Teď se nedívej! (1973)

Teď se nedívej! (Don't Look Now)
67.4 %
 
 

Don't Look Now

    Žánr: horor
    Země: Velká Británie / Itálie
    Délka: 110 min.
„Ponurá atmosféra zimních Benátek.“
Na začátku tohoto mistrovského psychologického thrilleru potká šťastné manželství Laury a Johna noční můra všech rodičů, tragické úmrtí dcerky. Johna, který tragédii instinktivně vycítil, pronásledují výčitky, že jí nedokázal zabránit. Manželé odjíždějí do Benátek, kde potkají sesterskou dvojici starších, výstředních Angličanek. Jedna z nich, slepá jasnovidka, tvrdí, že vidí jejich dcerku…

Vizuálně i významově bohatá adaptace zlověstného příběhu Daphne du Maurier o zlé předtuše. Režisér Roeg využívá expresivního potenciálu italských Benátek a jeho jedinečný střih, fragmentarizující časoprostorové kontinuum, vytváří neopakovatelně zlověstný pocit. V roli Johna, ve své podstatě racionálního muže, který se musí vyrovnávat se smrtí dítěte a fenoménem ženské intuice, exceluje Donald Sutherland, jeho ženu ztvárnila Julie Christieová. Film se proslavil i odvážnou a velmi působivou erotickou scénou manželského sexu mezi Laurou a Johnem. Legenda praví, že návštěvníci pracovních projekcí projevovali velký zájem o záběry právě z této sekvence.

Zdroj: ČT

režie:
Nicolas Roeg
 
 
hraje:
Julie Christie (Laura Baxterová), Donald Sutherland (John Baxter), Hilary Mason (Heather), Clelia Matania (Wendy), Massimo Serato (biskup), Renato Scarpa (inspektor Longhi), Leopoldo Trieste (majitel hotelu), Giorgio Trestini (řemeslník), David Tree (Anthony Babbage), Ann Rye (Mandy Babbageová), Nicholas Salter (Johnny Baxter), Sharon Williams (Christine Baxterová), Bruno Cattaneo (detektiv Sabbione), Adelina Porrio (trpaslík)
 
 
námět:
Daphne Du Maurier (povídka)
 
 
scénář:
Allan Scott, Chris Bryant
 
 
kamera:
Anthony B. Richmond
 
 
hudba:
Pino Donaggio
 
 
výprava-architekt:
Giovanni Soccol
 
 
střih:
Graeme Clifford
 
 
vedoucí produkce:
Anthony B. Unger
 
 
produkce:
Peter Katz
 
 
titulky-česká verze:
Ivo Železný
 
 
masky:
Maria Luisa Garbini (účesy)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.