Titus (1999)

Titus
71.9 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Itálie / Velká Británie / Spojené státy americké
    Délka: 162 min.
Snímek Titus Julie Taymorové je sice nezvykle radikální adaptací, ale zároveň jde o film, který se ve vší své radikalitě vždy důsledně opírá o klíčová témata předlohy. Těží z její přirozené teatrality a kromě toho je nedělitelně spjatý s Římem, v pojetí režisérky změtí impozantních architektonických skvostů a pomníků odpudivé fašistické estetiky.
Taymorová nechá uprostřed Kolosea rozehrát původní drama se všemi jeho logickými i textovými lapsy, pohybuje se mezi divadlem a filmem, tragédií a krutou groteskou a mění klasickou alžbětinskou tragédii pomsty s potoky krve v avantgardní podobenství o zlu v člověku, lásce rodičů k dětem a o absenci lásky ve světě, v němž i velcí hrdinové dělají chyby a musejí za ně krutě zaplatit a kde každý prahne po moci, aniž by věděl, co skutečně znamená být mocným. Experimentální hudební složka Elliota Goldenthala kombinuje klasický orchestr s elektronickými party, swingovými šlágry a sborovými party odkazujícími ke středověké tradici. Odvážná stylizace plná politických, kulturních i náboženských asociací vrcholí závěrečnou sekvencí, v níž Shakespeare zlikviduje prakticky všechny důležité postavy s vynalézavostí, kterou se mu už, při vší snaze, nikdy nepodařilo překonat. Účinek na alžbětinského diváka musel být drtivý, ale Taymorová jej ještě umocňuje. Menu na závěrečné příšerné hostině totiž servíruje šílený Titus v podání Anthonyho Hopkinse, jehož úsměvu Hannibala Lectera si nelze nevšimnout.
Herecké výkony všech herců jsou bez výjimky strhující, Shakespearův verš zní z jejich úst plynule a přitom majestátně, ať už jde o klasické shakespearovské herce (Hopkins), nebo herce americké (Langeová, Lennix). Především pro Harryho Lennixe je Aaron bezpochyby nejvýraznější filmovou rolí jeho dlouholeté kariéry.
Lze tedy s nadsázkou říci, že pokud rozliční znalci Shakespeara po staletí marně hledali vTitu Andronicovi něco více než odvážný debut napsaný přesně v duchu soudobých diváckých trendů, stačilo, aby na něj nahlédli postmoderníma očima jako Julie Taymorová.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Julie Taymor
 
 
hraje:
Anthony Hopkins (Titus Andronicus), Jessica Lange (Tamora), Alan Cumming (Saturninus), Harry Lennix (Aaron), Jonathan Rhys Meyers (Chiron), Angus Macfadyen (Lucius), Laura Fraser (Lavinia), Osheen Jones (mladý Titus), Dario D´Ambrosi (klaun), Raz Degan (Alarbus), Matthew Rhys (Demetrius), Kenny Doughty (Quintus), Blake Ritson (Mutius), Colin Wells (Martius), Ettore Geri (kněz), Constantine Gregory (Aemelius), James Frain (Bassianus), Colm Feore (Marcus Andronicus), Geraldine McEwan (chůva), Tresy Taddei (malá dívka), Hermann Weisskopf (voják)
 
 
námět:
William Shakespeare (tragédie "Titus Andronicus" (1594))
 
 
scénář:
Julie Taymor
 
 
kamera:
Luciano Tovoli
 
 
hudba:
Elliot Goldenthal
 
 
kostýmy:
Milena Canonero
 
 
střih:
Françoise Bonnot
 
 
produkce:
Conchita Airoldi, Jody Patton, Julie Taymor
 
 
zvláštní efekty:
Claudio Quaglietti
 
 
koproducent:
Adam Leipzig, Michiyo Yoshizaki
 
 
vizuální efekty:
Andrea Adams
 
 
masky:
Vincenzo Mastrantonio
 
 
spolupráce:
Robert Elhai (orchestrace)
 
 
výprava:
Dante Ferretti
 
 
výkonný producent:
Paul G. Allen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.