Duben
ohodnotit

Obsah filmu Tron

 
O Tronovi se povídá mnohé. Třeba to, že ač byl ve své době přelomový v používání počítačových triků, akademie ho za ně nenominovala na Oscara, protože vizuální efekty z digitální dílny brala skoro jako doping, který má do světa celuloidu vstup zakázán. Také se traduje, že ve studiu Walta Disneyho odmítali animátoři na filmu pracovat, neboť se obávali, že zabřednutím do počítačové animace přijdou v budoucnu o zaměstnání. Pravdou zůstává, že Tron se stal jedním z prvních snímků, který vůbec s počítačovými triky pracoval. Většina práce se ale nakonec stejně dělala postaru a například ikonické svítící kostýmy hlavních hrdinů se musely upravovat...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Steven LisbergerSteven Lisberger  
hraje:
Jeff BridgesJeff Bridges.....Kevin Flynn / Clu [32]   
David WarnerDavid Warner.....Ed Dillinger / Sark [40]   
Bruce BoxleitnerBruce Boxleitner.....Alan Bradley / Tron [31]   
Cindy MorganCindy Morgan.....Lora / Yori [30]   
Barnard HughesBarnard Hughes.....doktor Walter Gibbs / Dumont [66]   
Dan ShorDan Shor.....Ram [25]   
Peter JurasikPeter Jurasik.....Crom [31]   
Gerald BernsGerald Berns.....dozorce   
Charlie PicerniCharlie Picerni  
Vince DeadrickVince Deadrick.....válečník [27]   
Craig ChudyCraig Chudy.....válečník   
Tony StephanoTony Stephano.....Peter   
Sam SchatzSam Schatz  
Jackson BostwickJackson Bostwick  
scénář:
Steven LisbergerSteven Lisberger  
námět:
Steven LisbergerSteven Lisberger.....příběh [31]   
Bonnie MacBirdBonnie MacBird.....příběh   
hudba:
Wendy CarlosWendy Carlos  
kamera:
Bruce LoganBruce Logan  
střih:
Jeff GoursonJeff Gourson  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
skupina Nova
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tron >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2019
Jak pracuje počítač všichni víme. Ale víme   také, jak to vypadá uvnitř? Tak s takovou   myšlenkou si pohráli tvůrci z Disney studia a   co si budeme povídat, myšlenkově,   scenáristicky a hlavně vizuálně naprosto   skvěle. Na rok 1982 je snímek stejně tak   přelomový, jako v roce 2005 Cameronův 'Avatar'.   Je to tak. Na svou dobu se jedná o fenomenální   oslnivou podívanou, jakou bylo možné   vyprodukovat dle daných technických možností.   I dnes však je poznat, že byl film především   natočen černobíle, aby se později dobarvil dle   daných představ a požadavků. Námětově   snímek především zkoumá technologii mající   své místo ve společnosti a analyzuje naší   závislost na ní. Ztvárněná humanizace   integrálních technologických součástí světa   MCP (Microsoft Certified Professional) také   přináší zajímavou moralizační otázku o   napjatém vztahu mezi člověkem a náboženstvím   od počátku technické revoluce. Jenomže tohoto   faktu si málokdo všimne. Je tu jedna akce vedle   druhé, které dnes připomínají prvotní verze   digitálních her, k tomu ten vyjímečný   vizuální obraz a tak mnozí diváci snímek   budou považovat spíše jen jako osvěžující   zábavný film nezatěžující zbytečně   složitým příběhem. Každopádně snímek je i   přes své stáří docela příjemný a je   zábavné ho už jenom sledovat. Míra   představivostí je dosažena do maxima, což   znamená, že je příběh dokonale promyšlený a   má v mnohem logiku. V rámci průkopnických   starých filmů by měl tento počin zůstat v   předních místech zájmu.
Xpojntman
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.5.2017
Hukot film i když pro mnohý archaickej jak   Metuzalem, nebo jako nějaká vykopávka. Ale i   vykopavky můžou být cool a nemusí ji vysílat   na Prima Cool.
LetztesBiest
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.1.2014
O Tronovi jsem se dověděl až tehdy, když jsem   zjistil, že se chystá dvojka, která mě   uchvátila trailerem a pěknými efekty (které   ale nepovažuji za vše). Nejdříve jsem si ale   pustil původní film a byla jsem nadšen - děj   je sice poměrně jednoduchý, ale originální,   zábavný a chytlavý - nenudil jsem se ani   chvíli a nadšeně fandil Flynnovi a spol.  
Zatímco dnes už je počítačová animace   úplně někde jinde a mnohdy už ani nejsme   schopni poznat co je skutečné a co vytvořil   počítač, tak u Trona je grafika ještě   jednoduchá, nerealistická a z dnešního pohledu   už zastaralá (v té době byla samozřejmě   přelomová a ani nechci myslet na to, kolik jim   to muselo dát práce), jenže má svoje kouzlo a   svým způsobem je nestárnoucí a originální.   Pokračování je pak spíš už jen podívaná s   pěknými triky, kterou tento původní Tron s   přehledem převálcuje, i když je o 28 let   starší.
MARi0
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.8.2013
Tron
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Nominace na Oscara v roce 1983 za   Nejlepší kostýmy a Nejlepší zvuk.
Když jsem   zavítal náhodou do kina na film "Tron:   Dědictví", byl jsem natolik uchvácen, že   jsem prostě musel vydět originál co nejdřív   to šlo. Bohužel jsem nakonec byl natolik   zklamán, že to ani není možné. Nakonec jsem   si uvědomil, že se mi nový "Tron"   líbil hlavně jen kvůli efektům. Kdybych   možná vyrůstal v sedmdesátých letech na   tehdejších videohrách, asi bych si vše užil v   lepším světě. Já jsem ale dítě doby, kdy se   počítače pomalu začali dostávat do běžných   domácností a s nimi se začali šířit i   počítačové hry. Video herny tak začali upadat   a já neznám například ani jednu z těch,   která se ve snímku objevila. Navíc scénář mi   přišel naivní a o ničem, chyběla v něm   nějaká větší myšlenka, to že v počítači   žijí malí človíčkové, to neberu. Na závěr   si ještě dovolím trochu polemizovat o tom, kdy   se Jeff Bridges stal legendou. Rozhodně to nebylo   při prvním "Tronovi". U toho druhého   mě přitáhl do kina právě on...
hlavsa5
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.8.2013
Je to sice už dávno, co jsem tenhle film viděl,   ale tenkrát ten nápad byl dobrý a zpracování   také. Teď jsem ho zkouknul znova a léta mu nic   neubrala na tehdejší kvalitě.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2013
TRON 1982

Občas zlobí - počítač. Kousne   se, a ne a ne se pohnout. Otvírá se pomalu jako   první jarní pupeny v chladném počasí. A já   se marně trápím a přemýšlím proč tomu tak   je. Někde jsem asi udělala chybu, ale kde?

No   jo – a ony tam uvnitř mají programy sportovní   olympiádu a na nějakého uživatele se mohou   srdečně vykašlat. Spokojeně si hrají mezi   sebou, honí se po světelných paprscích,   závodí a některé možná doufají, že mně   vtáhnou do svého virtuálního světa, aby mi   ukázaly zač je bitů loket…

Fantastický   nápad (no jo, Matrix opravdu nebyl první),   převratná událost ve světě sci-fi, i když je   to pro některé lidi vlastně jenom taková   blbinka ovlivněná počítačovými akčními   hrami. Ale ten originální nápad, který nás   zavede do specifického prostředí virtuální   reality – ten je k nezaplacení.

Věřím,   že spousta lidí, kteří svět počítačů   právě nemilují, se možná těžce orientuje v   ději a možná všemu zcela přesně nerozumí,   ale zkuste si vše jen tak zlehčit a   zjednodušit, zkuste odložit upjatost a běžte   se proběhnout po světélkující dráze svého   počítače. V době svého vzniku musel být Tron   převratný i po technické stránce, úžasné,   nezvyklé a zvláštní efekty lákaly svou   originalitou i technickým provedením. Jenže   čas se zastavit nedá a to, co bylo tehdy nové a   neokoukané dnes působí archaicky. Ale i ta   „starobylost“ prvních počítačů má něco   do sebe a svým kouzlem dostane i současného   diváka.

Jako menší nedostatek se jeví   složitá orientace diváka jak v prostoru, tak i   ve vztahu k jednotlivým postavám. Všechny mají   stejné kombinézy, takže je někdy problém   identifikovat jestli se díváme právě na   Flynna, Trona nebo někoho jiného. V   kyber-světě zřejmě naplno nefungují ani city   a emoce, protože na to, co všechno se dělo s   postavami, se všechny chovaly podezřele klidně   a racionálně - no jo, skoro jsem zapomněla -   vždyť to jsou vlastně jen tupé počítačové   programy.

A tak se znovu ponořím do   virtuálního světa, kde se fantazii meze   nekladou, a nechám se unášet příběhem, ve   kterém mně ve svižném tempu honí předělané   programy. Doufám, že i já mám ve svém   počítači svého spojence, svého Trona, který   mi pomáhá, bdí nad mou bezpečností a   nedovolí, aby mně někdo ublížil. Protože   porazit Trona a porazit uživatele nebo dokonce   všemocné dálkové ovládání … to by bylo   něco… to by byla BOMBA!!!
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.1.2013
Takový "matrix" 80. let.   Neuvěřitelně originální, především   samozřejmě díky grafice, ale i nápad s   přesunem uživatele do světa programu je   nevídaný. Flynn je v reálném světě pěkné   kvítko, ale jeho floutkovství se mu nakonec po   střetech s posluhovači Dálkového ovládání   dá snadno odpustit. Ač byla scénka z Bitem   krátká, patří k Tronově humorné špičce.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Krasne spomienky na minulost
Velke ocakavania.Mozno az privelke na 29 rokov   stary film, a preto budem zhovievavy a privriem   oko nad celkovym hodnotenim.Na nasu dobu komicky   scenar a slabsie herecke vykony.Efekty nicmoc,ale   maju svoje kuzlo.Hlavnym plusom je hlboka   myslienka, ktora je aj dnes aktualna a mlady Jeff   Bridges, ktory je uz roky stalicou na filmovom   nebi.Film z nostalgie doporucujem starsej   generacii.
Worech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.2.2011
Po dvojce jsem si připomněl starou jedničku,   která je mnohem zajímavější než její   pokračování. Paráda osmdesátek se projevuje v   celém filmu, který je na svou dobu natočený   více než bravurně. Thumbs up!
Pjotra108
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2010
Výborná věc. Za prvé v tom člověk může   najít fakt spoustu vtipných hlášek (teda   spíš směšných), ve stylu "Věděla jsem,   že tě žádný obvod nezastaví" anebo   "Máš pěknej čip" (myšlena   "partnerka" programu Tron), to je   prostě sranda. Ty efekty a techniku bych   ponechala stranou, o tom píše každý, ale pro   mě je ten film dost přelomový. Teď už aspoň   víme, že Matrix nebyl první. Čitelný je to   dost, někdy jednoduchý, někdy pokulhává   scénář a plyne pomaleji, ale... copak je to tak   těžký v tom najít kritiku diktatury? Vždyť   je to jasný jako facka! A spousta výborných   metafor na počítačový svět ve stylu   "žádný program nemůže existovat bez   uživatele, oni nás tvoří", koho z vás to   předtím napadlo? Spousta geniálních věcí a   nová dimenze, pro mě je to přelomové a   úžasné, nemůžu si pomoct. Jako dítě bych to   asi ani nezvládla, vždyť je to složité na   začátku, když se vysvětluje děj a systém.   Pro mě prostě super věc. Asi i kultovní.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22498minih22498Videodrome (1982) 
Videodrome n
minih43389minih43389Grindhouse: Auto zabiják (2007) 
Death Proof n
minih60618minih60618Parta (1966) 
The Group n
minih29724minih29724Svatby podle Mary (2001) 
The Wedding Planner n
minih47004minih47004Noci v Rodanthe (2008) 
Nights In Rodanthe n
minih12018minih12018Marečku, podejte mi pero! (1976) 
Marečku, podejte mi pero! n
minih158593minih158593Dubček (2018) 
Dubček n
minih3999minih3999Bílá Čína (1989) 
Gwang tin lung fu wui n
minih24288minih24288Želví nindžové 3 (1993) 
Teenage Mutant Ninja Turtles III n
minih59707minih59707Bílé maso (2008) 
Chugyeogja n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Tron: Dědictví (2010)

 Tron: Dědictví (2010)
Tron: Dědictví n
Tron Legacy
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Joseph Kosinski

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10