Tajemství Viléma Storitze (1967) [TV film]

Tajemství Viléma Storitze
77.8 %
 
 

Další název: Le théâtre de la jeunesse: Le secret de Wilhelm Storitz

    Žánr: dobrodružný
    Země: Československo / Francie
    Premiéra v ČR: 25.12.1967        
    Délka: 110 min.
POZOR SPOILER

Inženýr Marc-Antoine se chystá na cesty. Je svým sluhou Denisem upozorněn na starce, co stojí pod oknem a upřeně se sem dívá. Inženýra ten člověk nezajímá. Spěchá na svatbu svého bratra Adriana do Čech.

Na lodi se inženýrovi zdá, že opět vidí onoho starce, ale ten vzápětí mizí. Stejně jako cikán, který měl zpívat o lásce.

Inženýr doplul do Prahy a zde starce vidí zas. Pronásleduje jej až do domu, kde je však jen jakýsi mladík a jinak nikde nikdo. Jen majitel domu, havran a němá služebná. Tak to tvrdí majitel, ale inženýr pátrá dále a narazí na krásnou dívku. Majitel ji označí jako svoji snoubenku a sám sebe představí jako Viléma Storitze.

Adrian maluje portrét a modelem mu sedí Marta Roderiková, tedy jeho snoubenka. Když sem Marc-Antoine dorazí, poznává na obraze onu dívku z tajemného domu. Jenže to nemůže být ona, jak tvrdí Adrian. Proto bere Marca za Martou a její rodinou. Marc tvrdí, že je to ona, koho viděl, a dokonce ví, kam jí spadlo vyšívání, protože zde byl. A jakoby vycítí, že je někdo pozoruje. A také že ano, byl to Haralan. Je to však jen sloužící, který přišel oznámit, že někdo roztrhal svatební oznámení pověšené na vratech katedrály. Inženýr zná datum svatby, o kterém dosud věděli jen nevěstin otec a matka. Marc se ještě ujistí, že Marta neměla před Adrianem žádného nápadníka. Pak objeví Vilémovu služku Eriku a podrobí ji výslechu. Jenže se mu zdá, že je někdo poblíž. Jde se podívat a Erika mizí. Přesto Marc odhalil záhadu toho, jak se Vilém díval k Martě do domu. Bylo to soustavou zrcadel, z nichž to hlavní ihned rozbije. Tím se přeruší spojení mezi dalšími a Storitz je bez kontaktu. Po podpisu svatební smlouvy se začnou dít věci nevídané. Někdo zpřehází hudební party a nástroje létají vzduchem. Protože je z toho v podezření právě Vilém, udělají u něj domovní prohlídku. On sám tam není, ale stále to vypadá, že ano. Je slyšet kroky, někdo do nich strká, kniha mizí. Marta se přiznává, že se s Vilémem setkala, a dokonce byla u něj. On sám je již pryč, momentálně prý v cizině. A je prý hlídán a sem se nikdy již nedostane.

Konečně je svatba. Na ní je zabit oddávající a inženýr odhaluje Vilémovo tajemství. On zná tajemství neviditelnosti. On zná umění učinit sám sebe neviditelným. Okamžitě je uspořádána štvanice, ale neúspěšně. Vilémovi se daří proklouznout, a dokonce Martu unést. Ale pak je přece jen obklíčen a Adrian se dává s neviditelným do souboje na meče a vítězí. Ale kde je Marta se již od něj nedozví. Tak jde alespoň rozbít jeho laboratoř, kde narazí na Hermana, Vilémova sluhu. Ani ten však o Martě neví. Ta je však blízko, jen neviditelná. Celou dobu byla ve své posteli.

Všichni se snaží její „nemoc“ neviditelnosti obejít, ale i ona sama je z toho nervózní a nešťastná. Přesto se koná svatba podruhé. Po ní inženýr přijde na to, jak Martu „zviditelnit“, ale Adrian nechce ani slyšet. Ona také ne. Hodlá podat důkaz, že není duch ale člověk...  Autor: Pitryx

režie:
Eric Le Hung
 
 
hraje:
Jean-Claude Drouot (Vilém Storitz), Pascale Audret (role neurčena), Monique Mélinard (role neurčena), Martin Růžek (Herman), Jan Skopeček (Haralan), Zora Božinová (Erika), Jan Pohan (důstojník), Juraj Homola (policista), Waldemar Matuška (cikán), Josef Hlinomaz (mnich), Miloš Nedbal (kněz), Jindřich Blažíček (cestující)
 
 
námět:
Jules Verne (román "Tajemství Viléma Storitze" (Le secret de Wilhelm Storitz, 1910))
 
 
scénář:
Claude Santelli
 
 
kamera:
L. Mireille
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Jaroslav Jílovec
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Kochman
 
 
pomocná režie:
Růžena Pavlátová
 
 
fotograf:
Jan Kuděla
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.