Touha (1958)

Touha
74.5 %
 
 
    Žánr: povídkový
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1958        
    Délka: 91 min.
„O čtyřech etapách lidského života.“
O chlapci, který hledal konec světa
Je jaro a malý Joska s kamarády hledá konec světa. Zvídavě pozoruje zázraky přírody a čeká, až tatínek přiveze maminku s čerstvě narozenou sestřičkou. I když si sestřičku představoval ve svém snu jinak, přivítá maminku kyticí petrklíčů.

Lidé na zemi a hvězdy na nebi
V horkém létě se mladičká Lenka seznámí s třicetiletým Janem. Jan má za sebou již zklamání, ale Lenka věří, že jí život dá všechno, co si přeje.

Anděla
Stárnoucí Anděla pracuje v hospodářství sama. Jen o žních jí každý rok pomáhá Michal, který ji má rád a chce se s ní oženit. Anděla ho vytrvale odmítá. Po žních musí nemocná Anděla do nemocnice. Na podzim se zesláblá vrátí domů, ale svůj postoj k Michalovi a zemědělskému družstvu nezmění. Bude se dál dřít sama.

Maminka
Šedesátiletá učitelka Hynková žije sama v rodinné vilce. Dospělí synové mají své vlastní životy a matku navštěvují jen občas. Maminka onemocní a zemře. Po pohřbu procházejí synové zimní zahradou a vzpomínají na mládí. 
NFA

režie:
Vojtěch Jasný
 
 
hraje:
Václav Babka (1. O chlapci, který hledal konec světa - tatínek), Jana Brejchová (2. Lidé na zemi a hvězdy na nebi - Lenka), Jiří Vala (2. Lidé na zemi a hvězdy na nebi - geometr Jan), František Vnouček (2. Lidé na zemi a hvězdy na nebi - otec), Otto Šimánek (2. Lidé na zemi a hvězdy na nebi - švagr), Věra Tichánková (3. Anděla - Anděla), Václav Lohniský (3. Anděla - Michal), Zdeněk Kutil (3. Anděla - Pavelka), Vladimír Menšík (3. Anděla - kombajnista), Ilja Racek (4. Maminka - František Hynek, Mariin syn), Eva Blažková (Tonča), Vlastimil Brodský (švec Novosad; Andělin švagr), Věra Bublíková (maminka), Anton Gýmerský (role neurčena), Blažena Holišová (Jana Hynková), Marie Kyselková (sestřička), Jan Skopeček (role neurčena), Zdeněk Řehoř (farář), Vladimír Brabec (pracovník okresního úřadu), Jiří Pick (ing. Václav Hynek), Anna Melíšková (učitelka Marie Hynková), Jan Jakeš (1. O chlapci, který hledal konec světa - Joska), František Mušálek (3. Anděla - otec), Milada Davidová (Mařenka, dcera řídícího učitele)
 
 
námět:
Vojtěch Jasný
 
 
scénář:
Vojtěch Jasný (i technický), Vladimír Valenta
 
 
kamera:
Jaroslav Kučera
 
 
hudba:
Svatopluk Havelka
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Jaroslav Holub, Libuše Hozová
 
 
střih:
Jan Chaloupek, Marie Tillerová
 
 
zvuk:
Roman Hloch
 
 
výtvarník:
Josef Calta
 
 
masky:
Ladislav Bacílek
 
 
dramaturgie:
Václav Nývlt
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Kateřina Tomková
 
 
asistent režie:
Věra Plívová-Šimková, Marie Kaplanová
 
 
asistent kamery:
Ivan Wurm, Bohumil Paris
 
 
pomocná režie:
Václav Vorlíček, Jiří Hanibal
 
 
asistent vedoucího výroby:
Olga Lisková
 
 
asistent architekta:
Jan Oliva
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Bečka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.