Duben
ohodnotit

Obsah filmu Úkryt

 
Jeff Nichols, tvůrce s kořeny pevně zapuštěnými v jižanské kultuře, dokázal vtisknout nový význam termínu americký regionální vypravěč. Snímek autora, narozeného v Arkansasu a tvořícího v Austinu, je úvahou nad upadajícím impériem a jeho ničivými dopady na maskulinitu. Film nabízí patrně životní herecký výkon Michaela Shannona, herce majícího na svém kontě nominaci na Oscara, a průlomovou roli tehdy začínající herečky Jessicy Chastainové. Jeff Nichols přišel do Austinu po dokončení vysokoškolských studií, aby se mohl věnovat filmové kariéře, a v jejích počátcích obdržel několik grantů od Austin Film Society.

Holly Herrick

MFF Karlovy...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jeff NicholsJeff Nichols  
hraje:
Michael ShannonMichael Shannon.....Curtis LaForche [36]   
Jessica ChastainJessica Chastain.....Samantha LaForche [34]   
Tova StewartTova Stewart.....Hannah LaForche   
Katy MixonKaty Mixon.....Nat [30]   
Kathy BakerKathy Baker.....Sarah [60]   
Shea WhighamShea Whigham.....Dewart [42]   
LisaGay HamiltonLisaGay Hamilton.....Kendra [47]   
Ray McKinnonRay McKinnon.....Kyle [53]   
Guy Van SwearingenGuy Van Swearingen.....Myers   
Robert LongstreetRobert Longstreet.....Jim   
Natasha RandallNatasha Randall.....Cammie   
Stuart GreerStuart Greer  
Joe ZamoraJoe Zamora.....EMT na Ambulanci   
Bart FlynnBart Flynn.....Dave [45]   
Jeffrey GroverJeffrey Grover.....psychiatr   
scénář:
Jeff NicholsJeff Nichols  
hudba:
David WingoDavid Wingo  
kamera:
Adam StoneAdam Stone  
střih:
Parke GreggParke Gregg  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Úkryt >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Sanchez
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.8.2013
Nevýrazný film s velmi silným a chytlavým   potenciálem .. doslova mě nalákala vize   nízkorozpočtového katastrofického snímku. Ale   realita na plátně je bohužel jiná .. jedná se   především o psychologické drama, které   popisuje silné pouto v rodině a vykresluje   řešení duševních problému, které mimo jiné   souvisí s tornády. Z mého pohledu bych si   dokázal představit 2h stopáž v užším, ale   kvalitnějším kalibru. Klidně by se to dalo   smrštit na 90 minut, pokud by se osekaly opravdu   zbytečné scény typu 'sedí,hledí a nic   neříká>5 minut' ... Závěrečné minutky   přeci jen něco odtají, ale vzniká otázka, zda   to bylo vůbec třeba. Přičemž poslední   sekundy celého filmu obrací vše naruby a   zákonitě donutí diváka zapřemýšlet.
karlosphonic
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.4.2013
Take Shelter jsem dlouho odkládal,protože   tématicky jsem byl na film zvědavý,ale čas od   času se objevily negativní komentáře,tak jsem   ho odsunul na pozdější dobu.Teď se tady na FDB   objevila řada kladných hodnocení,tak jsem si   řekl,proč to už nezkusit?
Kdo film ještě   neviděl,dál nečtěte,protože obsahuje   spoilery!
Obvykle bývá ve filmech pravidlo (už   snad klišé),že kdo má schizofrenii (nebo   podobnou filmovou psychickou poruchu,nebo   předvídavost),má nakonec pravdu.Málokdy je   tomu naopak,protože by to bylo sice více   realističtější,ale nudné pro diváky.Takže   celý film jsem si říkal,kdy už "to"   přijde?V polovině filmu a příběh se bude   dále nějak rozvíjet,nebo až v samotném   závěru?Sice překvapený nebudu (není to pro   mě podmínka),ale dostanu k tomu alespoň   nějakou přidanou hodnotu navíc?
Pro mě   průměrný film s pěkným hereckým pojetím   Michaela Shannona a sugestivní hudbou.Kdyby film   skončil o deset minut dříve,byl by úplně   jiný,než podobné o zlých snech.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2013
Možná nepochopitelně, ale o to víc jasně a   zřetelně jsem si vzpomněl na scénu na verandě   z jednoho filmu, kde po setmění do mřížky   elektrického lapače hmyzu nalétávají mouchy a   jsou na ní uškvařeny. A po každém suchém   zapraskání elektrického výboje jsem ucítil   svěží ostrou vůni ozónu, provázenou ale i   nepříjemným zápachem pálících se křídel.   Navíc, navzdory občasnému zaburácení hromu,   tohle byl tak neuvěřitelně tichý film, že mě   téměř ohlušil...

Posledních pár   záběrů mi nesedělo, ale jsem za ně rád,   neboť daly spoustě lidí možnost jiného   náhledu na blížící se bouři a soucitně jim   pootevřely dveře k úniku z Curtisovy hlavy. A   ze stejného důvodu jsem rád, jestli opravdu ve   filmu nebyly ty příznaky propukající nemoci   popsány lékařsky erudovaně, ale jen volně,   dle fantazie autorů. Zaplaťpánbůh za tu šanci   si něco nalhat a tak se z tohoto, jako trosky   zříceného krytu těžkého příběhu alespoň   trochu vzpamatovat.
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.4.2013
Bouře, nebo schizofrenie?
Blíží se ničivá bouře, nebo propuká   duševní nemoc, kterou má náš hrdina v   rodině? Tak na to odpoví tohle výborně   propracované psychologické drama, s atmosferou   tak dusivou, že ani plynová maska našich   hrdinů by nepomohla.Celou dobu jsem neměl tucha   co se z toho vyklube, scéna v úkrytu mě děsila   víc než naše hrdiny, a ten konec mě teda   odrovnal.Nenápadný snímek, o to hlubší   zážitek, tyhle psycho-dramata já prostě   žeru!Michael Shannon je pro mě neznámý herec,   a nebo jsem mu spíš do teď nevěnoval   pozornost, pač má za sebou bohatou hereckou   kariéru, ale tady předvedl výkon hodný oscara,   skvěle ho pak doplňovala, mnou čím dál více   oblíbená zrzka Jessica Chastain.Za mě   výborných 80%
mat.ilda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2012
Upřímně radím nečíst komentáře dřív,   než si Take Shelter zažijete na vlastní kůži,   a to doslova, protože přesně tam se vám bude   od začátku zadírat, aby mohl prostoupit až do   míst, kam před světem i sebou samými   schováváte všechny svoje obavy, nejistoty i   fóbie, díky nimž budete chápat důvody, pro   které se Curtis odsoudil k osamocenému boji   proti nepříteli, který ho mohl dovést až k   doživotní separaci, a přitom navzdory   nejistotě v duši, nepřízni osudu a posměchu   okolí neústupně chránit svoji rodinu. Silný   příběh z řady těch, o kterých si myslíte,   že se už netočí, s nevídaně civilními   výkony Jessicy Chastain a Michaela Shannona a   soundtrackem děsivým jak předzvěst duševní   choroby.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih58696minih58696Repo Men (2010) 
Repo Men n
minih94525minih94525Ptáčata (2011) 
Little Birds n
minih27113minih27113Odplata (1999) 
Payback n
minih35406minih35406Dálnice 60 (2002) 
Interstate 60 n
minih27541minih27541Klub rváčů (1999) 
Fight Club n
minih4387minih4387Bod zlomu (1991) 
Point Break n
minih80817minih80817The Caller (2011) 
The Caller n
minih104523minih104523Daglicht (2013) 
n
minih81034minih81034Apateu (2006) 
Apateu n
minih53866minih53866Thor (2011) 
Thor n


Hodnocení:n12345678910
Úkryt (2011)Úkryt (2011)Úkryt (2011)Úkryt (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani