Tichý Američan v Praze (1977)

Tichý Američan v Praze
56.1 %
 
 
    Žánr: drama / krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1/1978        
    Délka: 93 min.
POZOR SPOILER

Základem příběhu jsou skutečné události z let 1946-1948.

Jistý doktor má dopis od Francouzů. V jejich táboře válečných zajatců je prý nějaký von Aachen, který zná úkryt archivu nacistických dokumentů ve Štěchovicích u Prahy. Tento dopis předává doktor plukovníkovi Charlesi Bartonovi.

Voják Jiřík Háček po letech navštíví svou lásku Milenu. Právě ona předává doktorovi pas a peníze. Americká armáda se dobývá do podzemí a vytahuje odtamtud spousty beden. Je to onen archiv. Za Bartnem přichází major Brauer. Česká bezpečnost začne Bartonovi říkat „tichý Američan“. Prý řve, jen když se setká s manželkou. Nově jmenovaný vedoucí vyšetřovací skupiny kapitán Prokop chce, aby sem za ním přijela. Barton se to dozví, a proto propouští Milenu, která mu dělala sekretářku a „zaměstná“ ji jako novinářku. Prokop žádá Jirku o pomoc, aby se přes Milenu dostal k Bartonovi, ale ten pomoc odmítá. Milena se setká se svým spolubojovníkem Pavlem Králem, kterému se nelíbí její minulost, a to nejen její vztahy s Němci, ale i s Američany. Ona již předtím dostala od Bartona omamné cigarety a jednu z nich Pavlovi nabídne. Když po ní „usne“, sebere kompromitující fotografie a mizí. Barton sám nabízí Jirkovi práci a ten podepisuje. Dostává peníze ihned na ruku. Druhý den je článek v novinách, že Král byl zastřelen na hranici, a že to byl špion. To Milenu rozhodí, protože zabíjení nechtěla. Navštíví Bartona, který jí navíc ukáže velmi choulostivé fotky z minulosti. Jirka je pak pozván do míst svého mládí, kde dávají dohromady střípky týkající se Mileny a celé minulosti odbojářské skupiny. A ne jen podle přívěsku kotvy, Jirka seznává, co je Milena zač a odstěhuje se od ní. Ovšem na příkaz shora se k ní vrací. Ona pak pokračuje ve své „práci“ a chrní, s kým ji napadne. Jirka je Bartonem „odzkoušen“ a jako zatčen StB. Testem projde na výbornou. Československá bezpečnost však neustále pracuje. Už toho vědí hodně. A protivník už už chystá převrat, nebo prchá. Milena už je z toho skoro venku, ale přece jen se ještě setká s plukovníkem. Dostane od něj letenky a vyúčtování. Spěchá domů, aby se radovala spolu s Jirkou, ale ten už má její fotografie…  Autor: Pitryx

režie:
Josef Mach, Štěpán Skalský
 
 
hraje:
Barbara Brylska (sekretářka Milena Singrová), Josef Langmiler (americký kulturní atašé plukovník Charles Barton), Miroslav Zounar (rotmistr PhDr. Jiří Háček), Miroslav Moravec (velitel kontrašpionážní skupiny ministerstva vnitra kapitán Prokop), Vladimír Ráž (velitel oblastní Bezpečnosti major Brauer), Radovan Lukavský (Prokopův nadřízený), František Němec (Pavel Král), Svatopluk Beneš (plukovník Jaroslav Tampír), Jiří Holý (Laube), Alois Švehlík (Hunter), Bořivoj Navrátil (americký kapitán Richards), Jiří Štěpnička (americký voják Urquard), Tomáš Sedláček (americký voják Fulton), Wilhelm Koch-Hooge (německý důstojník), Viktor Maurer (Dr. Pichlík, zaměstnanec ministerstva vnitra), Hana Talpová (Ann Bartonová), Vladimír Ptáček (Kočvara), Vilém Besser (vyšetřovatel), Oldřich Velen (důstojník MNO), Petr Skarke (brýlatý muž, Prokopův spolupracovník), Jiří Lír (novinář z Rudého práva), Josef Střecha (novinář ze Svobodného Slova), Vladimír Pospíšil (inženýr), Miroslav Částek (vedoucí americké skupiny), Vladimír Bičík (agent vydávající se za vyšetřovatele), Vladimír Navrátil (fotograf za zrcadlem), Karel Engel (muž-mlátička), Zdeněk Srstka (muž-mlátička), Jaroslav Wagner (strážný), Jindra Kvardová (hospodyně u Bartona), Jana Robenková (Tampírová), Daniela Krajná (Milena), Miroslav Krejča (stenograf), Gustav Jankovský (muž-mlátička), Karel Sekera (Kobylka)
 
 
námět:
Miroslav Hladký (motivy knihy Dirigent zákulisí)
 
 
scénář:
Josef Mach (+ technický), Štěpán Skalský (+ technický), Čestmír Mlíkovský
 
 
kamera:
Josef Vaniš
 
 
hudba:
Karel Svoboda
 
 
výprava-architekt:
Milan Nejedlý
 
 
kostýmy:
Zuzana Máchová, Eva Hlušáková
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Milan R. Novotný
 
 
vedoucí produkce:
Jan Šuster
 
 
mluví:
Libuše Švormová (sekretářka Milena Singrová (za Barbaru Brylskou))
 
 
II. kamera:
Václav Helliman
 
 
II. režie:
Lada Vacková
 
 
masky:
Vladimír Petřina, Alena Šedová (asistent maskéra), Valerie Černá
 
 
dramaturgie:
Zdeněk L. Dufek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Bouček, Rudolf Mos
 
 
asistent režie:
Jiří Koníček
 
 
asistent kamery:
Bohumil Vodička
 
 
odborný poradce:
František Kruml, M. Čáda
 
 
fotograf:
Jiří Kučera
 
 
trikové snímky:
Jiří Rumler
 
 
asistent architekta:
Josef Kraus (II. architekt)
 
 
výprava:
Karel Kracík, Miloš Sršeň, Jiří Bžoch, Jiří Žůček
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
asistent produkce:
Miloslav Doležal
 
 
skript:
Lilian Havlíčková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.