Duben
ohodnotit

Tenkrát v ráji

Další název:
Vtedy v raji; Once Upon a Time in Paradise
Rok:
2015
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
27.10.2016
„Láska ve stínu hákového kříže.“

Obsah filmu Tenkrát v ráji

 
Legendární horolezec, letec a boxer Josef (Joska) Smítka byl ve třicátých letech mezi českými sportovci pojmem. Jeho životní příběh se stal předlohou pro biografický román spisovatele Josefa Urbana a posléze i pro filmové drama. Snímek vypráví o počátcích Joskovy horolezecké kariéry i o jeho lásce k vysněné ženě, líčí však především příběh jeho vzdoru proti nacistickému režimu. Joska odmítne odjet do Německa v rámci totálního nasazení a místo toho se uchýlí do skal, kde přežívá s pomocí kamarádů. Jenže nemilosrdná protektorátní mašinerie dokáže dosáhnout hodně daleko. Zejména když má ve svých službách důstojníka SS, který je také horolezec...
 
Související odkazy
 
Recenze: Tenkrát v ráji

Jako už mnohokrát předtím v případě českého filmu i tady platí, že myšlenka byla dobrá, ale její... číst dál

 
 
RECENZE: A dost! To už není jen smutek českého filmu, ale čiré zlo

Když divák filmu Tenkrát v ráji procitne z mrákot, ví s jistotou jediné: Vavřinec Hradilek za to nemůže. Kajakář v hlavní roli horolezce popraveného nacisty vlastně hraje nejlíp, dá-li se vůbec mluvit o herectví, a právě jemu patří jediných deset procent, jež lze filmu udělit. Za sportovcovu bezelstnost. číst dál

Hodnocení: 10 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Peter PálkaPeter Pálka  
Daniel KrzywońDaniel Krzywoń  
hraje:
Vavřinec HradilekVavřinec Hradilek.....horolezec Josef Smítka zvaný Joska [28]   
Petr ŠmídPetr Šmíd.....horolezec a bankovní úředník Heinrich Friedel, Joskův kamarád [23]   
Vica KerekesVica Kerekes.....horolezkyně a spisovatelka Vlasta Brázdová [34]   
Miroslav EtzlerMiroslav Etzler.....malíř a horolezec Otakar Brázda zvaný Ota, Vlastin manžel [50]   
Jan BudařJan Budař.....horolezec a úředník Horst Gerke, později major SS [37]   
Ondřej HavelkaOndřej Havelka.....ředitel bankovní pobočky Heinrich Friedel, Heinrichův otec [60]   
Pavel RímskýPavel Rímský.....železniční dělník Smítka, Joskův otec [66]   
Jürgen HeinrichJürgen Heinrich.....Heinrich Friedel ve stáří [69]   
Simona StašováSimona Stašová.....Johanka, Vlastina dcera jako dospělá [60]   
Ivan ŠvedovIvan Švedov.....sovětský parašutista poručík Vasilij Ždanov [45]   
Beáta KaňokováBeáta Kaňoková.....Bláža, Joskova a Heinrichova kamarádka [26]   
Attila MokosAttila Mokos.....hospodský Nedbal [50]   
Kryštof RímskýKryštof Rímský.....horolezec Láďa, Joskův a Heinrichův kamarád [39]   
Marek GeišbergMarek Geišberg.....horolezec Fifan, Joskův a Heinrichův kamarád [32]   
Petr BuchtaPetr Buchta.....německý horolezec Kauschka, Joskův a Heinrichův kamarád [30]   
Claudia VašekováClaudia Vašeková.....Heinrichova matka [48]   
námět:
Josef UrbanJosef Urban.....román (2015)   
Daniel KrzywońDaniel Krzywoń.....původní filmový námět [51]   
hudba:
 Radůza Radůza  
Radka UrbanováRadka Urbanová  
kamera:
Lukáš TerenLukáš Teren.....(první štáb)   
Jiří PetrJiří Petr.....(druhý štáb a časosběrné záběry)   
Omer SacičOmer Sacič.....(časosběrné záběry)   
střih:
Jiří BrožekJiří Brožek  
trailer
Distributor v ČR:
A-Company Czech
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tenkrát v ráji >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Barney94
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.3.2023
Samé záběry na skály a kde je nějaký děj?   Musím říct, že jsem se docela nudil a film   posouval. Postavy byly pro mě nezáživné,   nikomu jsem nefandil ani na nikoho nenadával,   prostě mi jejich osudy byly úplně lhostejný,   což by se u filmu stávat nemělo. A to nemluvím   o traileru, který mi vlastně už předem celý   film vyspoileroval.
Xpojntman
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.3.2023
Josef (Joska) Smítka byl hrubý, vulgární a   netolerantní. Rád provokoval, utíkal ze   zaměstnání. Tento komunistický levičák si   glorifikaci nezaslouží. Mimo jiné v Německu v   roce zdravil komunistickým pozdavem a ohrožoval   místní dívky nožem.
Vlado50
Hodnocení:
Přidáno: 3.3.2021
Další film s mizerným zvukem
Nabývám dojmu, že současné české filmy by   měly být natáčené s titulky, protože tiché   dialogy přehlušuje příliš hlasitá hudba.   Nechápu, proč docela jinak dobrý film dokáže   zcela znehodnotit zvuková režie.
petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2019
Vcelku poctivě udělaný film, kterému však   chybí emoce, duše, klouže po povrchu, a ani   neokoukaný Hradílek a skutečný příběh tomu   nepomůže.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2018
Další retro příběh zasazený do doby druhé   světové války a Protektorátu. Parta lidí,   horolezců, je rozdělena událostmi dvacátého   století. Němci, Češi spolu žijí a   prožívají různé situace. Pak je něco   rozdělí. Je tu i láska vůčí zrzavé mladé   dámě.
Film sice cením vyšší známkou, ale   patří spíše ke slabému průměru. A co je na   něm nejhorší, je zvuk. Tak příšerné   ozvučení bývá b českém filmu v poslední   době časté. Interpreti špatně artikulují,   mluví zbrkle a zvukaři to i dál przní. Mnohdy   jsem musel film přetočit kousek zpět a pustit   si nějakou scénu znovu. Děs běs.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.5.2018
Na ČSFD se na film docela nadává, ale zas tak   hrozné to nebylo, viděl jsem daleko slabší   snímky! Ano rozpočet nebyl nejvyšší, občas   to působilo šité horkou jehlou a triky třeba   také zas takovou kvalitu neměly, ale příběh   byl zajímavej a herci taky, nuda to nebyla,   ačkoliv více napětí a akce by neškodilo,   nakonec myslím pohodovejch 60%.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.5.2018
Na jedno podívání to jde, ale vyšší ambice   to nemá, více než natáhlý děj, jsem ocenil   herecké výkony mladých herců, kteří   neokupují tv. obrazovky. Můj strýc Karel, byl   totálně rovněž v raichu, utekl v roce 1944,   četnictvo šlo po něm a jeho schovávala za   postelí jeho teta. Můj otec jako *1921, byl   nasazen v Rakousku, oba se svobody dočkali a   mohli po válce založit své rodiny. První   třetina filmu ukazuje jenom skály, od půlky se   děj trochu rozjel...
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2018
Krásný dobový snímek, trochu romantický, taky   horolezecky zajímavý, ale hlavně životopisná   vzpomínka na zmařené životy.Film nemá ambice   stát se historickým dramatem a přesto hodně   vypovídá o letech a událostech na které   nesmíme zapomenout.Překvapivý výkon neherce   Vavřince Hradílka si zaslouží uznání a   Radůza vás nenechá přejít titulky bez   povšimnutí.
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.11.2017
Ráj v háji...
Film zpracovává reálný životní příběh   českého horolezce Josefa “Josky” Smítka.   Ten za druhé světové války, v době   protektoriátu, po odvedení k tzv. totálnímu   nasazení do Německa, z něj uprchl. Při útěku   ho v Praze zatkla česká protektorátní policie,   ale při výslechu požádal o potřebu jít na   toaletu, kde se protáhl do světlíku a slezl,   stylem “komínového lezení”, od přízemí,   odkud utekl. To by mohla být atraktivní lezecká   scéna, ve filmu je ale situace jinak, méně   zajímavěji. Smítka se poté ukrýval ve   skalách v “Českém ráji”, v oblasti   Sedmihorska, v tzv. Skaláku. Po filmařské   stránce je film kvalitně natočená dobovka,   bohužel ho ale totálně “zabíjí”   scénář, (autorem je Josef Urban podle své   stejnojmenné knihy). Děj filmu se soustředí   hlavně na Smítkův vztah se starší vdanou   horolezkyní Vlastou Štáflovou a tím ho   degraduje na nepříliš originální a plytkou   “červenou knihovnu”. Bohužel, jak bývá   poslední dobou v českém filmu zvykem, při   natáčení námětů, podle skutečných   událostí, si děj tvůrci upraví tak, aby byl   méně zajímavý, než byla skutečná realita.   Místy je to opravdová scenáristická zoufalost,   jako třeba Smítkův útěk od milenky po   hromosvodu, nebo opíjení manžela Štáflové,   to by se hodilo, tak leda do Kameňáku 153. A to,   že se ve Skaláku najednou, z ničeho nic,   objeví ruský partizán!? To je hodně bolavý   prst, z něhož si to scenárista vycucl. Jeho   přestřelka s německými vojáky, patří k   nejméně věrohodným “válečným scénám”,   které jsem ve filmu viděl, od dob gerojských   sovětských velkofilmů. Další, co film   sráží dolů, jsou nedůvěryhodné dobové   lezecké scény, hlavně tedy pády do konopného   lana. Než špatné a nevěrohodné kaskadérské   scény, to raději žádné.
Ke kladům filmu ale   patří, krom kvalitní filmové výpravy, také   herecké výkony a to i u “neherce”,   kajakáře Váři Hradílka. Je to sympaťák,   který se typově na “frajera” Josku hodí.   Přesvědčivá je i Vica Kerekes, v roli “femme   fatal” Vlasty Štáflové, přišla mi nápadně   podobná, mé oblíbenkyni, Táně Pauhofové.   Film má též kvalitní kameru, jen to   nadužívání leteckých záběrů z kamerového   dronu se brzy stane otravné. Dalším kladem   filmu je hudba, včetně titulkového songu od   Radůzy. Film má mnoho nesporných dílčích   kvalit, tím víc je škoda, že ho tak   znevěrohodnil marný scénář
jirikpaty
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2016
JiříkPátý
Musel jsem na ten film jít, přestože mě   hodnocení těch co ho viděli, a pasovali se na   lepší scénáristy, či režiséry, nebo   kameramany, spíš varovalo, abych zůstal doma a   uchoval si Josku takového jak jsem ho vnímal   já, když jsem přelézal jeho cesty, ve skalách   poslouchal zkazky o jeho kouscích, a litoval, že   tak brzo mu bylo odepřeno lézt.
Nelitoval   jsem, i když nám film vypráví příběh,   který si vůbec neklade za cíl popsat o Joskovi   všechno. Vždyť on byl i boxerem, a skutečně   pilotem, nejmladším v té době u nás.   Především však vytvořil přes 60 krásných   pískovcových linií. Pokud je po něm   přelézáte nemáte jen pocit, že Vaše   stoupání k vrcholu pozoruje, a hodnotí, ale   také vnímáte respekt k jeho výkonu   podporovaný pouze tehdejší, s dneškem   neporovnatelnou horolezeckou výstrojí.  
Nejspíš kritikům filmu uniklo, že ten   příběh je pouze o radosti z lezení uprostřed   nádherné přírody, o přátelství na laně a   kolem něj, které druhá válka, nakonec   podobně jako ta první, dokázala nenávratně   rozdělit, film o nesmyslnosti a krutosti války,   o hrdinství postav v době války, ale i o tom,   že zákeřnost války bylo možné překonat   jinými cestami, než obětováním života.   Vkrádá se pak i otázka, na kterou film   neodpovídá, zda vzdor Josky a jeho dalších   přátel ze skal byl skutečným hrdinstvím,   jímž dokázali, aby válka byla byť jen o   minutu kratší? Dva z nich byli spolu s Joskou   zastřeleni, necelé dva měsíce před koncem   války. Dva se v Terezíně dožili osvobození.  
Pokud kritikům vadilo,že děj filmu není   zřetelně označen časem pak těm vzkazuji, aby   si zopakovali dějiny ČSR před a v průběhu   války. Nakonec si neodpustím to co se mi chce   říct a musím napsat. Pokud byla skutečná   Vlasta Štáflová krásná jako její   představitelka ve filmu, i tak krátký vztah   stál zato, a možná, že ještě dnes někde   žije jejich dcera.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih197800minih197800Oktopus (2023) [TV seriál] 
Oktopus n
minih38827minih38827Korsičtí bratři (1961) 
I fratelli corsi n
minih142647minih142647Co se z nás stalo (2015) [DCP] 
Sorgenfri n
minih115101minih115101V oku tornáda (2014) [2k digital] 
Into the Storm n
minih194767minih194767Volha (2023) [TV minisérie] 
n
minih17745minih17745Rebel bez příčiny (1955) 
Rebel Without a Cause n
minih153315minih153315Křižáček (2017) 
Křižáček n
minih94335minih94335Veterán (2012) 
Bad Ass n
minih11769minih11769Madla z cihelny (1933) 
Madla z cihelny n
minih2548minih2548Adéla ještě nevečeřela (1977) 
Adéla ještě nevečeřela n


Hodnocení:n12345678910
Tenkrát v ráji (2015)Zdroj: osobní archiv Z. HozákaTenkrát v ráji (2015)Tenkrát v ráji (2015)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratta v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10