Tajemství panoptika (1933)

Tajemství panoptika (The Mystery of the Wax Museum)
63.3 %
 
 

The Mystery of the Wax Museum

Další název: Wax Museum

    Žánr: horor / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 77 min.
POZOR SPOILER

Londýn 1921. Do voskového muzea přicházejí dva muži. Další stojí v dešti ukrytý a muzeum sleduje. Jeden z příchozích, pan Galatalin, má odjet do Egypta dohlížet na vykopávky, a tak chce ještě stihnout prohlídku této zvláštnosti. A ten druhý, který jej přivedl, je přítel majitele a výrobce figurín. Tím je sochař Ivan Igor. Pánové se dlouho nezdrží, ale ihned přichází další host, a to muž, který muzeum sledoval. Jde mu o peníze. Ale ty majitel a výrobce figurín nemá. Příchozí tedy navrhuje to celé zapálit a dostat tak pojistku ve výši deseti tisíc dolarů. Zapaluje papír a dochází k potyčce. Od papíru chytá vše uvnitř…

New York 1933. Slaví se Nový rok. V márnici je dost mrtvol. Jedna z nich se posadí, ale zřízence to nechává chladným. Je to jen vliv balzamovací látky. Pod jedním z prostěradel se ukrývá muž s maskou zohavené tváře, který ukradne tělo dívky Gale. A sem také přichází novinářka Florence Dempseyová, která se zajímá o její údajnou sebevraždu. Právě nyní se zjistí, že tělo této dívky bylo ukradeno. Přesto jde Florence do kriminálu za jejím možným vrahem Georgem Wintonem. Ten se k vraždě neznal, takže je stále pouze podezřelý. Florence se dozví o dalších osmi ukradených tělech.

Připravuje se otevření voskového muzea. Ivan Igor je na invalidním vozíku a má zde mladé sochaře. Některá jejich díla kritizuje. Zrovna je přivezena v bedně vosková mladá dívka. I ta bude zařazena do sbírky. Sem přichází i Florence a pak veřejnost. Je oficiálně otevřeno. Má to úspěch, to ano. Ale Florence odhaluje v podzemí muže s maskou zohavené tváře, kterýžto strká bednu podobnou truhle. Když sem vpadnou dva detektivové s policií, ukáže se, že jsou v ní lahve s alkoholem. Jenže je zde i tajný vchod, jehož vstup se na okamžik odkryje, ale opět to vidí jen Florence.

V muzeu se vaří vosk a mužem s maskou je přinesena další mrtvola. A ocitá se zde další dívka, ze které chce už pološílený Igor udělat Marii Antoinettu. Florence sem přichází, aby se přesvědčila, že její teorie je správná. Totiž ta, že ve vosku jsou mrtvoly. Ukáže se, že mužova maska vlastně není maskou, ale skutečnou tváří…  Autor: Pitryx

režie:
Michael Curtiz (.)
 
 
hraje:
Lionel Atwill (Ivan Igor), Fay Wray (Charlotte Duncanová), Glenda Farrell (Florence), Frank McHugh (Jim), Allen Vincent (Ralph Burton), Gavin Gordon (George Winton), Edwin Maxwell (Joe Worth), Holmes Herbert (Dr. Rasmussen), Claude King (Mr. Galatalin), Arthur Edmund Carewe (Prof. Darcy), Thomas E. Jackson (detektiv), DeWitt Jennings (kapitán), Matthew Betz (Hugo)
 
 
námět:
Charles Belden (.)
 
 
scénář:
Don Mullaly (.), Carl Erickson (.)
 
 
kamera:
Ray Rennahan (.)
 
 
kostýmy:
Orry-Kelly (.)
 
 
střih:
George Amy (.)
 
 
zvuk:
Everett A. Brown
 
 
vedoucí produkce:
William Koenig
 
 
výtvarník:
Anton Grot
 
 
zvláštní efekty:
Rex Wimpy
 
 
masky:
Ray Romero, Perc Westmore
 
 
asistent režie:
Lee Katz, Frank Shaw
 
 
dirigent:
Leo F. Forbstein (Vitaphone Orchestra)
 
 
producent:
Henry Blanke, Hal B. Wallis
 
 
rekvizity:
Herbert Plews
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.