Duben
ohodnotit

Tichý Američan

The Quiet American

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
12.6.2003
„Dva muži uprostřed války o svobodu jedné země a vlastnictví jedné ženy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tichý Američan
Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podlehá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se morálně či citově angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu, který není v boji za svou samostatnost jednotný. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, ke krásné osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje na první pohled slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi?

Film natočil americký režisér australského původu Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tichý Američan
Saigon, 1952. Reportér deníku London Times, Thomas Fowler, podlehl sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Úzkostlivě si udržuje neutralitu a odmítá se morálně či citově angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu, který není v boji za svou samostatnost jednotný. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu však získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevření násilí, jež ve svém výsledku povede k rozdělení země, stárnoucí muž se zoufale upíná na „poslední lásku svého života“ – krásnou vietnamskou tanečnici Phuong. Obavy, že ji ztratí, se zhmotní do osoby idealistického mladého Američana Aldena Pylea, který přijíždí do města v rámci pomoci USA zbídačené zemi. Zakládá tu polní nemocnici a ve své horlivosti se stále úžeji a osudověji zaplétá do smrtelně nebezpečného světa politických intrik – i do lásky k milence muže, který se stal jeho přítelem.
Navzdory letité morální okoralosti začíná Fowler v blízkosti naivního, citlivého mladíka ztrácet cynický nadhled. Země zmítaná násilnostmi je místem, kde dva muži a jedna žena svádějí krutý, bolestný a marný zápas o křehkou, zranitelnou duši lásky. Zároveň se stávají zděšenými svědky i obětmi událostí, které stály u počátků násilného prosazování amerických zájmů v Jižní Asii trvajícího dodnes.
„Žulové bombardování osudu a schopnost či neschopnost, síla či slabost lidské duše tomuto celoživotnímu útoku odolávat je klíčovým tématem tvorby Grahama Greenea.“ (František Frohlich)
Adaptace klasického románu Grahama Greenea (poprvé vyšel v roce 1958) je milostným dramatem situovaným do exotického prostředí poválečného Saigonu. Nabízí portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, ale zároveň i fascinující, hlubokou úvahu o odvaze čelit morálním a citovým otřesům ve věčné válce našeho svědomí s vnitřním i vnějším ohrožením. Americký režisér australského původu Philip Noyce a představitel hlavní role Michael Caine získali řadu ocenění, mj. také Cenu Kruhu londýnských kritiků či Cenu kruhu sanfranciských kritiků. Caine byl oceněn nominací na Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA. Pro jeho hereckého kolegu Brendana Frasera se titulní part stal zkouškou jeho herecké dospělosti.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Tichý Američan
Britský spisovatel Graham Greene (1904–1991) patří mezi filmaři k oblíbeným autorům. Připomeňme například snímek Hranice lásky (FP 4/2000) podle knihy Konec dobrodružství. Román Tichý Američan, který se odehrává na počátku padesátých let ve Vietnamu, byl poprvé zfilmován tři roky po svém vydání, v roce 1958 režisérem Josephem L. Mankiewiczem. Nová verze je dílem režiséra Phillipa Noyce. Próza patří ke Greeneovým vyhraněně politickým dílům. Spisovatel zde staví proti sobě dva naprosto odlišné typy: skeptického a zkušeného anglického reportéra Thomase Fowlera a na první pohled slušného, dobře vychovaného Američana Aldena Pylea, který je však v zájmu vyšších ideálů schopen způsobit smrt nevinných. Cynický Fowler, který rozhodně neměl v úmyslu do válečného konfliktu zasahovat, se nakonec a zdánlivě proti své vůli angažovat musí, nechce-li nečinně přihlížet nesmyslnému zabíjení. Po výbuchu bomby v Saigonu, o němž ví, že je přímým důsledkem Pyleovy činnosti jako tajného agenta, se reportér s těžkým srdcem rozhodne vydat Američana na smrt. Konflikt mezi oběma muži je o to složitější, že oba milují vietnamskou dívku Phuong. – Filmařům se povedlo převést román na plátno bez citelných změn a s úctou k literární předloze. Vzniklo tak poněkud akademické, ale působivé dílo, jež je i po letech překvapivě aktuální. Michael Caine v postavě životem unaveného Fowlera vytvořil jednu ze svých nejlepších rolí, „tichý“ Američan Brendan Fraser mu zdatně sekunduje a příjemným objevem je půvabná Do Thi Hai Yenová v roli Phuong.
-kat-, Filmový přehled 2003/7

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani