Tom Jones (1963)

Tom Jones
72.4 %
 
 
    Žánr: dobrodružný / komedie / romantický / adaptace
    Země: Velká Británie
    Délka: 131 min.
„Užíval si života, žádná radost mu nebyla cizí, uměl se smát i vysmívat a ženy ho milovaly. Takový byl Tom Jones, britský mládenec z 18. století s tváří Alberta Fineneyho, který nakonec dosáhl na čtyři Oscary.“
Tato zlomyslně vtipná klasika, která získala čtyři Ceny Akademie* včetně nejlepšího filmu a představila “skvělé herecké obsazení” (Boxoffice) v čele s Albertem Finneyem a Susannah York, nominovanými na Oscara**, bývá oceňována jako “nejlepší komedie všech dob” (Newsweek)!
Nikdo nikdy nežil tak volně a bezstarostně jako Tom Jones. Toma opustili při narození, byl vychován bohatým šlechticem a nyní dovádí v anglické společnosti: vede bujarý život, plný rvaček a postelových aférek... dokud jeho frivolní chování nezpůsobí, že přijde o rodinu, domov i jedinou ženu, kterou kdy skutečně miloval. Někteří muži se ale nikdy nepoučí a Tomovy eskapády ho brzy přivedou do společnosti bezohledných darebáků, budoárů dalších žen... a nakonec do vězení. Zachrání Toma jeho šarm, anebo bude šibenice jeho posledním dobrodružstvím?
* 1963: Film, režie, hudba, adaptovaný scénář
** Finney: nejlepší herec – Tom Jones (1963), Vražda v Orient expresu (1974), Garderobiér (1983), Pod sopkou (1984); York: nejlepší herečka ve vedlejší roli – Koně se také střílejí (1969)
Distributor DVD

režie:
Tony Richardson
 
 
hraje:
Albert Finney (Tom Jones), Susannah York (Sophie Westernová), Hugh Griffith (Western), Edith Evans (slečna Westernová), Joan Greenwood (lady Bellastonová), David Tomlinson (Lord Fellamar), Peter Bull (Thwackum), David Warner (Blifil), Diane Cilent (Molly Seagrimová), George Devine (Allworthy), Joyce Redman (paní Watersová / Jenny Jonesová), George A. Cooper (Fitzpatrick)
 
 
námět:
Henry Fielding (román)
 
 
scénář:
John Osborne
 
 
kamera:
Walter Lassally
 
 
hudba:
John Addison
 
 
výprava-architekt:
Ralph W. Brinton
 
 
kostýmy:
John McCorry
 
 
střih:
Antony Gibbs
 
 
zvuk:
Don Challis, Peter Handford
 
 
asistent režie:
Gerry O'Hara
 
 
výkonný producent:
Michael Balcon
 
 
producent:
Tony Richardson
 
 
casting:
John Merrick
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.