Duben
ohodnotit

Trainspotting

Žánr:
Rok:
1996
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
17.10.1996
„Závislost na heroinu není žádná dovolená, ale práce na plný úvazek.“

Komentáře k filmu Trainspotting

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 34
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2021
Z filmu se stal kult a   myslím, že docela právem.   Já tedy popravdě čekal   nějaké větší drama, ale   komediální ladění tomu   také vůbec neškodilo.   Celkově se na to dobře   dívá a atmosféru dobře   podtrhuje hudební doprovod.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.3.2017
Obi Wan-Kenobi, Rampelník a Sherlock Holmes....
...si v mládí trochu   zazlobili...
Splněn   další restík kultovky,   vlastně omylem, najednou ho   dávala ČT2. Spíš než   celistvý příběh,   jednotlivé situace,   nejhorší záchod ve Skotsku   a výlet do přírody   neuvěřitelné, děsivá   scéna s miminkem, odvykání   dle mě ještě slabota.   Skupinka nezodpovědných   individuí, kteří   ovlivňují své příbuzné,   přátele a známé   zlodějinou, výkaly, sexem,   podvody a kupodivu se drží   zuby nehty života než aby to   ukončili zlatou ránou.   Robert Carlyle a Ewan McGregor   vedou, zbytek je ani nemusí   dotahovat, ale nevím co mám   víc, jestli se smát nebo   děsit, litovat tyhle parazity   rozhodně nebudu a mít Ewana   jako rodič doma, tak je to   jednodušší pro rodinu vzít   ho krumpáčem do hlavy.   Naštěstí ve filmovém   světě to vše bylo fakt   hodně dobré.
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2017
Trainspotting
Mám hodně rád filmy o   drogách. Asi i proto, že   mnoho z mých kamarádů je   vlastně také na drogách. A   proto se umím do té situace   i více vžít. K tomu si   přidejme vynikající   soundtrack, hlášky které v   určité sociální vrstvě   už zklasičtěli, režii   Dannyho Boyle a výkon Ewana   McGregora a máme tu něco, co   už se jen tak nepřekoná.
Černý humor který je   zde na každém kroku, k tomu   typická skotská nátura,   nevím jak to tam mají s   feťákama, ale dokážu si   představit, že jich tam   docela dost bude. Osobně u   nás ve městě žádné   píchače neznám, všichni   maximálně tak šňupou,   několik kamarádů se mi   však svěřilo že už si   šlehli a sem tam někde najdu   i jehlu. Proto takové Skotsko   musí mít pevnou základnu,   jaká je ve filmu.
Co   se mi líbilo nejvíce, tak   byla lehkost, s kterou vše   plynulo. Na to jak je to   těžké téma, tak člověk u   sledování necítil ani   depresi a dost si i   odpočinul, aspoň v mém   případě se tak stalo.   Takže už nezbývá než jen   doufat aby druhé   pokračování této klasiky   moc nezkazili a nepošramotili   Trainspottingu pověst...
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2016
Nějak nemám problém věřit   tomu, že takto vypadá život   na tvrdých drogách,   případně snaha o comeback.   A styl, který tomu Danny   Boyle vetkl? Prvotřídní   záležitost!
honeybunny
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2015
Film jsem prvně viděla   někdy v pubertě a pamatovala   jsem si, že se mi líbil. Tak   jsem si ho teď pustila znovu   a nic se nezměnilo. Tedy   téměř. Ewan je prostě   dobrý. Potěšil mě i Jonny   Lee. Ač těžké téma, díky   tragikomickému způsobu,   jakým je servírované, plyne   lehce a samo. Vtipné scénky   se tak akorát střídají s   momenty, kdy vás smích   přechází. Super hudba. Pro   mě to ale asi je naposledy,   co jsem film viděla. Nevím,   jestli je to tím, že už mi   není patnáct ... asi to   spíš bude pro to, že mám   dvě malé děti ... ale ta   scéna s miminem je na mě už   moc. Tenkrát mi to tak asi   nepřišlo, ale teď jsem   nemohla po filmu usnout.   Pořád je to sice dobrý, ale   znovu už to minimálně pár   let nedám.
roox
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2015
Poselství
Film.. u kterého nevíte,   jestli se máte smát, nebo   brečet... naprosté   selhávání zodpovědnosti   nesoucí své poselství...   Dnes již kultovní film,   který je obrazem své doby.   Dobrý spád, perfektní hudba   (!!!), originální zvuk,   živelný Ewan. Prostě v   drsnější formě   ztvárněná realita, v reálu   lidi raději své démony   udržují ve zdech svého   domova, hezky potichoučku a   vše je častokrát horší,   než to co vidíme na   obrazovce.
geojezek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.8.2015
Komedie?!
Dokud jsem si neprecetl zdejsi   komentare, tak jsem o tom   filmu jako o komedii opravdu   neuvazoval. Film ze zivota   fetaka. To asi vystihuje vse.   Nektere sceny jsou fakt   horrorove a "vylet"   fetaku do prirody me pobavil.   Znam par lidi, co vubec   nechapou, proc chodit nekam do   lesu na vejslap. Vzpomnel jsem   si na tyhle "vyletniky do   supermarketu".
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.8.2014
Snímek obsahuje spoustu nudy   a odporných scén plné   lidských trusů (doslova).   Dannyho Boyla jsem nikdy   nepokládal za talentovaného   režiséra, on nemá dobré   filmy, kromě Sunshine, které   možná nabere, ale to je tak   jediný.
Trainspotting   je o drogově zásvislých   Skotech. Děj je šíleně   zpracován bez jakékoliv   zápletky, zvratů či snahy   udržet diváka v napětí.   Ne, zde se pořád jenom kecá   o nesmyslech a nic z toho   není. Nuda od začátku až   do konce.
Opravdu   nezajímavý film, přesně   takový typ filmu, které   nemám rád.

Přesto slavil filmv   Americe úspěch. Další   snímek co dokazuje, že   Američtí filmoví fanoušci   jsou bezmozci, když se jim   líbí kraviny, jako je tato,   nebo Scary Movie.
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2013
Trainspotting
Povedená dramatická   rozprava, která ukazuje   život v zajetí drog. Film   má velice poutavý příběh,   jenž ani chvilku nenudí,   obsahuje mnoho autentických   scén, z nichž čísí   taková zvláštní špinavá   atmosféra, takže i těch   pár nechutností se dá   odpustit.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.3.2012
A teraz do rady, jeden po druhom
Zasa jeden "kult",   ktorému nemôžem prísť na   chuť. Čierna komédia hnaná   do extrémov. Chvíľami   drsné prostredie a drsné   scény. Závislosť je peklo   na zemi (trocha viem o čom   hovorím), a tu mi nepríde,   žeby bola nejak odsúdená.   Skôr mi to príde, aká je to   bomba mať absťák. Hrozné.   A možno zas len nechápem   "geniálne"   pohnútky tvorcov a ich   "umelecký" zámer.   Ale uznávam, chvíľami som   sa zasmial, chvíľami mi   prišlo nevoľno. Najväčší   borec bol ten vyšinutý   alkoholik, čo sa stále chcel   len mlátiť a super bonus tá   scéna, keď jednej   štamgastke rozbil hlavu a   potom to šiel riešiť   (diplomaticky povedané)   svojským,   "očarujúcim"   štýlom
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Bude někdy toto kultovní   dílko,překonáno?Já myslím   že tady je laťka hodně   vysoko.Nikdy jsem neviděl   film o drogách tak věrně   natočen(né že bych měl   zkušenosti)Dobrý   humor,hlášky,hudba,herci   vše na jedničku
Itchy
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2011
klasika,pro mě absolutně   nejlepší film všech dob o   drogách :)
viděl jsem   ho snad tisíckrát a eště   tisíckrát si pustím,
protože je zkrátka   super,
navíc hudba k   filmu je též velmi   zdařilá,soudtrack vřele   doporučuji ;)
muzlik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.8.2010
Užasný film, mohla bych se   na něj dívat i 10 krát za   sebou a stále by se mi   líbil. Ewan je skvělý   herec, který se nebojí pro   svou roli udělat cokoli -   třeba i drasticky zhubnout.
cragel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2010
Trainspotting
Vynikající film o heroinu a   životu s ním.Ewan McGregor   skvěle ukázal jaký je   vlastně život feťáka.Sice   byl jedíný komu se jeho role   dala věřit ale celkově byl   film výborný.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Begbie forever
Naprosto dokonale ztvarnena   drogova kultura. Carlyle ve   stylu malyho rvace, jehoz   drogou jsou bitky a pitky.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2009
Je to proste kult........
No co k tomu dodat?
Neco podobneho jeste nikdo   nenatocil.
Me se to   hodne libilo.
Herecke   obsazeni je tady paradni a   role zahrane s velkou chuti,to   je jako fakt videt,ze je to   muselo hodne bavit.
Pekna podivana a   doporucuju vsem,krome deti.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.9.2009
Skvěle natočenej film, kerej   dokáže i přes převážně   komediální formu dokonale   znechutit tvrdý drogy.Tak do   půlky sem se docela nasmál,   potom filmek přepne do   trošku depresivnějšího   tónu, což rozhodně nejni na   škodu – sledovat Rentonovo   hororový vodvykání v   zamknutym pokoji byl pro mě   dosti silnej zážitek.Nejvíc   se mi líbila (stejně jako v   knížce) postavička   Spuda.Nechápu kde tohodle   chlápka vyhrabali, ale je   prostě dokonalej:-)
LookE
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2009
Je potřeba néco říkat k   takovému kultu,jako je   Trainspotting?K filmu   kterýviděl opravdu   každý,jehož jednotlivé   scény se všem vryly do   paměti,jehož soundtrack   všichni máme doma?K filmu   který je díky geniální   Born Slippy od Underworld   nesmrtelný (a Born Slippy   zase díky němu)?K filmu   který z Ewana McGregora a   režiséra Danny Boyla udělal   hvězdy?
Ne,není.
sylwikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.7.2009
Úžasnej film, moc dobrej!   Skvělý herecký obsazení,   kde žeru předevšim Ewana   McGregora, ten je prostě   skvělej. Taky se mě hodně   líbil Ewen Bremner, jelikož   byl tak strašně vyndanej,   že to bylo fakt moc :D Film   je originální, plnej   skvělý hudby a mě se hodně   líbí úsek, kdy Renton   odvyká a má brutální   haluze, to sem ho fakt   litovala... No vlastně je to   super celý! :)
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.3.2009
Kultovní snímek?Tak to je on!
Pro mě absolutní   pecka.Vypovídá o části   života jedné generace,ať   už jsou v tom drogy nebo   ne.Než jsem viděl   Trainspotting,znal jsem jen   filmy o drogách co byli   brány jen šíleně   vážně.Tenhle film přišel   jako zjevení.Už monolog na   začátku:"Mít možnost   vybrat si   život,rodinu,přátele,zasran   ě velkou   televizi,pračku,myčku...a na   konci toho   splesnivět,pochcávat se v   ubohym domku a být na obtíž   sobeckým zmrveným   spratkům,který si   vychoval,aby tě jednou   nahradili".Bože,kolik je   v tom pravdy,když to vidím   okolo sebe,jak se všichni   honí za "in" věcma   a ani je nepotřebují,jak   některým lidem jsou jejich   rodiče na obtíž,atd.
V Trainspottingu se mi   líbí,jak jsou skvěle   skloubeny dramatické chvíle   s komediálníma prvkama.A že   je v tomto snímku vrchovatě   humoru!Mimochodem,nejvíce se   mi líbila "nehoda"   Spuda.Všechny postavy okolo   hlavního hrdiny Rentona jsou   popsány tak,jako kdybyste je   dlouho znali ze svého   okolí.Např.totální   psychouš Begbie s alergií na   lidi nebo kámoš   Tommy,kterému se podělá   vztah s dívkou a později i   celý život.K tomuto   kultovnímu snímku   neodmyslitelně patří i   více než zdařilý   soundtrack.Všechna hudba   pasuje kam má.Od Underworld   skladba Dark and long opravdu   sedí při domácí   odvykačce,stejně jako třeba   kolovrátkově diskotékový   Ice MC na rušné ulici,nebo   chill outový Primal Scream v   klidném parku.
Chcete   vidět opravdový kultovní   snímek?Pusťte si   Trainspotting!Mě ani po   letech neomrzel...a   neomrzí.Danny Boyle je   frajer.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Vizualne zajimavy film se   skvelymi hereckymi vykony.   Zajimave ztvarneni trudneho   zivota fetakova. Co z toho   plyne? Nefetovat.
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.4.2008
V době kdy se film dostal k   nám, jsem byla akorát v tom   věku, kdy se stal takřka   mojí biblí, vyznáním a   náboženstvím...zajímavou   formou, novými tvářemi,   prostředím..tím vším   vyjadřoval názor na život,   nebo chcete-li na trip.
hodně dobré dílko,   které hlavně zaujme   originalitou, ale zároveň je   srozumitelné
ondrink
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2008
very well
nema chybu, devinu davam len   pre istotu keby prislo nieco   lepsie...

sto   znakov je sto znakov.....

edited sept2015: a   kurna, nie je to drogovy film!   to je ako keby ste povedali ze   snehulienka je o jablkach. Je   to o dospievani, priatelstve a   drogy su len taky ten podmaz,   na ktorom ulietaju...
veronika24
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.10.2007
tenhle film rozhodne neni pro   fajnove osoby ja sama sem se   na to divala na nekolikrat   protoze pri scene jak leze do   zachodu sem to musela nejdrif   vypnout..film je hodne dobre   natocenej muka hlavniho hrdiny   sem prozivala spolu s nim   ..VRELE DOPORUCUJU VSEM
Le_Chuck
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Ten začiatok si púšťam   stále dokolečka dokola. Ja   mám proste slabosť pre   tvrdú škótsku angličtinu a   poriadných psychoušov. A   tými Begbie (Robert Carlyle)   a Spud (Ewan Bremner)   bezpochyby sú. Škoda že   Danny Boyle sa svojou   neskoršou tvorbou k tomuto   závisláckemu opusu ani   zďaleka nepribližil. A kto   by povedal, že s toho   hlavného chcípaka bude raz   veľký Obi-Wan :) A ... drogy   brať nebudem.
Clockwork
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2007
Tenhle film mě oslovil nejen   svou originalitou ale i   zpracováním a hereckým   obsazením.Hlavně skvělí   Ewan McGregor který svou roli   zahrál opravdu precizně.   Ukázal že život v Anglii a   jejich příměstských   částech není žádné   peříčko a člověk musí   bojovat o to aby v téhle   jungli přežil.
Niky.Souky
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Úžasný. Lidi, co maj rádi   filmy s drogovou tématikou,   tak si tady najdou svoje. Ale   nedivím se, že film je tak   dobrej, protože je to podle   knížky, kde spisovatel umí   psát a popisovat děje,   události a má dobrý   dialogy. Ewan McGregor, k   sežrání, líbil se mi v   jednom rozhovoru, že musí v   každém filmu ukázat svoje   nádherné pozadí, tak v   tomhle filmu ho určitě   uvidíte. Dokonce bych řekla,   inteligetní drogový film.   Začnu nový život, koupím   si ledničku:-D A soundtrack   stojí za to si poslechnout!
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Perfektní snímek, který i   když ukazuje, že jsou drogy   celkem fajn, určitě vás   odradí od toho si s nimi   někdy začít. Je sice   pravda, že tempo filmu po   první půlce mírně upadá   avšak ani trochu nenudí.   Hlavně díky skvělému (ve   své době neznámemu) Ewanu   McGregorovy.
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.5.2006
Je to sice už otřepaná   fráze, ale tento film je   opravdu mazec, a zaslouží   si, aby tak zkultovněl...
Neuvěřitelně   vístižně a realisticky   popisuje život   "diletantama okupovanýho   skotska"....
Záchod, dítě, koberec   jsou nezapomenutelný scény o   kterých lidi pořád   výpráví a ještě dlouho   budou, tomuhle snímku se   žádnej jinej film o fetu   ještě dlouho nevyrovná....
Esset
Hodnocení:
Přidáno: 27.3.2006
Tento film doporučuji všem,   kteří chtějí opravdu   poznat co dokáží udělat   drogy s charakterem lidí. Je   to jeden z mála filmů, kde   je vše vidět tak jak to   skutečně je. Bez zbytečné   nadsázky či zlehčování.
sussy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.7.2005
Dnes už kultovní film   popisující denní život   jedné bandy feťáků. Musí   krást, podvádět a dokonce   si i navzájem lhát jen aby   měli prachy na jednu dávku   heroinu, bez které nemůžou   jinak žít. Skvělá hudba,   výborní herci, nedokážu   tomuto filmu nic vytknout.
paxo44
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.6.2005
NAozaj vynikaúci film, kde si   zaslúži obdiv najmä Ewan   McGregor. Ale čakal som   naozaj trochu viac od toľko   omielaného kultového filmu.
fifoml
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.2.2005
To se povedlo
Tenhle film je fakt supr. Tedy   pokud chcete videt partii   kamosu zavislich na drogach   vseho druhu od heroinu az po   mlateni lidi. Muzu vrele   odporucit kazdymu kto neco   zazil s drogam, a nebo nekomu   kto s nima nikdy nechce nic   mit. :-)))
charlie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.1.2005
Všude jsem slyšela, že   Trainspotting je nejlepší   film téhle doby, odraz mladé   generace v drogách a   podobně. Strašně jsem se na   něj těšila a výsledek:   Líbil se mi hodně moc, ale   čekala jsem totální bombu,   která mě shodí ze židle.   Ono je to hodně dobré, ale   nedosáhlo to mých   nadměrných představ. I tak   se stal jedním z mých   nejoblíbenějších filmů.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih51446minih51446Monte Cristo (2003) [TV divadelní představení] 
n
minih137530minih137530Labyrint (2015) [TV seriál] 
Labyrint n
minih20958minih20958Rocky Horror Picture Show (1975) 
The Rocky Horror Picture Show n
minih8494minih8494Hordubalové (1937) 
Hordubalové n
minih52167minih52167Jana Eyrová (1943) 
Jane Eyre n
minih22404minih22404Závrať (1958) 
Vertigo n
minih33365minih33365Lovec (1980) 
The Hunter n
minih25931minih25931Deň, ktorý neumrie (1974) 
Deň, ktorý neumrie n
minih8562minih8562Hořký měsíc (1992) 
Bitter Moon n
minih47300minih47300Mamma Mia! (2008) 
Mamma Mia! n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10