Tak hrával šraml (1944)

Tak hrával šraml (Schrammeln)

Schrammeln

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné / Rakousko
    Délka: 93 min.
"Tak hrával šraml". Osobitost města Vídně a proslulá svéráznost lidu dunajské metropole byla a je s hojností jinde nevídanou užívána pro film. V dané době hlavně a zvlášť filmy Willi Forsta a Gézy von Bolváryho, ti měli s vídeňskými náměty velmi prospěšné zkušenosti.

Filmy Gézy von Bolváryho směřovaly spíše k lidové, tudíž podbízivé formě vídeňského filmu a k idealizaci lidového městského prostředí, jak se to projevuje i ve filmu "Tak hrával šraml". Jde tu o idylickou historii bratří Schrammelů a o původ typických vídeňských muzik, které byly známy pod názvem šramly, kterou pro film zpracoval Ernst Marischka. Bolváry zručně nasadil sentimentální příběh do vídeňského prostředí osmdesátých let devatenáctého století, uplatnil všechny přitažlivé atrakce veselého města, Prater, fiakristické dostihy, šantán, ples pradlenek, výlety na předměstí a podobné líbeznosti.

Hojnost náladové hudby podporuje Bolváryho populární vyladění šumivé idyly o tom, co byl vídeňský muzikant. Herecky je pozoruhodný ansámbl prvního šramlu: umělecky citlivý Paul Hörbiger, mladě rozjařený Hans Holt, komicky rozčepýřený Hans Moser a tlustý dobrák Fritz Imhoff, a Marta Harrelová, ani ne tak zjevem, jako temperamentem a švihem, ztělesňující starovídeňskou subretu Fiakermilli. "Tak hrával šraml" byl produkt Wienfilmu  Autor: Asmodej

režie:
Géza von Bolváry
 
 
hraje:
Paul Hörbiger (Hans Schrammel), Hans Moser (Anton Strohmayer), Marte Harell (Milli Strubelová "Fiakermilli"), Hans Holt (Joseph Schrammel), Fritz Imhoff (Georg Dänzer), Paula Pfluger (paní Schrammelová), Inge Egger (Barbara), Robert Lindner (Anton Stelzer), Helli Servi (Franzi), Joseph Egger (exekutor), Franz Pfaudler (Haslinger, vydavatel), Oskar Wegrostek (Strubel, kočí), Franz Böheim (Franz, sluha u Haslingera), Tibor Halmay (von Szatmary), Georg Lorenz (hlasatel na náměstí Rennplatz), Hermann Erhardt (Schöll, hostinský v Nußdorfu), Jenny Liese (žena hostinského), Viktor Braun (správce domu pana Haslingera), Otto Glaser (Göschel, hostinský v Nußdorfu), Theo Prokopp (starý Vídeňan), Herma Rainer (chůva), Karl Jirka, Willi Hufnagel (biletář na závodišti), Ernst Nadherny (muž z vedení závodu), Ernst Arnold (Vídeňan na tribuně)
 
 
námět:
Hans Gustl Kernmayr
 
 
scénář:
Ernst Marischka
 
 
kamera:
Günther Anders
 
 
hudba:
Willy Schmidt-Gentner, Johann Schrammel, Josef Schrammel
 
 
kostýmy:
Albert Bei, Hill Reihs-Gromes
 
 
střih:
Arnfried Heyne
 
 
zvuk:
Herbert Janeczka
 
 
vedoucí produkce:
Karl Künzel
 
 
výtvarník:
Werner Schlichting
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Rudolf Strobl, Josef W. Beyer
 
 
asistent režie:
Carl von Barany
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.