Tři dámy s pistolí (2004) [TV inscenace]

Tři dámy s pistolí
55.4 %
 
 
    Žánr: krimi / komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 31.10.2004        
    Délka: 80 min.
„Květa Fialová, Jiřina Bohdalová a Blanka Bohdanová v kriminální komedii podle divadelní hry Karla Wittlingera.“
Karl Wittlinger, autor divadelní hry Tři dámy s pistolí, na jejímž základě byla natočena televizní komedie Tři dámy s pistolí se narodil v Německu, v Karlsruhe, v roce 1922. Vystřídal řadu povolání, než skončil u divadla, a nakonec u psaní divadelních her. Na našich divadlech se začaly uvádět jeho hry (např. drama Děti stínů) teprve po úspěšné premiéře jeho kriminální komedie Tři dámy s pistolí v Městských divadlech pražských, v roce 1970. Tehdy excelovaly ve třech titulních rolích Marie Rosůlková, Nataša Gollová (alternovala se Zorou Polanovou) a Eva Svobodová. Hra se udržela na repertoáru dlouhou řadu let a během dalších let se s úspěchem uváděla i na mnoha jiných našich scénách. Její úspěch není ani tak založen na nějaké mimořádné zápletce, ale na laskavých a humorných dialozích tří lehce potřeštěných a už maličko sklerotických dam a jednoho bývalého plukovníka, do jejichž poklidného a pravidelného života, vyplněného pravidelnými setkáními u kávičky a vína, vtrhne milovaný vnuk a jeho přátelé… Tato situační a současně i „kriminální“ komedie sice obrací naruby běžné pojímání „generačních konfliktů“ mezi mladými a starými, a dává v tomto případě „vyzrát“ stáří nad mládím, ale díky autorově zkušenému komediálnímu cítění je její těžiště a atraktivita pro dnešního diváka především v její nesporné a mimořádné příležitosti, kterou dává starší herecké generaci. Repertoár divadel a bohužel ani filmové a televizní scénáře neposkytují příliš příležitostí této věkové skupině, a je to samozřejmě velká škoda. V případě nastudování televizní podoby této hry režisérem Františkem Filipem se to dokázalo zcela nepochybně. Jeho obsazení čtyř ústředních rolí Květou Fialovou, Jiřinou Bohdalovou, Blankou Bohdanovou a Radovanem Lukavským potvrzuje známé tvrzení, že herectví je jako víno – s přibývajícími lety se zlepšuje jeho kvalita i účin na toho, kdo je konzumuje. Díky nim máme příležitost se nejen upřímně zasmát, ale z jejich hereckých kreací vane i vůně dávno zašlého času, sotva znatelná nostalgie i neodolatelná komika tváří v tvář modernímu stylu života. A že všechny výše jmenovaní se ve svých rolích cítí evidentně velmi dobře, že si se svými rolemi jakoby jen pohrávali a vychutnávali každý jejich odstín, humornou šanci, je z konečného televizního výsledku cítit velmi silně.

režie:
František Filip
 
 
hraje:
Květa Fialová (Heliodora Tiecková), Blanka Bohdanová (Elli Güllweinová), Jiřina Bohdalová (Frýda Hummerová), Radovan Lukavský (plukovník von Schröten), Jan Teplý (Pavel, Heliodořin vnuk), Simona Postlerová (Monika), Martin Dejdar (Bert), Ladislav Županič (policista)
 
 
námět:
Karl Wittlinger (stejnojmenná divadelní hra)
 
 
scénář:
František Filip
 
 
kamera:
Vladimír Opletal
 
 
hudba:
Fryderyk Chopin, Václav Fiala (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Milan Starý
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná (výtvarník kostýmů), Hana Káclová, Elen Horská
 
 
střih:
Jana Malásková, Ondřej Pechar, Marie Maršálková (střih záznamu), David Bělohradský (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
vedoucí produkce:
Dagmar Bautzká
 
 
II. kamera:
Vladimír Dousek, Ivan Mikita, Miroslav Hurt
 
 
masky:
Eva Šidlíková, Michaela Kittlerová, Jiří Sadílek
 
 
dramaturgie:
Lída Hustolesová, Helena Slavíková, Jan Štern (vedoucí dramaturg), Magdalena Turnovská (vedoucí dramaturg), Petr Zikmund (šéfdramaturg)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Marie Rosenthalová
 
 
asistent režie:
Libuše Nikermeierová
 
 
pomocná režie:
Yvona Novotná
 
 
spolupráce:
Emilie Holečková, Libuše Šamonilová, Filip Král, Josef Mazal, Miroslav Kratina, Jaroslava Hrubá, Pavel Burda, Jiří Čermák
 
 
producent:
Jaroslav Kučera (šéfproducent)
 
 
skript:
Ivana Adamovská
 
 
vrchní osvětlovač:
Josef Soška, Zdeněk Polesný
 
 
rekvizity:
Martin Dvořák, Zdeněk Bělohradský
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Pavel Dolava (přenosový vůz P13)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.