Todo Modo (1976)

Todo Modo
64 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Itálie
    Délka: 130 min.
Elio Petri předkládá alegorický příběh anonymního prezidenta, který přijíždí do katolického centra na setkání nejvlivnějších představitelů politického, ekonomického a náboženského života. Mezi postavami se tak rozehrává sled absurdních situací a vyhrocených postojů, které doprovázejí záhadné události.
Název snímku Todo modo režiséra Elia Petriho vychází z citátu „Todo modo para buscar la voluntad divina." („Všechny způsoby, jak nalézt vůli boží."), jehož autorem je španělský duchovní otec a jeden z největších křesťanských mystiků Ignác z Loyoly (1491-1556). Tento odkaz se váže k náboženskému a metaforickému kontextu Petriho alegorického příběhu o anonymním prezidentovi, který přijíždí do Říma na setkání nejvýznamnějších představitelů politického, ekonomického i náboženského života. Od počátku je zřejmé, že největší vliv na všechny přítomné budou mít představitelé katolické církve. Jejich setkání je však provázeno tajemnými událostmi, sebevraždy a vraždy nevyjímaje...
Jakkoliv se Elio Petri i ve filmu Todo modo, který byl natočen podle stejnojmenného románu Leonarda Sciascii (1974), okrajově dotýká tematiky zločinu, definitivně se tímto snímkem odklání od kriminálního žánru a celý příběh zasazuje do alegorického rámce. Jestliže ve filmu Podivné vyšetřování (1969) režisér ještě dodržoval realistickou linii příběhu, který se odehrával na zcela autentických místech, v případě dramatu Todo modo prezentuje prostředí Říma jako apokalyptickou vizi italské společnosti. Záměrně přitom rozbíjí tradiční vyprávěcí strukturu i vizuální styl svého filmu podobným způsobem jako ve svém starším, skoro až „avantgardně" koncipovaném thrilleru Un tranquillo posto di campagna (Tiché místo na venkově, 1968).
„Snímek Todo modo byl distribuován v období vrcholící volební kampaně," vzpomíná režisér na problémy spojené s uvedením svého snímku do kin. „Distribuční společnost proto velmi váhala, zda má, anebo nemá film uvést, neboť se obávala, že by mohl způsobit velký skandál. Byla to tehdy celkově dost podivná situace - například komunisté mi v soukromí říkali, že se jim film líbí, na veřejnosti ho však napadali."

Jan Švábenický
LFŠ 2015

režie:
Elio Petri
 
 
hraje:
Gian Maria Volontè (M.), Marcello Mastroianni (Don Gaetano), Mariangela Melato (Giacinta, manželka “M”), Ciccio Ingrassia (Votrano), Franco Citti (šofér), Tino Scotti (kuchař), Renato Salvatori (doktor Scalambri), Michel Piccoli (Lui), Giulio Donnini (Bastante), Cesare Gelli (zástupce kvestora), Piero Mazzinghi (Caprarozza), Giancarlo Badessi (Ventre), Guerrino Crivello (televizní hlasatel), Renato Malavasi (Michelozzi), Piero Nuti (Schiavò), Marcello Di Falco (Saccà), Luigi Zerbinati (Caudo), Adriano Amidei Migliano (Capra-Profiri), Mario Bartoli (prvorozený Lombo), Nino Costa (kněz), Aldo Farina (Restrero), Giuseppe Leone (Martellini), Riccardo Mangano (kardinál Beccarisi), Lino Murolo (Mozio), Loris Pereira Lopez (Lombo starší), Riccardo Satta (Lomazzo), Luigi Uzzo (Aldo Lombo)
 
 
scénář:
Leonardo Sciascia
 
 
kamera:
Luigi Kuveiller
 
 
hudba:
Ennio Morricone
 
 
výprava-architekt:
Dante Ferretti
 
 
kostýmy:
Franco Carretti
 
 
střih:
Ruggero Mastroianni
 
 
vedoucí produkce:
Stefano Pegoraro
 
 
masky:
Giusy Bovino (účesy)
 
 
asistent režie:
Umberto Angelucci
 
 
asistent kamery:
Antonio Tonti
 
 
výprava:
Osvaldo Desideri
 
 
producent:
Daniele Senatore
 
 
asistent střihu:
Ivana Boggian
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.