Tunel (1933)

Tunel (Der Tunnel)
40 %
 
 

Der Tunnel

Další název: The Tunnel

    Žánr: sci-fi
    Země: Francie / Německo - předválečné
    Délka: 81 min., 2228 metrů
"Tunel" - Román Berharda Kellermanna vzbudil kdysi smělostí své utopie rozruch již před první světovou válkou a neztratí na své časovosti ani v době, kdy se natáčel stejnojmenný film, v době, kdy stále rostlo úsilí lidstva, zdolat a zkrátit vzdálenosti nadiktované stromu tehdejšího života oceány.

Film se pokouší divákovi zživotnit gigantický plán inženýra Allana o spojení Ameriky a Evropy tunelem pod oceánem. Když získal zájem zástupců kapitálu, dal se do práce, vypočtené na patnáct let. Nečekané podzemní pohromy v hloubkách tisíců metrů a zločinné sabotáže brzdí a ohrožují velké dílo. Podplacení agitátoři štvou dělnictvo do stávek ve chvílích nejvážnějších. Mezi sty obětí je také život mladé Allanovy ženy, ušlechtilého stvoření, plného důvěry v Allanovo dílo. Ale co znamená drobná lidská tragedie proti velké ideji, která dává práci statisícům a spojuje v celek dva nejkulturnější díly světa? Nezlomná energie a víra v myšlenku vítězí, poněvadž je jí ovládán vedoucí duch i dělník s krompáčem.

Tento děj je znázorněn za pomoci podivuhodných technických vymožeností novodobé filmové tvorby a inteligentní režie. Katastrofy při práci v tunelu doléhají mocně svou životností na vnímavost pozorovatele, rozechvělou dojmy z nedávé důlní katastrofy na dolu Nelson u nás.Divák prociťoval do hloubi duše odpor z toho, jak nesvědomití a zločinní agitátoři, osobní zbabělostí zakrývající gesty a štvavými řečmi, hledí využít neštěstí ztracených a nebezpečí odhodlaných ve prospěch svých temných cílů. Hlavní role filmu nevybočují z vážnosti námětu Paul Hartmann, klidný a energický iniciátor projektu, Olly von Flintová, prostá, odříkavá a silná žena, Gustaf Grüngens, finanční upír, chytrý a záškodnický, Ferdinand Marian dravý typ dělnického agitátora, osobně zabezpečeného, hazardujícího v zaplacených službách o životy a existence tisíců a tisíců důvěřivých soudruhů.

Film se jen velmi málo odchyluje od románu, škoda, že nepřijal efektní románový konec - snad se zřetelem na ženskou část diváků.  Autor: Asmodej

režie:
Curtis Bernhardt
 
 
hraje:
Paul Hartmann (Mac Allen), Attila Hörbiger (Hobby), Olly von Flint (Mary Allenová), Otto Wernicke (barman), Gustaf Gründgens (Woolf, ředitel tunelového syndikátu), Max Weydner (Lloyd, finančník), Elga Brink (Ethel Lloydová), Richard Ryen (Gordon), Georg Henrich (Vanderstyfft), Max Schreck (Chesterfield), Magda Lena (Brownová), Will Dohm (Brooce, dělník), Ferdinand Marian (agitátor), Josef Eichheim (Harris, reportér), Günther Vogdt, Erna Fentsch, Friedrich Ulmer (Berry, inženýr), Gerhard Bienert (inženýr), Otto Brüggemann, Beppo Brem
 
 
námět:
Bernhard Kellermann (román Der Tunnel (1913))
 
 
scénář:
Curtis Bernhardt, Reinhart Steinbicker, Henry Koster ((v titulcích neuveden))
 
 
kamera:
Carl Hoffmann
 
 
hudba:
Walter Gronostay
 
 
výprava-architekt:
Heinz Fenchel, Max Seefelder, Karl Vollbrecht
 
 
střih:
Gottlieb Madl
 
 
zvuk:
F.W. Dustmann
 
 
masky:
Heinrich Beckmann, Max Rauffer
 
 
asistent režie:
Reinhart Steinbicker
 
 
producent:
Ernst Garden
 
 
vedoucí výroby:
Gustl Lautenbacher
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.