Tichá radosť (1985)

Tichá radosť
66.9 %
 
 

Další název: Tichá radost

    Žánr: psychologický
    Země: Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 1.10.1986        
    Délka: 88 min.
„Hledání hodnot v životě dnešní ženy.“
POZOR, SPOILER

Mladá Soňa se probudí, zabalí si kufr a utíká. Jenže dveře jsou zamčené, a tak ji manžel přemluví k návratu.

Soňa pracuje jako zdravotní sestra - a zrovna sem jedna paní přinesla dítě. Evidentně nemocné, a snad i týrané.

Soňa bydlí s mužem a jeho matkou, ale není to dobré bydlení. Matka ji zrovna nemusí, muž se s ní moc nebaví, a když ano, tak drsně a protivně. On sám jen vysedává u rádia a loví signály. Také má dělat práci pro jednoho z lékařů, doktora Molnára. Právě s ním se Soňa jednoho večera sejde, aby se mu svěřila. Jasně, že to končí v posteli.

Soňa stále studuje a zrovna v posluchárně si ji najde její muž, od kterého chce stále odejít. Tvrdí, že se jeho matka od nich odstěhuje. Ale nakonec Soně stejně akorát vynadá, že je špína.

Ona se opět sejde s Molnárem. Odjedou spolu na chatu, kde jejich vztah pokračuje. Pak už je to ve všeobecné známosti. Soňu vyhledá paní Molnárová, která drží svého muže hodně při zemi. Ten ji poslouchá na slovo, protože ona má všude konexe a pan doktor míní v kariéře pokračovat. Soňa jí poví, že je s jejím mužem v jiném stavu. Pak je jí sděleno, že musí odejít z oddělení. Molnár jí slibuje zabezpečení v bydlení i penězích. A ona se mu pak přizná, že o svém těhotenství lhala.

Nakonec se dává dohromady - ovšem jen jako s kamarádem - s mladým klučinou, bývalým řidičem sanitky. Ten jí dokonce sežene bydlení…  Autor: Pitryx

režie:
Dušan Hanák
 
 
hraje:
Magda Vášáryová (Soňa), Jana Brejchová (dr. Galová), Jiří Bartoška (dr. Macko), Róbert Koltai (Emil), Erzsi Pásztor (Havlíková), Juraj Nvota (Vlado), Ferenc Bencze (Benko), Iveta Kožková (Macková), Jitka Asterová (Betka), Eva Holubová (Jana), Darina Abrahámová (Zdenka), Arnošt Goldflam (dr. Doboš), Eva Svobodová (stařenka), Viera Topinková (Badeková), Miroslava Součková (studentka), Katarina Kolníková (Piroška), Ladislav Gerendáš (Čermák), Jiřina Jelenská (obézní pacientka), Jaroslava Kretschmerová (Čermáková), Teodor Pasternák (Čermák ml.), Oldřich Navrátil (pacient Salay), Oľga Vronská (Malíková), Zuzana Šulajová (Katka Galová), Anna Šišková (žena v županu), Martin Havelka (číšník v kavárně), Maroš Brachna (Maroš), Simona Kočková (kamarádka), Natálie Pišútová (mladší sestřička), Eva Klestilová (veselá pacientka), Jozef Longauer (číšník ve vyhlídkové kavárně), Fedor Líška (starý lékař), František Livora (operní zpěvák)
 
 
námět:
Dušan Hanák, Ondrej Šulaj
 
 
scénář:
Dušan Hanák, Ondrej Šulaj
 
 
kamera:
Viktor Svoboda
 
 
hudba:
Svatopluk Havelka
 
 
výprava-architekt:
Oľga Maiová, Viera Dekišová
 
 
kostýmy:
Mona Hafsahl
 
 
střih:
Alfréd Benčič
 
 
zvuk:
Pavol Sásik
 
 
vedoucí produkce:
Ján Tomaškovič
 
 
dabing:
Ida Rapaičová (dr. Galová), Dušan Jamrich (dr. Macko), Stano Dančiak (Emil), Magda Paveleková (Havlíková), Viktor Blaho (Benko), Zuzana Kronerová (Betka), Dušan Tarageľ (dr. Doboš), Marián Zednikovič (Čermák), Vladimír Jedľovský (pacient Salay), Valerie Richterová (Jana), Anna Šulajová (Čermáková)
 
 
II. kamera:
Fridrich Urban
 
 
II. režie:
Michal Ruttkay
 
 
dramaturgie:
Jozef Heriban
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Milan Mader, Rudolf Fricman
 
 
asistent režie:
Peter Krcho
 
 
asistent kamery:
Ján Bronček
 
 
odborný poradce:
Mária Krislová, Pavol Malovič, Katarina Jánossyová
 
 
autor plakátu:
Dušan Kállay
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.