Zari
ohodnotit

Tarzan / Příběh Tarzana, pána opic

Greystoke: The Legend of Tarzan Lord of the Apes

Další název:
Greystoke: Legenda o Tarzanovi; Tarzan
Rok:
1984
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
10/1985
Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan / Příběh Tarzana, pána opic
Loď britského hraběte a jeho ženy ztroskotá u neobydlených břehů Afriky. Muž je uprostřed džungle zabit divokou zvěří a jeho manželka umírá hned po bolestném porodu. Novorozeného chlapce se ujme smečka opic a vychová ho jako jednoho z nich. Po dvaceti letech se Tarzan, napůl člověk, napůl opice, setkává s belgickým cestovatelem, který ho naučí mluvit a následně odveze do Anglie, kde na něj čeká velké dědictví. Tarzan však nedokáže přivyknout konvenčnímu chování vyšší společnosti, zbavené veškeré přirozenosti a spontánnosti. Jedna z nejznámějších filmových verzí populárního románu Edgara Rice Burroughse navazuje na Hudsonovo ústřední téma lidí, kteří touží žít v souladu se svou přirozeností, ale naráží na nepochopení okolní společnosti.
Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan / Příběh Tarzana, pána opic
Mladý anglický lord se svou ženou se po tragickém ztroskotání lodi zachrání na neobydleném pobřeží Afriky. Postaví si nouzové přístřeší a čekají na příležitost k záchraně. Krátce poté, co se jim narodí syn, však oba zahynou. Osiřelé dítě objeví opice a jedna ze samic, která právě přišla o své mládě, se chlapce ujme a vychová ho jako opici. Zpočátku odstrkované "holé mládě" se však jako dospělé stane vůdcem opičí smečky. A právě v této funkci se jednoho dne setká s člověkem, belgickým kapitánem D'Arnotem, který je v Africe na vědecké expedici, a kterého Tarzan zachrání před nepřátelskými domorodci. Překvapený kapitán ho naučí mluvit a když podle důkazů a dokladů, které najde v opuštěné chatrči pochopí, že jeho tajemný zachránce je ve skutečnosti anglickým aristokratem a dědicem značného rodinného jmění, přesvědčí ho, aby s ním odjel do Anglie. Tarzan je představen anglické smetánce jako John Clayton a na svém panství se setká nejen se svým strýcem, ale také s jeho americkou schovankou Jane, do které se zamiluje. Přestože také ona jeho city opětuje, necítí se muž v prostředí svázaném přísnými pravidly, společenskými zvyky a upjatou morálkou dobře. Zlomem se stane setkání se zajatým opičákem, který byl členem jeho tlupy. John Clayton se opět stává Tarzanem, který touží po jediném. Volnosti a návratu do hlubin africké džungle.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan / Příběh Tarzana, pána opic
Malý chlapec vyrostl v muže mezi primitivními opicemi, přežil díky svému rozumu a podle zákona džungle. Nyní se vrací do společnosti, aby uplatňoval svůj nárok na dědictví humanity a privilegia. Tato zvláštní kolize dvou světů - jednoho divokého a druhého civilizovaného - je pravdivým příběhem Tarzana a konečně byla uvedena v život.
Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes je celý název vynikajícího filmu Hughe Hudsona. A ty, kdo si myslí, že znají dobře Tarzanův příběh, čeká vzrušující překvapení.
Tarzan je John Clayton, sedmý hrabě z Greystoke, dědic jednoho z největších skotských panství. Greystoke nejen ukazuje primitivní výchovu chlapce překrásně realisticky a v ohromujících podrobnostech, také zobrazuje občasné barbarství civilizace, které musí zvládnout - a můžete přemýšlet o tom, který svět je krutější.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan / Příběh Tarzana, pána opic
Tarzan Edgara Rice Burroughse patří bezesporu mezi nejoblíbenější a nejznámější postavy dobrodružných příběhů. Na filmovém plátně se objevuje už od roku 1918 a vždy má své početné publikum. Mezi jeho nejznámější představitele patří především americký plavec Johnny Weissmüller a Lex Barker, z těch starších Buster Crabbe a od roku 1984 také francouzský herec Christopher Lambert, z nějž tato role „udělala" světovou hvězdu. Film režiséra Hugha Hudsona se sice věrně drží předlohy, vyniká však poněkud realističtějším přístupem. Tarzan tu není jen mýtickým hrdinou, ale především rozpolceným člověkem, neschopným přivyknout životu v civilizaci. Filmu tak chybí obvyklý happyend a Tarzan se po krátkém pobytu mezi lidmi vrací do džungle. Kromě nového přístupu ke známému příběhu zaujmou především dokonalé masky opic z dílny Ricka Bakera. Film běžel od roku 1985 i v našich kinech.
Cinema 1992/8/42

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Legenda o Tarzanovi (2016)

 Legenda o Tarzanovi (2016)
Legenda o Tarzanovi n
The Legend of Tarzan
Žánr: akční / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: David Yates

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Šetrný a Platil

17:05 - 17:15

6 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

16:30 - 17:25

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

31 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama