Tulák Macoun (1939)

Tulák Macoun
70.6 %
 
 

Další název: Macoun the Tramp

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.9.1939        
    Délka: 83 min.
Hlavní hrdina filmu, František Macoun, v horečkách vzpomíná na svůj život. O ženu přišel po porodu dcery. Za krádež se dostal do vězení a dcera skončila v sirotčinci. Po propuštění odešel do ciziny, kde se léta živil jako nosič. Když mohl začít nový život po boku bohaté Američanky, odmítl ho. Toužil se vrátit domů. Do vlasti však ale přichází už jako zestárlý tulák…
Film získal hned čtyři různá ocenění, mimo jiné i bronzovou medaili ze VII. MFF v Benátkách z roku 1939. V dobách, kdy na našem území probíhala okupace, působil tento snímek velmi emocionálně. Své kouzlo neztratil ani dnes. Obdivovat v něm můžeme kromě hereckých výkonů i krásné přírodní scenérie a působivou hudbu.
Filmexport DVD

režie:
Ladislav Brom
 
 
hraje:
Otomar Korbelář (František Macoun), Marie Grossová (Marie), Alena Pospíšilová (Zorka), Jarmila Beránková (Zorka jako dospělá), Nataša Gollová (Lilian), Jiřina Sedláčková (modistka), Jaroslav Marvan (prof. Vlach), Nancy Rubensová (ošetřovatelka), Zvonimir Rogoz (lékař), Zita Kabátová (zpěvačka v krčmě Elsa), Theodor Pištěk (vorař), Ota Motyčka (vorař), Miloslav Svoboda (apač Herda), Hermína Vojtová (představená sirotčince), Bedřich Frank (vrátný v sirotčinci), Zorka Janů (modistka), Ella Nollová (Málková), Eva Toušová (učednice u modistky), Věra Petáková (učednice u modistky), František Jerhot (výplatčí na stavbě), Antonín Jedlička (kluk), Vladimír Salač (kluk), Josef Kemr (kluk), Přemysl Pražský (detektiv), Bolek Prchal (řidič nákladního auta), Jiří Hron (manekýn), Vojta Merten (dílovedoucí), Milka Balek-Brodská (sousedka), Alois Dvorský (starý tulák Cibulka), Slávka Rosenbergová (Slívenecká), Marie Hodrová (Pokorná), Josef Waltner (hostinský), Richard Záhorský (návštěvník hospody), František Paul (návštěvník hospody), Josef Steigl (návštěvník hospody), Gabriel Hart (státní zástupce), Ada Karlovský (předseda soudu), Filip Balek-Brodský (porotce), František V. Kučera (votant), J. Černý (votant), Vladimír Smíchovský (votant), Čeněk Šlégl (sedlák)
 
 
námět:
Otto Minařík
 
 
scénář:
Miroslav Rutte, Karel Smrž
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Božena Vališová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
zpěv:
Otomar Korbelář, Zita Kabátová, Alois Dvorský
 
 
text písně:
Ladislav Brom
 
 
producent:
Ladislav Brom
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.