Tchán Kondelík a zeť Vejvara (1929)

Tchán Kondelík a zeť Vejvara
77.3 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 15.11.1929        
„Malířský mistr Kondelík se stane dědečkem a zároveň otcem dvojčat.“
Režii měl tentokrát Svatopluk Inneman, který zpracoval film stejně jako jeho předchůdce Krňanský: dal nafilmovat pasáže z knihy, které doprovodil ilustracemi. V celém filmu je jen několik skutečně filmových scén, převážná část snímku neni než obrazovým vysvětlením titulků, které jediné udržují zájejm a přičińují se svým bodrým kondelíkovským humorem o úspěch, který si nepochybně získal mezi všemi pražskými i mimopražskými maloměšťáky.

Jediným filmovým kladem byla skvělá hra Theodora Pištěka v roli Kondelíka, kdežto ostatní herci byli na průměrné výši svých dřívějších výkonů. Jarmila Vacková svým pobytem v Hollywoodu nic na hereckém umění nezískala. Režisér Innemann, až na několik scén, například spěch Kondelíkovy rodiny a zkažené přípravy na ples, zůstal také za svými dřívějšími výkony a stejně dopadl kameraman Vích, jehož práci diváci prostě nepoznávali.  Autor: Asmodej

režie:
Svatopluk Innemann
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (tchán Václav Kondelík), Jiří Hron (Kondelíkův zeť František Vejvara), Antonie Nedošinská (Kondelíkova žena Bety), Jarmila Vacková (Vejvarova žena Pepička, dcera Václava a Bety Kondelíkových), Emilie Nitschová (teta Katynka Urbanová, stará panna), Slávka Doležalová (služka u Vejvarů), Roza Schlesingerová (služka u Kondelíků), Jindřich Plachta (Pajtlšmíd), Milka Balek-Brodská (Muknšnáblová), František Černý (malířský tovaryš), Jan Richter (host na křtinách), Josef Šváb-Malostranský (host na křtinách), Marie Munzarová (Lotynka, dcera Muknšnáblové), Miloš Hajský (bohém), Irena Ardenová (role neurčena), K. Šulc (role neurčena)
 
 
námět:
Ignát Herrmann (román Tchán Kondelík a zeť Vejvara)
 
 
scénář:
Josef Neuberg
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.