek. Randová Martina varuje, ale není jí to nic platné, on slyšet nechce a ještě ji málem vyhodí. Na oslavu se mimo Martina také dostaví Kyllian. Jako vždy se tam opije. A ejhle, najednou se chystá svatba. Matinka sepisuje výbavu a Martin se těší na nevěstu. Ta se s matkou dosti hádá. Na svatební hostině je pan rytmistr opět jako dělo. A po ní, když se chce Martin nevěstě přiblížit, je odmrštěn. Velmi jej to mrzí a přestane se u Pavlíny zdržovat. Ta se zvesela tahá s jiným a pranic si z toho nedělá. Až jednoho večera dovolí Martinovi u ní zůstat, ale ten to odmítne. Hned druhý den za ním přichází její matka a sdělí mu šťastnou zprávu, že bude otcem. Toto již obchodník Martin Žemla přes srdce nepřenese…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu U snědeného krámu
Hlavní postavou příběhu je Martin Žemla, laskavý a mírný človíček, kterému se po letech těžké dřiny podaří získat vlastní krámek. Jeho sousedka Šustrová vycítí příležitost a obratně ho vmanévruje do svatby se svou dcerou Pavlínou. Rozmazlené a sobecké dívce však kupec není dost dobrý, a tak mu hned po svatbě sdělí, že ho nemá ráda a pošle ho spát do malého pokojíku za krámem. Navíc se svou matkou začnou krámek nestydatě vyjídat. Nejsou ale jediné, protože dobrák Žemla se nechává zneužívat také některými zákazníky, například rytmistrem Kyllianem, který se sem chodí jen najíst a napít na dluh, přičemž nemíní nikdy platit. Když vdova onemocní, využije Pavlína situace a pod záminkou návštěv v nemocnici se schází se svým milencem. Po matčině návratu začne Pavlína manžela lákat do ložnice, ten však odmítne a vzápětí se dozví, že je jeho žena těhotná. Ke všemu je krám na mizině a to všechno je už i na dobráka Žemlu moc…

Film byl oceněn zlatou medailí časopisu Prager-Film-Kurier, kterou získal Martin Frič za režii a bílou stuhou časopisu Český filmový zpravodaj, kterou dostal Vlasta Burian za roli Kalliana.

TV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu U snědeného krámu
Tragický příběh ze staré Prahy: Začínající kupec Martin Žemla je rád, když se mu daří získávat mazi návštěvníky svého krámu známé a přátele. Na svoji důvěru a na neuvážený sňatek s rozmazlenou a sobeckou dívkou z "dobré" rodiny těžce doplatí. Když si uvědomí, že ho všichni využívají, spáchá sebevraždu.

Film vycházel z divadelní inscenace Burianova divadla a je proto poznamenán přemírou statických a mnohomluvných scén, jimž dominuje právě postava ztělesněná jeho principálem.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Postřehy odjinud

11:25 - 11:30

1 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:35 - 11:30

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10