Duben
ohodnotit

Teroristka

Rok:
2019
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
4.4.2019
Popis / Obsah / Info k filmu Teroristka



POZOR, SPOILER

Paní Marie je bývalá učitelka, žije poklidným životem v chatové osadě a zrovna jde navštívit do sběrných surovin pana Strmělku. Pročpak asi? Marie ví, že „seděl“ a chce po něm zbraň. Ona je totiž paní Marie slušná a potírá jakékoli násilí. Jenže nedaleko je hospoda a v ní kravál až do rána. Její majitel, pan Vlastimil Mach jakoukoli debatu o ztlumení odmítá. Naopak ještě vymyslí motobiatlon.

Takže se na motorkách drandí kolem řeky - a střílí se. Už ani zde Marie nenachází klid. Stejně jako její dvě kamarádky, Lenka Fazurová, mladá slovenská matka. Ta zde má pronajatou chatku, nemocnou dcerku a kozu. Ta druhá kamarádka je nemohoucí Eva Součková, která má psa a k opatrování právě paní Marii.

Lenka nastříká jezdcům do přileb lepidlo, jenže při tom byla natočena a Mach toho ihned využívá k vydírání. To ostatní neví, že on se schází s paní starostkou Helenou.

Hluk z hospody vyřeší paní učitelka tím, že jim prostě přesekne kabel. Tím se Eva konečně může vyspat. A ta se ptá, co by se dělo, kdyby Mach nebyl - a ukáže Marii zbraň.

Myslivci Evě zastřelí fenu Růžu a Marie začíná chápat, že to dál takto nepůjde. Nu, a tím se dostáváme na začátek příběhu, kdy je Marie u Strmělky. Ten jí zbraň poskytne, Marie začne pilně trénovat. Začne i cvičit a běhat, ale trefit plechovku ne a ne.

Evě hrozí odebrání dítěte, a jako náhodou je zde Mach a slibuje, že to vyřídí.

Strmělka Marii zbraň odebírá. Hned poté se seznámí s Evou a její dcerkou. Ta je Helenou přistižena u Macha a tím na něj praskne, že za odebráním dítěte stojí on. Nu a Marie s ukradenou zbraní se zde ocitá také. Je připravena střílet, a také to udělá. Vrací se sem i Helena a střílí se tu jak na manévrech. Mezitím Strmělka kontaktuje Mariinu dceru Kristinu, lékařku a poví jí, co matka chystá.

U Macha to vypadá jako na divokém západě. To už je zde i Mariina dcera a Strmělka. Jenže Machovi se povede manévr a zbraně se zmocní…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Teroristka



Černá komedie o Marii (Iva Janžurová), učitelce v důchodu, která říká, že už si nechce připadat jako kráva a rozhodne se zrealizovat to, co nás sice občas napadne, ale hned tu myšlenku zapudíme: sežene si zbraň a namíří ji na strůjce zla (Martin Hofmann). Za cenu vlastní oběti se pokusí pomoci jiným. Marie však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Teroristka



Po úspěchu hořké komedie Teorie tygra (2016) natočil Radek Bajgar další autorský snímek, kriminální černou komedii Teroristka, jejíž scénář psal přímo na tělo Ivě Janžurové. Ta hraje učitelku v důchodu Marii, která se postaví proti mocnému lokálnímu gaunerovi, jenž s chutí terorizuje své okolí a korumpuje kdekoho, aby dosáhl svého. Stará paní, pečující v chatové osadě nedaleko Prahy o těžce nemocnou kamarádku a bývalou kolegyni Evu, se s ním marně pokouší dohodnout. Mach má pod palcem starostku Helenu, která je jeho milenkou. Je rozhodnutý osadu zlikvidovat a postavit na pozemcích obytné domy. Navíc se chce vyspat s půvabnou Evinou sousedkou, Slovenkou Lenkou, která má nemocnou dcerku Madlu. Když Marie zjistí, že zlu se nedá oponovat po dobrém, rozhodne se všehoschopného grázla zabít. Vydá se tedy za bývalým žákem, kriminálníkem Trpělkou, aby jí opatřil zbraň. Zkušený muž jí to marně vymlouvá. Posléze stará paní ukradne pušku sousedovi z osady a vydá se za Machem do jeho luxusní vily. Její záměr se však zvrtne, protože se tu postupně objeví starostka, Lenka, kterou Mach vydíráním donutil být mu po vůli, a Trpělka s Mariinou dcerou, lékařkou Kristinou. Všichni donutí postřeleného podnikatele podepsat dohodu; mají proti němu jeho vlastní důkazy o špinavostech. Jenže zloduch se nemíní vzdát. Nešťastnou náhodou zahyne až poté, co se pokusí podpálit Evinu chatu. Marie se ani po jeho smrti nehodlá vzdát boje proti zlu a zaměří se na nepoučitelnou starostku, podezřele se sbližující s dalším podnikatelem. – Snímek, odehrávající se v létě v malebném prostředí Berounky kousek za Prahou, stojí především na hereckých výkonech spolehlivých představitelů, na dialozích a na různorodých situacích. Jeho název je poněkud nepřesný, protože Marie je jen mstitelka, která chce zamezit stoupajícímu zlu, a ne v pravém slova smyslu teroristka (tj. žena, zaměřující se s politickými cíly vesměs na nevinné oběti). Kromě humoru jsou ve scénáři akcentovány i závažné morální problémy a témata všudypřítomné korupce a zneužívání různých typů moci, někdy spjaté i s fyzickým násilím. S tím souvisí také vedlejší motiv: Mach je představen i jako zastánce militantního odporu vůči „vetřelcům“, tzn. migrantům. Jak říká nemocná Eva: je třeba zabránit tomu, aby se „malý fašoun nestal velkým fašounem.“ – Pod stejným názvem vznikl politický snímek v indicko-americké koprodukci (1998; r. Santosh Sivan).

Zdroj: -tbk- / NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10