Duben
ohodnotit

Třináctka

Thirteen

Rok:
2003
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
12.2.2004
„Děje se to tak rychle…“

Komentáře k filmu Třináctka

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
sylwikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2010
Film, kterej se mě fakt moc   líbil, ALE... Jak už někdo   psal, ani já nechápu, proč   se to jmenuje   "Třináctka", když   holky na třináct opravdu   nevypadaj. Jináč ale v   pohodě. Tracy je obyčejná   slušná třináctiletá   dívka. Když ale pozná Evie,   totálně se změní. Krade,   pije, fetuje, nechá si   udělat piercing a stane se z   ní pěkná štětka. Divim   se, že její filmová matka   jí pořádně nezfackovala,   aby se Tracy už konečně   probudila. Já sem mnohem   starší a v životě bych si   ke svý mámě nedovolila   takový chování, jako tenhle   třináctilenej fracek!   Působivej film, už teď se   těšim, až se na něj mrknu   znovu.
michaela11
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2008
Sugestivní příběh dvou   dospívajících dívek.   Puberťačka Tracy sní o tom,   jak být cool. A má pro tuto   svou představu i svůj   ideál. Je jím ostřílená   spolužačka Evie, dívka bez   rodinného zázemí. Ta uvede   Tracy do "velkého cool   světa" nebezpečných   nástrah a rychlých   požitků, ve kterém hrají   hlavní roli drogy a povrchní   erotické zkušenosti. V   citovém zmatku, plném neshod   s rozvedenou matkou a   konzumním otcem, který   utíká od problémů,   podléhá Tracy rafinovaným   slibům zkušenější   parťačky a pouští se na   cestu nikam ... TŘINÁCTKA je   film o hledání a konfliktu s   vlastní identitou, který k   dospívání patří. Velmi   autentický námět, který na   základě vlastních   zkušeností poskytla a   scénáristicky se na něm i s   režisérkou podílela   herečka Nikki Reed (hraje   Evie). Film TŘINÁCTKA   získal na Festivalu v   Sundance Cenu za režii.   Nominace na OSCARA. (Herečka   ve vedlejší roli - Holly   Hunter).

Tracy's básnička.. Byl   to mrzák, ale zničené bylo   jen jeho tělo...Není to   snadná, ani lehká věc k   vysvětlení!!!,,Necháme to,   jak to je!'' řekla a knihu   lží zavřela, pak oči své   zakryla a sama sobě popřela,   co viděla...


Hrají: Holly   Hunter, Nikki Reed, Evan   Rachel Wood


Režie: Catherine   Hardwicke

Evan Rachel Wood

se narodila   7.září 1987 v Los Angeles,   Kalifornie, USA .

Filmografie:

2006 Hlava nehlava   (Running with Scissors)   ...Natalie Finch
2005   Upside of Anger, The   ...Lavender 'Popeye' Wolfmeyer  
2005 Pretty   Persuasion ...Kimberly Joyce  
2005 Down in the   Valley ...Tobe
2003   Třináctka (Thirteen)   ...Tracy Louise Freeland
2002 S1m0ne (S1m0ne)   ...Lainey Christian
1999 Down Will Come Baby   ...Robin Garr
1998   Magická posedlost (Practical   Magic) ...Kylie Owens
1998 Digging to China   ...Harriet Frankovitz
1997 Get to the Heart:   The Barbara Mandrell Story   ...
1995 Father for   Charlie, A ...Tessa
1995 Death in Small Doses   ...Anna
1994 Search   for Grace ...Sarah
1994 In the Best of   Families: Marriage, Pride   & Madness ...Little   Susie

Nikki   Reed

Nicole   Elizabeth Reed se narodila   17.Ledna 1988 na západě LA.   Říká se, že byla hodně   hloupé dítě, které   milovalo pozornost. Nikki je   dcera umělce Setha Reeda.   Její matka pracuje jako   kosmetička doma. Ve dvanácti   letech se dostala ke skupině   holek, které nebyli zrovna   příkladem .. Začala být na   každého hnusná, na svojí   matku, otce, bratra a slečnu   Catherine. Oddalovala se od   sebe a své rodiny a vybodla   se na svou nejlepší   kámošku . Má bratra, který   je o rok starší. Nikki,   kašlala i na něj protože   se cítila starší než on.   Oba se pak dožadovali   pozornosti od své matky.   Nicole chtěla být fit jako   ty cool holky a stávala brzo   ráno, aby se mohla učesat a   nalíčit za dvě hodiny, jen   proto aby vypadala úplně   nejlíp v celé škole ! Její   prospěch ve škole začal   klesat, ale nic s tím   nedělala .. Slečna Catherine   byla naštvaná a rozzlobená   a vyhodila Nikki ze školy.   Řekla jí, že by mohla   začít přemýšlet o hraní   . Toto začlo Nikki bavit a   začla cokoliv psát. Nicole   začla psát o svém životě.   Catherine chtěla pomoct,   Nikki přiznala všechny věci   během svého rebelství.   Takhle vznikl film   "Thirteen-Třináctka&quo   t;. Ale neskončila, natočila   "Man of God" a potom   "Lords of Dogtown-Legendy   z Dogtownu" v San Diegu.   Catherine Hardwick byla   direktorka filmu. Nicole je   velmi talentovaná a je   nejmladší celebrita, která   v historii napsala filmový   scénář ..
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2010
Třináctka se od jiných   teenagerských filmů docela   hodně liší. Jde o   psychologický příběh   dívky která chtěla být   oblíbená a vydala se   špatnou cestou která ji   zavedla do světa sexu a drog.   Tento film zavádí do opravdu   drsné životní reality.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2007
Syrový, dost realisticky   vypadající film, a určitě   stojí za podívání. Já   osobně dokážu ocenit, když   se někdo nebojí natočit   film bez vyumělkovahého   happyendu (bez kterého se   američani pomalu neobejdou mi   tak připadá), prostě pohled   na život jaký je nebo může   být. Věřila bych, že se   takový příběh stal. Je to   dobrý film k zamyšlení.
Antonio.M
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.5.2010
Skvělý film
Asi poslední film co jsem si   půjčil ještě na   videokazetě. Hodně mne   oslovil svým příběhem,   při kterém je nejvíce   šokující, když máte na   paměti,že těm holkám je   jen 13. Myslím si že plně   zobrazuje povrchnost světa   laciných zážitků. Holly   Hunter v roli matky je opravdu   přesvědčivá. A celkově po   skončení filmu jsem zůstal   na chvíli v němém   zamyšlení...
Warrior7
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2010
Tohle je myslím si vcelku   povedený film. I když je už   postarší, pořád odráží   současný stav mladistvých a   nutí člověka k zamyšlení,   co vlastně ty lidi přiměje   snížit se na tak potupnou   úroveň. 8 z 10.
Geralt07
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.5.2012
Pozoruhodný film
Uživatelé, kteří ve svých   komentářích vyjadřují   nepochopení nad názvem   filmu, který zcela   nekoresponduje se skutečným   věkem hereček, evidentně   nepochopili vůbec nic.
Myslím, že Třináctka   je i přes určitou syrovost   dobře natočený film, který   vypovídá o realitě velmi   autenticky, navíc bez   obvyklé politicko-korektní   zátěže.
ja.rebel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Dospívání opravdu není   jednoduchou etapou života a   tenhle film nám to servíruje   bez jakékoli nadsázky. Obě   hlavní představitelky   řeší vskutku životní   problémy. Mít ten nejlepší   "ohoz", být nejvíc   originální a sexy, seznámit   se s nejlepšími kluky a pak   je taky "sbalit". A   při těch všech   "povinnostech" si   ještě naplno užít. Z mého   pohledu nápaditý snímek,   který si ještě někdy   určitě pustím.
Kitties
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.6.2007
Tak tenhle film mě dostal. Je   hrozně realistickej.   Vypráví příběh mladé   dívky, která pomalu ale   jistě klesá ke dnu. Protože   chce ve svém životě zkusit   opravdu všechno - od   piercingu, po drogy, alkohol a   sex..Některé scény jsou   opravdu hodně drsné, ale   doporučuji shlédnout jako   odstrašující případ.. I   tohle se děje kolem nás..
AnyL
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.9.2008
ač se může zdát, že je   film monotóní mě vyloženě   dostal! Asi je to také trochu   tím, že jsem mlaďounká,   ale po shlédnutí   "Třináctky" mi   běhalo hlavou jen:   "nikdy se nesniž na   tuhle úroveň." Uvítala   bych ještě víc drama před   závěrem.. nekonalo se, ale   nevadilo to. Udivovalo mě,   jak se z hodné chytré   studentky stane feťačka a   coura, která jde s každým.   Pekná byla scénka, když se   Tracy přela s bratrem.. a   samozřejmě rozporuplný,   zajímavý, překvapující   konec. K čemu mám výhrady?   Film by se neměl jmenovat   třináctka, ale minimálně   "patnáctka."   Holkám ve filmu třináct   nebylo.. a bylo to   vidět!(což by nemělo). K   tomuhle filmu mám osobitý,   zvláštní vztah. Herecké   obsazení fungovalo. Matka,   "Evie" i   "Tracy" hráli   výborně. Dabing se taktéž   povedl. Chtěla bych vzkázat   všem holkám, ať takhle   nikdy neblbnou.. Nemaj to   zapotřebí !!! Ovšem POZOR:   když shlédnete tento film,   budete o něm pak ještě   dlouho přemýšlet :)
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2006
Dobrej pohled do světa   americké mládeže,   zajímavá kamera, drsnej   příběh s poměrně rychlým   spádem, a celkem zajímavej   výkon mladejch hlavních   hrdinek, takže určitě   stojí za skouknutí...
Steve997
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.11.2010
Mě takové psychologické   filmy moc nerebrou, ale tenhle   na mě celkem zapůsobil.   Ukazuje tvrdou dnešní   realitu chování a   dospívání puberťaček a   dnešní mládeže. Líbili se   mi herecké výkony obou   dívek i jejich matky Holly   Hunter a autentičnost filmu   podtrhuje i to, že na   scénáři pracovala podle   vlastních zkušeností   právě jedna z hlavních   hrdinek.
Roux
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.3.2011
Nevím co je na tom pro   některý k nepochopení,   stejně tak nechápu jak   někteří nechápou název (u   ostatních filmů taky   neřešíte proč téměř   30letý herec hraje 16letýho   puberťáka). Ale, abych se   dostala taky k něčemu co   chápu - je to tento film,   protože i já se dostala do   podobné situace. Ne tedy tak   úplně, nikdy se mi nestalo,   že by mě kamarádky až tak   extrémně stáhly nebo bych   byla hrubá na svou mámu. Ale   přesně vím jaké to je,   když vás rádoby kamarádi   využívají. Naštěstí jsem   byla natolik silná, abych se   od nich odtrhla a šla svou   vlastní cestou. Je celkem   smutný co všechno se děje a   ještě smutnější je, že   to bývá i horší.
O   filmu si myslím, že je v   podstatě dobře natočený,   herecké výkony nebyly až   tak kýčovité jak by se   mohlo očekávat, spíše na   mě působily velmi dobře a   Holly Hunter opět ukázala   jak skvělá herečka to je.
freddy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Tak tohle je jistě velmi   zajímavý film. Tak úžasně   syrový, chladný a   odtažitý. Měl jsem v   průběhu filmu pocit, jako   bych byl zkoušen, kolik toho   ještě vydržím a jestli   dokážu film dokoukat až do   konce, nebo ne. Jedna psychika   deptající scéna za druhou,   tohle je docela náročná   záležitost a nevím, jestli   by jí každý snesl. Navíc   dívat se na to před spaním   také nebylo nic   potěšujícího. Ale těžko   říct, jestli by se tohle   mohlo stát i v reálu. I   když Amerika je země   neomezených možností,   takže proč ne. Někdo by   také tento film mohl brát   jako návod matkám mladých   dívek, čeho se vyvarovat.   Ale jako film je to kromě   zajímavé výpovědi o   kritickém věku třinácti   let také docela psychická   deptačka, kterou doporučuji   jen těm nejotrlejším. A   proč jsem se rozhodl pro sedm   hvězdiček? Důvodů je   několik. Film se opírá o   důvěryhodné herecké   výkony, temné nebo   nevýrazné barvy, a   samozřejmě scénář. A   právě herecké výkony a   vhodně zvolená scénografie   je to, proč volím sedm   hvězdiček. Scénář je   zajímavý, to bezesporu, ale   není natolik excelentní,   abych zvýšil hodnocení.   Každopádně Holly Hunter   jako starostlivá matka, jež   je deptána svou   dospívající dcerou mi   navždy utkví v paměti   stejně jako Evan Rachel Wood   v roli nezdárné a   neposlušné dcery. Jedná se   o zajímavý filmový   zážitek, ale rozhodně ho   nesledujte, pokud jste zrovna   v rozverné či dobré   náladě, protože tenhle vám   jí veškerou sebere už po   polovině filmu...
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.6.2014
Celkem dobrý film. Docela   drsný, i když sice ne tak   moc, aby ho musely dávat až   v jednu v noci :-). Taky to   byla náhoda, že jsem si ho   vůbec všiml - nakonec   důležité je, že jsem u   něj tenkrát v noci zůstal a   zhlédl ho až do   konce.Zaujalo mně to ...
Je fakt, že se ta mladá   chovala dost zhovadile, i to   sebepoškozování tam   nějaké bylo......Ovšem ta   její matka- no co na to   říct......kdo to viděl, tak   ví o čem mluvím.........a   přidám jeden zajímavý   citát z filmu :-)
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2013
Tento film má rozhodně co   říct - a nejen náctiletým,   pro které má C.Hardwickeová   zvláštní cit, ale i   rodičům pubertou stižených   potomků. Je o dnešním   světě plném lákadel,   která nejistého   dospívajícího oslňují, je   o tom, jaký vliv má na   ještě nezralé osobnosti   image frackovitých a   "free" vrstevníků,   je ale také o benevolentní   výchově, která se v USA   již delší dobu praktikuje a   nyní sklízí své ovoce.   Svět citlivé Tracy nám   kamera předvádí zprvu v   zářivých barvách, které   vyjadřují pohodu, přestože   dívka těžce nese nezájem   otce a nesnáší přítele   své matky, cítí se sama a   nezajímavá, a tak si citový   život občas zpestří   sebepoškozováním. Když   získá přátelství   nespoutané a obdivované   Evie, stává se její život   nikdy nekončícím mejdanem,   na kterém se smí všechno,   včetně lží, krádeží,   drog a sexu. Čím více se   vzdaluje svému já, barvy   ztrácejí na intenzitě, až   pozvolna blednou, aby nakonec   přešly do zsinalého   bezútěšného odstínu,   který odráží i dívčinu   vyčerpanou tvář, úhly   kmitavé a uhýbavé kamery se   křiví tak, jak narůstá   napětí mezi Tracy a její   matkou. Ustálený obraz se   vrací po vypjatém odhalení   a obnovené barvy signalizují   usmíření a možný návrat   zpět. Na režijní debut to   nebylo vůbec špatné a   výkon H.Hunterové v roli   matky excelentní.
arciking
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.1.2009
Slabota. Drama pro haranty.   Nuda.
Neřekl bych, že   realističnost je to slovo, co   ten snímek vystihuje, to   určitě ne. Je to prostě   obyčejný teenagerovský   žánr, který se o něco   snaží, ale nejde mu to.   Chaotická kamera, která se   snaží být akční, ale   místo toho je výsledkem   naprostý zmatek, spolu s   odfláknutým scénářem a   směšně dramatickými   dialogy pak dotahuje tuto   "jedinečnou"   podívanou k naprosté   "dokonalosti".
Jarda.ftr
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.11.2010
Co je k nepochopení??
Asi bych se nesnažil   komentovat, ale několika   komentujícím dělá problém   pochopit proč se film jmenuje   "Třináctka" když   herečky jsou starší.
TEDY: protože film je o   teprve třináctilété   dívce-proto   "Třináctka",   která se spustila, a protože   film je hodně i o erotice,   drogách a hlavní hrdinka má   lechtivé scénky,které   nesmí hrát děti, musí být   herečky prostě starší.  
Je to logické a   běžné.
Co se filmu   samotného týká, krom toho,   že ukazuje velmi smutnou   dnešné realitu, je to   nepovedené psychodrama,   respektive se až násilně a   nepřirozeně snaží působit   jako psychodrama.
MARi0
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.10.2009
Třináctka
Nikdy jsem třináctiletá   holka nebyl, takže nemohu   posoudit, nakolik se příběh   může přiblížit reálu.   Všechny ty holčičí   problémy šli mimo mě a já   se tak trochu při sledování   nudil. Navíc mě už ve   filmech začíná štvát   ruční kamera (je pomalu v   každém druhém), takže tu   beru také na škodu. Spíš   snímek pro mladší publikum,   především pak pro holky v   pubertě...
Chrustyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.11.2007
Příšerný film, který ale   zřejmě bude připadat cool   mladým a nerozumným   dívkám. Doufám, že ne.   Hrůza a děs.
Petr1984
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.1.2009
Na to, že se popis k filmu   tváří jako skvělá   psychologická věc o   mládeži, byla to v globálu   nuda. Filmy o mladých a pro   mladé mám rád, ale tohle je   jaksi mimo mísu. Hlavní   hrdinka působila směšně   dětsky a škrobeně. Čekal   jsem drama a místo toho mi   naservírovala televize   uspávačku, u níž jsem se   neskutečně nudil. Blbina o   ničem.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih16343minih16343Pomáda (1978) 
Grease n
minih39473minih39473Hitch: Lék pro moderního muže (2005) 
Hitch n
minih34288minih34288Jedna ruka netleská (2003) 
Jedna ruka netleská n
minih18194minih18194Zběsilý útěk (2006) 
Running Scared n
minih33904minih33904Hadí stisk (2001) [Video] 
Venomous n
minih18791minih18791Schindlerův seznam (1993) 
Schindler's List n
minih33328minih33328Bestiář (2007) 
Bestiář n
minih42064minih42064Zmeškaný hovor (2003) 
Chakushin ari n
minih44389minih44389Když si Chuck bral Larryho (2007) 
I Now Pronounce You Chuck and Larry n
minih40490minih40490Hezké chvilky bez záruky (2006) 
n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Postřehy odjinud (1993) [TV cy...

11:25 - 11:30

4 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Rozluštěné poklady (2012) [TV ...

11:05 - 11:55

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles: Vraždy na pit...

10:55 - 11:45

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190541
Osobností: 697819
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178268

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10