Duben
ohodnotit

Troja

Troy

Rok:
2004
Délka:
163 minut
Premiéra v ČR:
13.5.2004
„Pokud někdy stálo za to svést kvůli lásce boj, nestalo se tak ve větší bitvě, než byla tato …“
Popis / Obsah / Info k filmu Troja
Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor další den zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Helena i Paris se trápí tím, co způsobili, v rozchodu však nevidí řešení. Uvědomují si, že Helenin útěk je pouhou záminkou. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice Bríseovny. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Troja
Každý zná příběh o Trójské válce i o Paridovi a jeho lásce ke krásné Heleně, stejně jako pojem Achillova pata-velmi zranitelná. Někteří si dokonce Homérovu Illiadu, nebo alespoň Staré řecké báje a pověsti přečetli a ti, kteří tak učinili asi jen nevěřícně kroutí hlavou.
Okouzlující Paris a charakterní Hektor s Meneláem uzavřeli mír mezi svými městy-Trójou a Spartou, jenomže Meneláova žena Helena utekla s Paridem do Tróje. Počátečním důvodem války, o níž lidstvo mluví dodnes, byla tedy žena. Boje trvaly 10 let, až oklamáním Trójanů legendárním obřím dřevěným koněm Sparťané vyhráli a město vyplenili. Ten příběh vyprávěl o lásce, udatnosti, odvaze, osudu, bozích...
Ne tak v očích Hollywoodu. Hlavní děj by lépe vystihl název Achilles, jehož ztvárnil hollywoodský krasavec Brad Pitt a jeho role velice nabyla na významu. Příběh Trójské války stál v pozadí za Achillovým honem po slávě. Jeho příběh byl navíc dost poupraven a určitě se doteď nemluvilo o nějakých Achillových citech a občasném zmoudření.
Také nová vycházející hvězda-Orlando Bloom v roli Parida se na plátně mihl jen na pár minut. Taktéž Helena v podání Diane Kruger nedostala moc příležitostí předvést svůj herecký um.
Jediný dobrý výkon podal Hektor-jak herec (Eric Bana), tak i jeho postava. Alespoň ta se držela původní verze Illiady.
Homéra žádný režisér ani scénárista nepřekoná, ale snaha se cení.


Autor: charlie

Popis / Obsah / Info k filmu Troja
Roku 1193 před Kristem unesl Trojský princ Paris (Orlando Bloom) ženu Spartského krále Menelaose, krásnou Helenu (Diane Kruger). Králův hněv vyústil v desetiletou válku mezi nejsilnějším z řeckých měst a Trojany. Střetli se v ní největší antičtí hrdinové Sparty v čele s Achilesem (Brad Pitt) a Troji, vedení Hectorem (Eric Bana), nejstarším synem krále Priama. Její vyústění patří k největším příběhům všech dob


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Troja
Velkolepý snímek Wolfganga Petersena Troja byl inspirován slavným eposem Ílias starořeckého básníka Homéra. Líčí smutný osud města v Malé Asii, dobytého a zničeného okolo roku 1 200 př.n.l. řeckým vojskem. To vedlo válku pod záminkou pomstít urážku spartského krále Meneláa, jemuž trójský princ Paris odvedl ženu Helenu. Ve skutečnosti však šlo o podrobení dalšího území, o něž usiloval ctižádostivý sjednotitel Řeků, král Agamemnón. - Na pozadí válečných událostí se odehrává příběh zdánlivě nezranitelného řeckého hrdiny Achillea, který bojuje u Tróji jen kvůli nesmrtelné slávě, a jeho nepřítele, čestného Paridova bratra Hektora, jenž si od počátku uvědomuje osudovost událostí, avšak nemůže proti tomu zasáhnout. Do hry samozřejmě vstupuje také Paridova a Helenina láska, Hektorova milovaná rodina a Achilleův vztah s krásnou zajatkyní Bríseovnou. Právě kvůli ní se řecký hrdina nepohodne s Agamemnonem a odmítá bojovat. Na bitevní pole se vrátí až v okamžiku, kdy Hektorův meč nešťastným omylem ukončí život jeho bratrance Patrokla. – Tvůrci se Homérovým eposem nijak neomezovali a snaží se vyprávět událost tak, jak se podle nich mohla odehrát. Proto ze hry vynechali řecké bohy s jejich potměšilým zasahováním do lidských osudů. – Snímek Troja sice je velkolepou podívanou, plnou válečné vřavy, spalující vášně, milostného i rodičovského citu, vlastenectví, touhy po hrdinství, ale s řeckou mytologií toho moc společného nemá. Jde čistě o válečný akční film s notnou dávkou romantiky, v němž se téměř vše soustřeďuje na hvězdného Brada Pitta jako udatného, ale nešťastného Achillea. – Na kopiích je uveden český titul Trója; v našem textu se řídíme transkripcí podle titulků, i když víme, že v přepisu existuje i jiný úzus.
-kat-, Filmový přehled 2004/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Paris a Helena (1956)

 Paris a Helena (1956)
Paris a Helena n
Helen Of Troy
Žánr: drama / historický
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Wise

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10