Duben
ohodnotit

Titanic

Další název:
Titanik, Titanic 3D
Rok:
1997
Délka:
194 minut
Premiéra v ČR:
5.2.1998
„Nejstrašnější námořní katastrofa a nejkrásnější filmová love story.“
Popis / Obsah / Info k filmu Titanic
Příběh nejen o lásce na nejznámější lodi světa. Byl obrovský a luxusní, a lidé o něm pyšně říkali že je nepotopitelný.
Na své první plavbě veze Titanic na své palubě chudého Jacka a bohatou Rose. On vyhrál lístek v pokeru, ona má jedno z nejluxusnějších apartmá, přesto spolu prožijí nejkrásnější chvíle svého života a slíbi si že se nikdy nerozejdou. Zvrat přichází oné osudné noci,kdy Titanic naráží do ledovce a ten ho nemilosrdně posílá ke dnu. Kolik zbývá zamilovaným Jackovi a Rose času?
Hodina, dvě snad i o trochu víc?


Autor: scorpiontom

Popis / Obsah / Info k filmu Titanic
"Loď snů - Titanic", luxusní hotel na vodě s ohromnou kapacitou, vyplul do vod Atlantiku v dubnu roku 1912, aby přinesl smrt 1500 lidem, kteří bezmezně věřili v jeho bezpečnost. Napínavé vypravování začíná u vraku legendární lodi, kde najsou potápěči obrázek krásné dívky. Je zrestaurován a reportáž o celé akci je odvysílána televizí. Přihlásí se stará žena, která je tou dívkou na obrázku. Veliký příběh o vášnivé lásce mezi sedmnáctiletou Rose (Kate winslet), která má na lodi i svého snoubence a Jackem (Leonardo DiCaprio), z hlediska společenského postavení pro ni naprosto nepřijatelným mladíkem a nenadálé srážce lodi s ledovcem, může začít...

Tragická plavba Titanicu a příběh lidí, kteří se na lodi plavili, zpracoval režisér Cameron se svým týmem jako skutečnou filmovou událost. Obrovské téma, které vzrušuje lidi více než osmdesát let, jim umožnilo fantasticky uplatnit několik žánrů: je tu velký milostný příběh, napínavé drama, dobrodružství, katastrofa. Cameron se připravoval na celý filmový projekt velmi pečlivě 5 let a výsledek stojí za to. Úžasnému zážitku z filmu napomohlo i špičkové herecké obsazení: Leonardo DiCaprio (např. Romeo a Julie, Marvinův pokoj), Kate Winslet, která byla nominována na Oscara za nejlepší vedlejší ženskou roli ve filmu Rozum a cit, dále hrají Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Titanic
Byl obrovský a luxusní. Lidé o něm ve své pýše říkali, že je nepotopitelný. Když Titanic vyplouval na svou první plavbu, byli na jeho palubě také chudý Jack a bohatá Rose. On vyhrál lístek v pokeru, ona měla pronajato jedno z nejluxusnějších apartmá. Prožili spolu nejkrásnější chvíle života a slíbili si, že už se nikdy nerozejdou – až do oné osudné noci, kdy pýcha lidstva narazila v Severním moři do ledovce, který Titanic neúprosně poslal ke dnu. Krásná romance se změnila v děsivý a tragický boj o záchranu. Kolik času jim zbývá? Hodina, možná dvě…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Titanic
Byl obrovský a luxusní. Lidé o něm ve své pýše říkali, že je nepotopitelný. Když vyplouval Titanic na svou první plavbu, byli na jeho palubě také chudý Jack a bohatá Rose. On vyhrál lístek v pokeru, ona měla pronajato jedno z nejluxusnějších apartmá. Prožili spolu nejkrásnější chvíle života a slíbili si, že už se nikdy nerozejdou – až do oné osudné noci, kdy pýcha lidstva narazila v Severním Atlantském oceánu do ledovce, který Titanic neúprosně poslal ke dnu. Krásná romance se změnila ve zběsilý a tragický boj o záchranu.

Už tomu letos bude sto let, kdy z přístavu Southampton 10. dubna 1912 vyplula legendární „nepotopitelná loď“ Titanic. Při této příležitosti se režisér James Cameron rozhodl znovu uvést do kin velkofilm Titanic, ale tentokrát v novém kabátu. Film Titanic získal v roce 1997 dohromady 11 Oscarů, včetně toho za nejlepší film. Nyní mají diváci jedinečnou příležitost prožít plavbu legendárního Titanicu – „Lodi snů“ a drama, které se odehrálo na palubě při jeho potápění na vlastní kůži v jedinečném 3D.

Převedení Titanicu do třetího rozměru trvalo více než rok a sám James Cameron, známý perfekcionalista, na něj osobně políčko po políčku dohlížel. Konverze do 3D je tak dokonalá, že divák v řadě scén těžko uvěří, že film nebyl v třetím rozměru již původně natočen, což rozhodně slibuje neobyčejnou podívanou. Pojďte si zopakovat neopakovatelný zážitek na palubě Titanicu ve 3D.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Titanic
Nejstrašnější námořní katastrofa a nejkrásnější filmová love story. Výpravná smršť emocí v režii Jamese Camerona s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou.

Duben 1912, přístav Southampton, Anglie. V pravé poledne odrazí od mola ke své první plavbě do New Yorku luxusní zaoceánský parník Titanic - pyšné dílo lidské inteligence a zručnosti. Mezi cestujícími jsou nejbohatší muži Ameriky, britští aristokrati, nudní představitelé středního stavu a stovky chudáků, kteří cestují třetí třídou za nadějí. Doufají, že v Novém světě najdou lepší, důstojný život.

Rose DeWitt Bukaterové je sedmnáct let a i když jméno její rodiny patří ve filadelfské společnosti k nejzvučnějším, finanční situace ovdovělé matky nutí Rose k sňatku s arogantním milionářem Hockleyem (Billy Zane). Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) je na rozdíl od Kate dokonale svobodný. Žije ze dne na den, na živobytí si vydělává kreslířským talentem a v Evropě byl na delší umělecké "stáži". Návrat do Spojených států mu umožnil poker. Jack vyhrál lístek třetí třídy doslova pět minut před hodinou dvanáctou a na loď naskočil jako poslední ze všech 1316 cestujících.

Osudy Jacka a Kate se neodvolatelně propletly ten večer, kdy se Kate pokusila vzít si život. V zoufalství nad pokrytectvím "lepší společnosti" a s děsivou představou vyhlídky na život po boku arogantního snoubence vyběhla z luxusní jídelny první třídy, přelezla na zádi zábradlí a se slzami v očích prosila oceán, aby jí dal sílu skočit.

"Slečno, nedělejte to. Nebo budu muset skočit za vámi," řekl klidným hlasem sympatický mladík, který se nenadále vynořil ze tmy. Když Kate neposlechla, sundal si Jack boty i kabát. "Je to snad blázen," myslela si Kate a už se vůbec nechtěla zabít.

"Jo, bude to blázen," řekl si Jack a zamiloval se. V tu chvíli oba tušili, že stojí na prahu své životní lásky. Lásky romantické, nesmírně intenzivní, ale o to kratší. Ocelový gigant se minutu po minutě blíží k místu, na kterém bude lidská víra v technický pokrok rozdrcena stonásobně silnější silou přírody. Schůzka s osudem se blíží.

Ani ta největší láska nedokáže zahnat krutou, nelítostně lhostejnou smrt...

Titanic je strhující film. S maximálním využitím nových technologií navazuje na ty nejlepší tradice klasického filmového vyprávění á la Hollywood. Pro svou komplexnost se vzpírá jednoznačnému žánrovému označení. Při jeho sledování se divák zcela odevzdává do rukou režiséra a směje se a pláče tak, jak pán kouzel píská. Scénář je do detailu propracovaný, plný chytře ukrytých pavlovovských zvonečků. Speciální efekty jsou omračující. Zkrátka řemeslná dokonalost sama. Co jí vdechuje život?

Skvělé herecké výkony Leonarda DiCapria a hlavně dvaadvacetileté Kate Wisletové (Rozum a cit). Její hraní, to nejsou tři čtyři polohy, se kterými vystačí většina hollywoodských hvězd. Winsletová nepředstírá, ale je - chladnou přezíravou kráskou z vyšších kruhů, kamarádskou obdivovatelkou umění, rozpustilým rošťákem, dovádějícím na mejdanu ve 3. třídě, i smyslnou krasavicí. Při decentně nasnímané, ale zato skutečně zahrané milostné scéně vás zabolí u srdce. Cítíte jejich lásku. A víte, že loď se za chvilku potopí.

Rozumějte, od dětství mě u filmů o katastrofách vždycky hrozně štvala první polovina. V ní tvůrci více či méně obratně nahlížejí do životů budoucích obětí rozběsněných živlů s křečovitým úsilím mě, jako diváka, citově zaangažovat. Ať už to bylo americké Skleněné peklo nebo ruská Posádka v ohrožení, nemohl jsem se dočkat, kdy už to konečně bouchne, chytne, narazí nebo spadne. Když se v Titanicu poprvé objevil ledovec, říkal jsem si v duchu: 'ne, ještě ne, Camerone, vždyť se ti ta love story tak krásně rozběhla'. Ale "železný Jim", jak říkají režisérovi jeho kolegové, nepovolil. Sotva Kate a Jack po prvním milování vyjdou na čerstvý vzduch a políbí se, už je tu katastrofa.

A já poprvé nechci. Snažím se silou vůle pomoci Titanicu s vyhýbáním. Vím, že kdyby se to zázrakem podařilo, přišel bych o vzrušující podívanou a bezvadné efekty. Rád je oželím, jen kdyby se Kate s Jackem šťastně dostali do New Yorku. Konečně je mi jasné, kde mě chtěli režiséři katastrofických filmů celý život mít.

Na své si při Titanicu přijdou i diváci studení čumáci, kteří se více než o lásku zajímají o speciální efekty. Ostatně i já jsem mezi ně před tímhle filmem patřil, takže jsem s potěšením kvitoval nejprve věrohodnost Titanicu a poté chápání se vymykající velkolepé aranžmá jeho agónie. Loď, zářící jako vánoční stromeček, se přídí noří do oceánu. Z její paluby jsou spouštěny přeplněné záchranné čluny. Několik stovek zoufalců se v panice snaží dostat na záď, která ční k noční obloze, poseté miliony hvězd. To vše v jediném záběru, jízdě pěkně podél celé lodi. Opožděná premiéra a téměř dvojnásobné navýšení rozpočtu oproti původnímu plánu stály zato. Divák sedí se spuštěnou čelistí a užívá si. Jestliže jsou "exteriérové" trikové záběry naprosto přesvědčivé v pětadevadesáti procentech, pak interiéry zaplavované stoupající vodou jsou naprosto dokonalé. Cameron ale není jen velký realizátor. Velkolepost, technickou dokonalost a silné emoce odlehčuje chytrým dodržováním rytmu a dokonce ani ve stísněné atmosféře zaplavovaného podpalubí neváhá použít humor. Nechá diváka nabrat dech a o to drastičtěji ho znovu chytí pod krkem.

No dobrá. Stejně jako Titanic nebyl nepotopitelný, i Titanic není pochopitelně úplně dokonalý. Ani skvělí herci nedokáží jednou či dvakrát zamaskovat značně chatrnou motivaci konání svých postav. Současný rámec, do kterého je zasazen historický příběh, zdaleka neodpovídá všestranné velkoleposti hlavní části filmu. Cameron přizpůsobil historická fakta svým záměrům a s úspěchem divákům sugeruje, že námořníci drželi ženy a děti z třetí třídy zamčené v podpalubí. Co dál? Jo, a taky v jednom celkovém záběru z ptačí perspektivy, kdy Titanic proplouvá přes celé plátno, vychází z komínů trochu nerealistický kouř...

Titanik je velkolepý, zábavný a dojemný. Je krásný. V diváckém slova smyslu nejlepší film za posledních pár let. Užijte si ho!

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Titanic (1943)

 Titanic (1943)
Titanic n
 
Žánr: akční / drama / historický
Země: Německo - předválečné
Režie: Herbert Selpin, Werner Klingler

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

153 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:40

157 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10