Duben
ohodnotit

Třetí muž

The Third Man

Žánr:
Rok:
1949
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
11.1.2007

Počet zajímavostí k filmu Třetí muž: 17


Lynette
Hodnocení:
Přidáno: 31.3.2012
Film získal Oskara za kameru, tu vedl Robert Krasker.
Lynette
Hodnocení:
Přidáno: 31.3.2012
Roku 1999 byl v anketě Britského filmového institutu tento snímek zvolen nejlepším britským filmem 20.století.
Frolíček
Hodnocení:
Přidáno: 15.5.2012
Nejslavnější proslov filmu, anekdotu o kukačkách, si dopsal do scénáře Grahama Greena Orson Welles sám.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 6.8.2014
Welles si mohl vybrat: 20% zisku nebo 100,000 USD předem; kvůli financování svého Othella zvolil druhé, později litoval. Také toho, že tehdy spal s italskou herečkou, pročež ani "nevyjel" po A. Valli.
Autora hudby Karase prý objevili v restauraci, kde za almužnu hrál na citeru, po úspěchu prý restauraci koupil.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 1.1.2015
Zisk: 277,549 brit. liber.
Výjimečně je román přepisem scénáře.
Natočen v exteriérech.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Graham Greene všechny překvapil, když pro úplný závěr filmu navrhoval happy end, ve kterém by Holly Annu po pohřbu získal. Ještě více všechny překvapilo, že producent David O. Selznick, známý jinak svou slabostí pro přeslazené hollywoodské konce, přišel s návrhem aby Anna čekajícího Hollyho bez povšimnutí minula. Režisér Reed souhlasil se Selznickem, ale nebyl si jistý jak na diváky zapůsobí dvouminutová scéna, kdy se Anna blíží k Hollymu. Obzvláště, když ho poté bez jakékoliv pozornosti mine a odejde ze záběru.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Než Graham Greene sepsal scénář, tak pro navození atmosféry a správné pochopení postav filmovým štábem, napsal i románovou verzi příběhu, ve které je vypravěčem dění postava majora Callowaye. Byla od začátku zamýšlena pouze pro použití na place jako doplněk ke scénáři pro štáb a neměla se nikdy dostat na veřejnost. Přesto nakonec vyšla i jako klasický knižní román.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Třetí muž byl Britskou filmovou institucí zvolen nejlepším britským snímkem všech dob. Krom toho se umístil i na 57. místě v žebříčku nejlepších amerických filmů dle Amerického filmového institutu. Což je poněkud paradoxní vzhledem k tomu, že jediný americký vliv na film byl v osobě jednoho ze tří výkonných koproducentů.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
V produkci BBC vzniklo v letech 1959 až 1965 sedmasedmdesát epizod televizního seriálu, který nesl stejný název jako film. Seriál si vypůjčil i ústřední hudební motiv a postavu Harryho. Ovšem Harry v seriálu byl bohatým obchodníkem s uměním, který bohatým bral a chudým rozdával, a navíc měl společníka jménem Bradford Webster.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
V jednom ze záběrů ve vídeňském kanálovém systému mine bezpečnostní pracovník stěnu s původním vyrytým nápisem "O5". Šlo o tajný symbol rakouského protinacistického odboje. "O5" představuje "OE" (E je patým písmenem abecedy) nebo-li "Ö", což je první písmeno slova "Österreich" (Rakousko).

Bernard Lee byl až druhou volbou pro roli seržanta Paina. Herec, který byl zvažován jako první, nebyl najat z přílišných nároků na svůj honorář. Což se produkci, vzhledem k nevelkému rozsahu role, zdálo jako neadekvátní investice.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Producenta Davida O. Selznicka zbytek štábu nenáviděl, jelikož všem do všeho mluvil a navíc jeho nápady byly údajně většinou opravdu hloupé. Kupříkladu se snažil na Grahamu Greenovi vymoct změnu názvu na "Noční čas ve Vídni". Některé ze svých mnoha nápadů si nakonec prosadil aspoň v americkém sestřihu snímku.

Orson Welles dostal na výběr zda chce řádný plat či procenta ze zisku. Vybral si první možnost, ale této volby velmi litoval, jelikož po ohromném úspěchu filmu procenta ze zisku mnohonásobně přebila částku, kterou získal vyplacenu v rámci gáže.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Režisér Carol Reed původně chtěl do role Hollyho Martinse obsadit Jamese Stewarta. Producent David O. Selznick však trval na Josephu Cottenovi, který v té době byl pod smlouvou Selznickovi produkční společnosti.

Graham Greene založil postavu Harryho Limea na britském dvojitém agentovi Kimu Philbymu, který byl Greenovým nadřízeným v době, kdy ještě pracoval pro Britskou tajnou službu.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Producent filmu David O. Selznick nechal pro americký trh vystřihnout celkem sedm minut scén, včetně veškerých Martinsových zmínek o alkoholu a vůbec čehokoli co by mu špinilo charakter, aby z jeho postavy udělal příkladného hrdinu bez kazů. Krom toho nechal film "vizuálně" přejmenovat na "3. muže".

Joseph Cotten si svou roli zopakoval i v rozhlasové adaptaci Třetího muže. Na této verzi se Orson Welles nepodílel.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Producent filmu David O. Selznick nechal pro americký trh předabovat úvodní komentář vypravěče. V britské verzi je tak na začátku k slyšení sám režisér Carol Reed, v americké můžete pro změnu slyšet rovnou hlas hlavního hrdiny v podání Josepha Cottena.

Orson Welles namluvil dvaapadesátidílný rozhlasový seriál "The Lives of Harry Lime", který se vysílal v letech 1951 až 1952. Děj pojednával o dobrodružstvích jeho postavy před událostmi zobrazenými ve filmu. Welles k některým epizodám napsal i scénář.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Herec Cary Grant byl zvažován do role Harryho. Přesto se nakonec svým způsobem natáčení zúčastnil, jelikož při natáčení v Londýně pravidelně chodil navštěvovat štáb na plac.

Režisér Carol Reed zřídil tři samostatné natáčecí štáby. Denní, noční a třetí speciálně určený pro natáčení scén ve stokách.C. Reed se účastnil práce všech tří, což pro něj denně znamenalo kolem dvaceti hodin na place.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.3.2015
Orson Welles dorazil na natáčení do Vídně až s dvoutýdenním zpožděním. Vzhledem k tomu, že produkce o něm neměla žádné zprávy, krom toho že je někde na cestách po Evropě, tak natáčení jeho scén začalo za pomoci hned několika dublérů bez jeho přítomnosti. V jedné ze scén dokonce "zaskakovaly" ruce režiséra Reeda. Proto je ve výsledné podobě, oproti původním plánům, Wellesova postava tak často skrytá ve stínech či jí alespoň není vidět do obličeje.
EvilMatus
Hodnocení:
Přidáno: 8.9.2022
Film bol premietaný kritikom a dostal od nich 97%.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10