Třetí zvonění (1938)

Třetí zvonění
69.2 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.2.1938        
    Délka: 99 min.
„Fraška o trampotách, zmatcích a záměnách kolem vdavek purkmistrovy dcery.“
Jan Hudec je koncipientem u advokáta Kocmanna. Před svatbou chce ukončit platonický vztah ke Kocmannově ženě Muše. Omylem jí vrátí dopisy jednoho klienta a její dopisy vloží do spisu. U starosty Sadílka chystají svatbu dcery Růženy s Hudcem. Přítomna je i Růženina ovdovělá sestřenice Olga, majitelka továrny na kamna. O Olgu má zájem Janův přítel Nezima. Ve vedlejší vesnici je zatčen domnělý lupič Pilc. Jan se u Sadílků v předvečer svatby dobře baví do chvíle, kdy z Prahy volá Muša a žádá svoje dopisy.
Volná adaptace přenesla děj populární a stále často uváděné divadelní frašky do doby natáčení. I po letech zaujme zjev Karly Oličové, mladé divadelní herečky, která trpěla těžkou asmatickou chorobou a zemřela v roce 1975.

režie:
Jan Sviták
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (purkmistr Sadílek), Milada Gampeová (Sadílkova žena), Karla Oličová (dcera Růžena), Oldřich Nový (JUDr. Jan Hudec), Václav Trégl (Kastyl), Světla Svozilová (Kváčková), Marie Grossová (Kváčková), Jára Kohout (kamnář Kváček / básník Nezima), Ferenc Futurista (ponocný), Karel Jičínský (advokát), Ella Šárková (Muša), Ota Motyčka (dozorce), František Kreuzmann (dobrodruh Zikmund Pilc), Karel Hruška (strážník), Antonín Soukup (nahluchlý klient Kořínek), Ferdinand Jarkovský (hostinský), Břetislav Hrstka (host na svatbě), Rudolf Princ (strážník), Alois Peterka (spící host), Josef Gruss (brýlatý mladík), Julius Baťha (muž ve vlaku), Pavla Stolzová (příbuzná vykládající z karet), Marie Hodrová (tetička Sadílkových)
 
 
námět:
Václav Štech (Třetí zvonění (hra, 1900))
 
 
scénář:
Josef Neuberg, Julius Schmitt
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
vedoucí produkce:
František Morávek
 
 
zpěv:
Oldřich Nový, Marie Grossová
 
 
text písně:
Jarka Mottl, Josef Neuberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.