Taková zvláštní rodinka (2001)

Taková zvláštní rodinka (The Royal Tenenbaums)
66.7 %
 
 

The Royal Tenenbaums

    Žánr: hořká komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 14.3.2002        
    Délka: 108 min.
„Gene Hackman jako nezdárný otec, který touží vrátit se zpět ke své rodině.“
Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline vychovávají dva vlastní syny a adoptovanou dceru. Všechny děti jsou velice nadané, při troše nadsázky by se dalo říci geniální. Jednoho dne však Royal, gurmán života a milovník žen, rodinu opustí, což – jak se později ukáže, poznamená jeho potomky víc, než by si kdo myslel. Uplyne dvacet let, Etheline se chce vdávat za dlouholetého přítele rodiny, dcera Margot se rozchází se svým manželem a vrací se do rodného domu, podobně jako její ovdovělý bratr Chas se svými dvěma malými syny, o které se panicky bojí (jeho manželka tragicky zahynula). A najednou se objeví na scéně zestárlý Royal, který rozházel všechny peníze a vzal by zavděk i chladnoucím rodinným krbem. Nikdo ho nevítá s nadšením, ale když prozradí, že je těžce nemocný, rodina se nad ním slituje. Z dalekých cest se vrací domů i další syn Ritchie – a tak jsou všichni zase pohromadě pod jednou střechou. Jenže každý si nese v sobě traumata svého života, dětské vzpomínky i minulé vztahy a celá ta rodinná pospolitost se začíná proklatě komplikovat. Napovrch vyplouvají skutečnosti, o nichž nikdo neměl odvahu mluvit.
Inteligentní, svěží a vtipná komedie o složitosti rodinných vztahů a síle rodinných vazeb s výborným Genem Hackmanem (Zlatý glóbus) v hlavní roli a hvězdným obsazením dalších postav byla kritiky prestižního listu New York Times označena jako nejlepší film loňského roku.

režie:
Wes Anderson
 
 
hraje:
Gene Hackman (Royal Tenenbaum), Anjelica Huston (Etheline Tenenbaumová), Ben Stiller (Chas Tenenbaum), Gwyneth Paltrow (Margot Tenenbaumová), Luke Wilson (Richie Tenenbaum), Owen Wilson (Eli Cash), Bill Murray (Raleigh St. Clair), Danny Glover (Henry Sherman), Seymour Cassel (Dusty), Kumar Pallana (Pagoda), Grant Rosenmeyer (Ari), Jonah Meyerson (Uzi), Aram Aslanian–Persico (mladý Chas), Irene Gorovaia (mladá Margot), Amedeo Turturro (mladý Richie), Stephen Lea Sheppard (Dudley Heinsbergen), James Fitzgerald (mladý Eli), Larry Pine (Peter Bradley), Don McKinnon (detektiv), Rex Robbins, Elizabeth Logan (fanynka), Kevin Kean Murphy (archeolog (neuveden))
 
 
scénář:
Wes Anderson, Owen Wilson
 
 
kamera:
Robert D. Yeoman
 
 
hudba:
Mark Mothersbaugh, Randall Poster (supervize), Maurice Ravel (výňatky ze skladeb), George Enesco (výňatky ze skladeb), Erich Satie (výňatky ze skladeb), Antonio Vivaldi (výňatky ze skladeb), Paul Simon ("Me And Julio Down By The Schoolyard"), Elliott Smith ("Needle In The Hay")
 
 
výprava-architekt:
David Wasco
 
 
kostýmy:
Karen Patch, Lara Greene
 
 
střih:
Dylan Tichenor
 
 
zvuk:
Pawel Wdowczak
 
 
produkce:
Wes Anderson, Barry Mendel, Scott Rudin
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
výtvarník:
Miquel Calderon (obrazy), Eliot Puckette (obrazy), Hugo Guiness (obrazy)
 
 
mluví:
Alec Baldwin (vypravěč)
 
 
zpěv:
Van Morrison ("Everyone"), The Rolling Stones ("She Smiled Sweetly", "Ruby Tuesday")
 
 
zvláštní efekty:
Robert J. Scupp (koordinátor), John Stifanich
 
 
koordinátor kaskadérů:
Mike Russo
 
 
vizuální efekty:
Randall Balsmeyer (supervize)
 
 
výkonný producent:
Rudd Simmons, Owen Wilson
 
 
digitální efekty:
Big Film Design
 
 
kaskadér:
Jennifer Lamb, Janet Paparazzo
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.