Taking Off (1971)

Taking Off
82.8 %
 
 

Další název: Odcházím…

    Žánr: hořká komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 13.1.2005        
    Délka: 93 min.
„První americký film Miloše Formana, v němž se dvouoscarový český režisér rozhodl nastavit nemilosrdné zrcadlo krizi americké rodiny 70. let.“
Manželům Larrymu a Lynn, kteří jsou navenek spokojeni se svým životem, jednoho dne nečekaně zmizí dcera Jeannie. Začíná pátrání, v němž se ukazují marné snahy „rozumně“ objasnit její dobrovolný odchod, stejně jako nalézt místo, kde se ukrývá… Takový je ve zkratce příběh, který natočil režisér Miloš Forman v USA poté, co zde dlouho hledal vhodnou látku pro svůj nový film. Navázal v něm na svoji českou tvorbu (zejména na snímek Konkurs) a zároveň satirickým až zlomyslným způsobem postihl způsob života některých Američanů. Není proto divu, že byl mnohem lépe přijat evropskými diváky. Získal za něj ocenění britské akademie BAFTA za nejlepší režii a na MFF v Cannes Cenu za nejlepší film. Současně otevřel Miloši Formanovi cestu k další umělecké činnosti a možnost přesvědčivě se prosadit mezi hollywoodskými tvůrci. Po jeho dokumentu Viděno osmi, pojednávajícím o olympijských hrách v Mnichově, vznikla jeho mistrovská díla jako muzikál Vlasy, Přelet přes kukaččí hnízdo, Amadeus či Lid versus Larry Flynt.

Zdroj: ČT

režie:
Miloš Forman
 
 
hraje:
Linnea Heacock (Jeannie Tyneová), Buck Henry (otec Larry Tyne), Lynn Carlin (Lynn Tyneová), Georgia Engel (Margot), Tony Harvey (Tony), Audra Lindley (Ann Lockstonová), Paul Benedict (Ben Lockston), Vincent Schiavelli (Schiavelli), David Gittler (Jamie), Tina Turner, Ike Turner, Rae Allen (paní Divitoová), Corinna Cristobal (Corinna Divitoová), Allen Garfield (Norman), Barry Del Rae (Schuyler), Philip Bruns (policista), Gail Busman (Nancy Lockstonová), Robert Dryden (dr. Bronson), Jack Hausman (dr. Bob Besch), Herman Meckler (předseda SRUD), Ultra Violet (členka SRUD), Carly Simon (zpěvačka), Kathy Bates (zpěvačka na konkursu)
 
 
scénář:
Miloš Forman, John Guare, Jean-Claude Carrière, John de Klein
 
 
kamera:
Miroslav Ondříček
 
 
hudba:
Petr Iljič Čajkovskij (výňatky z děl), Antonín Dvořák (výňatky z děl)
 
 
kostýmy:
Peggy Farrell
 
 
střih:
John Carter
 
 
zvuk:
David Blumgart
 
 
zpěv:
Carly Simon ("Long Term Physical Effects")
 
 
koproducent:
Michael Hausman
 
 
výprava:
Robert Wightman
 
 
producent:
Alfred W. Crown
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.