Duben
ohodnotit

Tanec s vlky

Dances With Wolves

Další název:
Tanec s vlkmi (SK)
Rok:
1990
Délka:
181 minut
Premiéra v ČR:
6.6.1991
„Western o muži, který hledal smrt a našel sám sebe. Americký film vyznamenaný sermi Oscary.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tanec s vlky
7 Oscarů®, včetně ceny za nejlepší film (1990)
Poté co byl nasazen jako předsunutá klídka na odlehlém západě roku 1860, má poručík John Dunbar obavy ze svých siouxských sousedů a každý den očekává útok. Místo toho se s kmenem spřátelí a uvázne uprostřed konfliktu mezi expandujícími Spojenými státy a Indiány. Kevin Costner hrál Dunbara a zároveň režíroval v jednom z nejlepších režisérských debutů v histori Hollywoodu. Film získal sedm Oscarů®, včetně sošky za nejlepší film a nejlepší režii. Čeká vás žár bitev, rány osudu, bizoni hřmící prériemi západu, dobrodružství a hrdinství ve skvělém filmu.
distributor BD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tanec s vlky
Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tanec s vlky
Slavný historický velkofilm Tanec s vlky oceněný sedmi Oscary i mnoha dalšími filmovými cenami je režijním debutem Kevina Costnera, sám si zahrál hlavní úlohu poručíka armády Unie Johna Dunbara, který jako odměnu za hrdinství prokázaná v občanské válce volí život na samé hranici bílé civilizace. Brzy zjistí, že se jeho nové působiště nalézá v blízkosti tábora Siouxů, s nimiž po překonání prvotní nedůvěry naváže pevné přátelství a najde mezi nimi i svou životní lásku, bílou dívku vychovanou indiány. Ve chvíli, kdy se vztahy mezi bílým mužem a původními obyvateli amerického kontinentu stanou skutečným přátelstvím, se objeví vojáci neúprosně ničící harmonii života indiánů a kouzelné okolní přírody.

Autor/Zdroj: /ano


Popis / Obsah / Info k filmu Tanec s vlky
Snímek Tanec s vlky je režijním debutem herce Kevina Costnera, natočeným podle knihy Michaela Blakea. Oba tvůrci věnovali náročnému projektu několik let. Výsledek zřejmě překvapil i je samotné: Tanec s vlky se stal nejúspěšnějším filmem sezóny. Zcela rehabilituje klasický žánr americké kinematografie - western. Přitom se spíše jedná o westernový epos a můžeme o něm mluvit i jako o historickém jilmu. Děj se odehrává v šedesátých letech minulého století a jeho hrdinou je poručík Dunbar přijíždějící na Jihozápad, aby zde poznal život na hranici. Sblíží se Siouxy a přijme jejich životní styl. Najde tu i svou lásku. Ovšem střetnutí s bělochy je nevyhnutelné . . . - Tanec s vlky (název je odvozen z indiánského jména hrdiny) je oslavou nádherné americké přírody (natáčelo se v Jižní Dakotě) a jejich původních obyvatel. Costner navázal na tradice žánru (John Ford, Howard Hawks, Sam Peckinpah), místy jeho dílo připomíná Pennova Malého velkého muže. Stěžejní scénou je lov bizonů, při němž se snímalo stádo tří tisíc pěti set zvířat přičemž bylo použito i modelů (pro scény zabíjení). - Kevin Costner pracuje s poměrně jednoduchými výrazovými prostředky, dosahuje s nimi však nebývalé účinnosti. Neváhal obsadit role Indiány, značná část dialogu je v lakotštině (v originále má film titulky). Vyplatila se i práce, s realistickým detailem, připomínající etnografická bádání. - Tříhodinový snímek mě1 obrovský ohlas v celém světě a získal řadu ocenění. Připomínáme alespoň Stříbrného medvěda za mimořádný výkon pro Kevina Costnera na 41. MFF v Berlíně 1991, čtyři Zlaté Glóby (nejlepší film, drama, režie, scénář) a sedm Oscarů (nejlepší film, režie, scénář podle předlohy, kamera, střih, hudba, zvuk).

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Western o muži, který hledal smrt a našel sám sebe. Tak zní slogan filmu, jehož 7 Oscarů dalo za pravdu Kevinu Costnerovi, jeho fascinaci ztraceným Západem, jeho lásce k příběhům.
John J. Dunbar, poručík Unie, se probouzí v lazaretu s rozstřílenou nohou. Chce raději zemřít, než aby žil dál - zmrzačený. Dobelhá se k zákopům svých kamarádů, vysouká se na koně a jako živý terč projíždí mezi nepřátelskými liniemi. S rozppjatýma rukama, jako ukřižovaný Ježíš, cválá v záplavě střel, aniž ho jediná zasáhne. Šílený akt touhy po smrti vyprovokuje střetnutí obou armád - Unie útočí, vojáci Konfederace ustupují. Vítězství je připsáno na vrub Dunbarově husarskému kousku. Tak se muž, který hledal smrt, stal nedopatřením hrdinou, tak začíná režijní debut Kevina Costnera.
Film, ve který nikdo nevěřil. Když začal úspěšný hollywoodský herec připravovat vlastní projekt, všichni ho zrazovali. Pokládali za sebevražedné natáčet western, tři hodiny dlouhý a ještě k tomu s titulky. Zprávy z natáčení ostatně dávaly skeptickým prognózám za pravdu. Costner musel se 600 herci a tisíci bizony točit o měsíc déle než předpokládal a rozpočet stoupl z původně plánovaných 16 na (stále ještě skromných) 18 miliónů dolarů. Po vzoru proslulého propadáku Michaela Cimina Heaven's Gate (Nebeská brána) se začalo mluvit o Kevin's Gate. Costner se však nenechal vyvést z míry a ... vyhrál. Tanec s vlky se stal triumfem. Nekonečné fronty před americkými kiny, Zlaté glóby za nejlepší film a režii a konečně 7 Oscarů - za nejlepší film, režii,
kameru, adaptovaný scénář, hudbu, střih a zvuk.
Spíše než westernem lze Tanec s vlky nazvat eposem. Nádherným eposem, který zbavuje Indiány starých i nových hollywoodských mýtů a radikálně zavrhuje všechna zažitá klišé o "rudých ďáblech" i o "rudých bratrech". Costnerovi Indiáni jsou lidské bytosti se svébytnou kulturou, jazykem a tradicemi, kteří vidí v osídlení země bělochy konec vlastní civilizace a bojují o zachování svého způsobu života.
John Dunbar se ocitá na území Siouxů za odměnu. Chce uniknout občanské válce a nechává se proto přeložit na nejvzdálenější výspu bílé civilizace - do Fort Sedgwick. Ale Fort není pevnost, jen úplně opuštěná chatrná kůlna - a muž zůstává v pustině sám, s koněm, ochočeným vlkem a - s Indiány.
Siouxové pozorují bělocha na svém území se skeptickým odporem. ("Kde je jeden bílý, tam brzy přijdou další.") Po prvních napjatých chvílích dochází k opatrným pokusům o sblížení a protože Dunbar nechová k Indiánům nepřátelské úmysly, odkládají postupně svou nedůvěru a přijímají bílého muže do svého středu. Tehdy se z poručíka Johna J. Dunbara stává "Ten, který tančí s vlkem", tehdy muž, který hledal smrt, nachází sám sebe. "Ze všech cest, kterými se ubírá náš život, je jedna ta nejdůležitější," říká starý siouxský náčelník v jedné zvlášť pohnuté chvíli Dunbarovi. "Věřím, že ty po této cestě kráčíš a jsem šťastný, že to vidím."
Dunbarův harmonický vztah k Indiánům je kalen tajným vědomím o nevyhnutelném příchodu bílé armády, která Indiány vyžene z jejich původních lovišť. Osud kmene je zpečetěn a "obrácený" John J. Dunbar může osud svých přátel pozdržet, ale ne odvrátit. Ačkoliv nás Costner ušetřil konečného masakru, je závěr tříhodinového eposu smutný a hořký. Cosi odešlo do ztracena, kouzlo zmizelo.
Klidně a zvolna vyprávěný příběh není prost ani komických situací, které provázejí zejména scény setkání a poznávání rudých a bílého. Naprostým vrcholem filmu je však bezpochyby lov bizonů, při kterém přes 2500 těchto téměř vyhynulých zvířat pádí volnou krajinou. Do nepopsatelné fascinace nádherných obrazů se však mísí i úžas nad prostým faktem existence těchto kolosů prérie. Diváka jistě napadne, zda je vůbec možné natočit tak velkolepou scénu bez použití všemožných triků. Zda tolik bizonů na světě ještě vůbec žije. Žije, záběry byly natočeny v přírodní rezervaci, která se pokouší o záchranu tohoto ohroženého druhu. Opět jeden příklad absurdní filozofie bílého člověka: Chce zachovat přírodu, ale daří se mu to jen tehdy, když ji uvězní.
hej/r Cinema 91/2/21

Autor/Zdroj: hej/r/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

90 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376604
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10